Передплата 2024 ВЗ

У Театрі ім. Заньковецької – «провал»

Під час концерту Всеукраїнського туру «Потап. Діти» близько двадцяти глядачів провалилися в оркестрову яму

Під час заключного концерту Всеукраїнського туру фіналістів проекту «Потап. Діти» у Національному драматичному театрі імені Марії Заньковецької дерев’яний настил над оркестровою ямою не витримав ваги великої кількості людей і провалився. Причина - мами з дітьми рвонули на сцену, намагаючись взяти автограф в улюбленця публіки Потапа. В результаті близько двадцяти осіб (і діти, і дорослі) провалилися в оркестрову яму з висоти близько двох метрів. На щастя, ніхто не постраждав…

«Народ, я шокована! — розпачає в соц­мережах мама семирічної донечки Софія Мозгова. — Дорослі і дітки впали у двометрову яму! Невже в такому місці як Театр ім. М. Заньковецької, можуть траплятися такі інциденти, за які ніхто не відповідає?».

“Сцена не провалилася, вона в ідеальному стані! Вона відремонтована завдяки небайдужим львів’янам (оскільки держава на ремонт театру не виділяє ні копійки), — розповів “ВЗ” директор Театру ім. М. Заньковецької Андрій Мацяк. — Не витримало тимчасове дерев’яне перекриття оркестрової ями, яке влаштували організатори концерту. Але вони не виконали умов угоди з театром! Тому люди, незважаючи на охорону, порушуючи усі правила безпеки, кинулися на сцену по цьому перекриттю за автографами. Один щит не витримав. Дякувати Богу, ніхто не покалічився!” “Чому усі цікавляться цим випадком, але усі забули про загальний стан будівлі театру? — обурюється Андрій Мацяк. — Чому нікого не цікавить стан фасадів? Подивіться на брили, які висять з будівлі з боку вулиці Торгової. У другому півріччі трупа театру буде вимушена по 2-3 дні на місяць брати відпустки за власний рахунок, тому що не вистачає грошей на зарплату. На театрі — величезна кредиторська заборгованість ще за 2013 рік (1,5 млн. грн.) за виконані ремонтні роботи. Це нікого не цікавить!”

Поки соцмережі гудуть, обговорюючи подію, керівництво Національного театру ім. М. Заньковецької з’ясовує стосунки з організаторами концерту — ТзОВ «Куб Промоушинс». На сайті театру з’явилася офіційна позиція колективу щодо інциденту. “Серед умов договору сторони погодили обмеження кількості відвідувачів, яких замовник мав право запрошувати на свій захід, — йдеться у заяві колективу, — зобов’язання замовника дотримуватись правил техніки безпеки для театрів та правил пожежної безпеки. На жаль, з огляду на ігнорування уповноваженими особами замовника вказаних правил, після завершення концерту відбувся масовий неконтрольований вихід на сцену театру дітей та інших присутніх на концерті осіб, що стало причиною перевантаження та похилення дощок оркестрової ями (перед сценою), що могло загрожувати падінням з висоти в оркестрову яму та травматизмом присутніх. Ця ситуація створила реальну загрозу заподіяння шкоди життю і здоров’ю відвідувачів концерту у театрі, яка минула лише за щасливим збігом обставин та завдяки оперативній роботі відповідальних працівників театру, що допомагали глядачам та вживали заходів для уникнення паніки у залі”.

У театрі покладають усю провину на організаторів концерту. Театр ім. Марії Заньковецької надіслав відповідного листа ТзОВ «Куб Промоушинс», наголошуючи, що замовник несе відповідальність перед третіми особами за якість організації та проведення заходу, відшкодовує шкоду життю, здоров’ю чи майну третіх осіб, завдану під час проведення заходу.

Журналіст “ВЗ” намагалася зв’язатися з організаторами концерту контактними телефонами, які надав головний юрисконсульт Театру Олег Ільницький. З’ясувалося, що це телефони... кол-центру. Там нам по­обіцяли лише передати організаторам наше прохання дати коментар. Отакої! Організатором Всеукраїнського проекту «Потап. Діти» є київська Компанія “Квартал- Концерт”. Генеральний директор Компанії “Квартал-Концерт” Максим Ткаченко розповів “ВЗ”, що, згідно із договором, компанія відповідає лише за те, щоб виконавці безперешкодно доїхали до сценічного майданчика. За усе, що відбувається на майданчику, відповідає театр. “У договорі є пункт: “Охорону концерту здійснює театр. Організатор концерту не має права самостійно виставляти охорону”, — сказав Максим Ткаченко. — Згідно із договором, театр дозволив нам виставляти свою охорону лише на вході, там, де відбувається квитковий контроль. Охороною сцени займалася охоронна служба театру. Але замість дванадцяти охоронців у залі було лише шість. Як розповіла нам продюсер туру Олена Горова, решта охоронців у фойє театру стояла у черзі за автографами до Потапа. Тому у залі було замало охоронців, і вони не змогли стримати натовп людей, який ринув по дерев’яному перекриттю на сцену. В результаті перекриття не витримало”.

А тим часом...

Театральний скандал “вихлюпнувся” на загальноукраїнську сцену і набув політичного присмаку. Журналісти Фейсбук-спільноти «Депутати.ФотоЛікс» сфотографували у сесійному залі Верховної Ради приватну переписку нардепа від «Самопомочі» Ірини Подоляк. Пані Ірина, колишня очільниця львівського міського управління культури, активно відстежує культурні події у рідному Львові, тож, відповідно, обговорювала й інцидент у Театрі ім. Заньковецької. “Чудово, значить, все прекрасно, шкода, що ніхто не покалічився”, — висмикнули охочі до чужих листів фразу із переписки депутата. “А так би було на чому піаритись?» — коментують у спільноті.

Ірина Подоляк підтвердила “ВЗ”, що фраза справді висмикнута з контексту: “Це дійсно мій текст; це саркастична фраза, вирвана з комунікації з помічницею щодо ситуації під час концерту і щодо звернення до прокурора. Перепрошую всіх, хто повірив у хибний контекст і був шокований чи вражений”. Також Ірина Подоляк повідомила, що скерувала звернення до прокурора Львівської області Романа Федика. У зверненні нардеп просить здійснити перевірку факту інциденту в театрі, з’ясувати, чи було укладено договір щодо організації концерту “Потап. Діти” та встановити винних у порушенні правил техніки безпеки у театрі.

Схожі новини