Передплата 2024 ВЗ

Лапаївська школа носитиме ім’я Георгія Кірпи

  • 26.06.2015, 13:00
  • 11.1K

Місцеві жителі переконані — скандали скандалами, а за школу подякувати треба...

З початку нового навчального року Лапаївська загальноосвітня середня школа I-III ступенів, що у Пустомитівському районі Львівської області, носитиме ім’я чи не найвідомішого і найскандальнішого українського залізничника Георгія Кірпи. У 2003 році його називали одним із найбільш імовірних наступників Кучми на посаді президента України. Водночас ім’я Кірпи часто ототожнювалося з партією СДПУ(О). Міністром транспорту він був саме за її квотою в уряді Януковича.

«У Лапаївці Георгій Кірпа мав дачний будинок, - розповіла “ВЗ” директор Лапаївської СЗШ Божена Оранюк. - На початку 2000-х років моя мати була директором початкової школи. Це було понад столітнє приміщення. Старші діти не мали де навчатися, відвідували школу у Зимній Воді. Відсутність нормальної школи була проблемою номер один у Лапаївці. І жителі звернулися до Георгія Кірпи, щоб допоміг зробити основну школу. Він оглянув стареньке приміщення початкової школи і сказав: “Треба будувати нове”. На місці нинішньої школи був пустир і трясовина. Роботи велися масштабні — навіть високовольтну лінію довелося переносити. Робітники працювали у три зміни. Георгій Кірпа приїжджав по кілька разів на тиждень — наглядав за роботами. За рік і два місяці звели школу на 10 тисяч квадратних метрів. Міністерство транспорту профінансувало будівництво, яке обійшлося у понад 20 мільйонів гривень».

За словами пані Божени, Георгій Кірпа у 1997 році активно долучився й до будівництва храму у Лапаївці. “Це людина високого польоту, - переконана директор. - Шкода, що йому цей політ перервали...”. Пані Божена виступила одним із ініціаторів надання школі імені Георгія Кірпи. “Районне управління освіти підтримало мене. Рішення набере чинності із першого вересня. Хочемо зробити урочисте відкриття та все належно подати”.

Нині над меморіальною дошкою для школи працює львівський скульп­тор Любомир Кукіль. Наразі виконано близько 50% роботи. Фінансову частину взяв на себе нардеп Богдан Дубневич.

...Школа красива і ззовні, і зсередини — велика, міцна, з новеньким обладнанням, меблями та сантехнікою. Заклад розрахований на 720 учнів. Наразі у ньому навчаються 544 дитини. Запитую у директора, як поставилися батьки школярів до ініціативи щодо перейменування школи, зважаючи на ненайпозитивнішу славу останніх років життя Георгія Кірпи? “Позитивно, - пояснює директор. - У нас в Лапаївці Георгія Кірпу ніколи не забудуть”.

За словами народного депутата Богдана Дубневича, школа повин­на носити ім’я Георгія Кірпи, оскільки діти мають знати того, хто школу збудував...

“То стільки років минуло з часу тих скандалів, - розповіла “ВЗ” місцева жителька пані Марія. - Хто його зна, що з того правда, а що ні? Зате я кожен день бачу результат роботи пана Кірпи для Лапаївки — хорошу школу. Нічого поганого не бачу у тому, що вона тепер носитиме його ім’я. Навпаки, нехай діти знають, хто їм допоміг”.

“Котлети окремо, мухи ще окреміше. Мало хто знає правду про скандальне життя Кірпи... Зараз значення має лише те, що ця школа є, а є вона завдяки Кірпі, і на тому крапка”, - сказала “ВЗ” випускниця 2007 року Лапаївської школи Ірина.

“У Лапаївці до того не було школи, діти мусили їздити на навчання у сусідні села, - розповіла “ВЗ” жителька Лапаївки Наталя. - Я особисто щодня добиралася з Лапаївки до Львова (вчилась у 15-й школі на Патона). Немає нічого поганого у тому, що школу хочуть назвати іменем людини, яка її збудувала. Інша річ, що на цьому хочуть попіаритись люди, які до цього ніяк не причетні”.

Коментар для «ВЗ»

Олег ПРОЦАК, політолог

Перейменування чи не перейменування школи — це приватна справа колективу. Якщо вони не заперечують — не бачу у цьому нічого негативного. Звичайно, Георгій Кірпа — неоднозначна фігура. Водночас, думаю, знайдеться багато людей, які розкажуть про нього багато позитивних речей.

Довідка «ВЗ»

Георгій Кірпа (20 липня 1946 року — 27 грудня 2004 року) — міністр транспорту України (2002-2003), міністр транспорту та зв’язку України (2004). Генеральний директор Державної адміністрації залізничного транспорту України (2000-2004). Почесний громадянин Ковеля, Роздільної, Харкова та Чопа. Обраний народним депутатом України IV скликання з квітня 2002-го від блоку «За єдину Україну!», №10 у списку. Загинув від вогнепального поранення наступного дня після Майдану повторного голосування 2-го туру президентських виборів 2004 року. Офіційно оголошена версія смерті — ймовірне самогубство.

Схожі новини