Передплата 2024 «Добра кухня»

Булочка і компот «винесуть» кишені

У садочках батьки покриватимуть 60% вартості харчування, тоді як ще донедавна оплачували половину

За харчування дітей у садочках доведеться платити більше. Якщо до цього батьки сплачували 50 відсотків вартості харчування, а решту витрат покривав бюджет, то тепер їм доведеться відшкодовувати 60 відсотків загальної суми.

«На законодавчому рівні змінюється оплата за харчування дітей у садочках. Через суттєве підвищення вартості продуктів змушені зробити новий розрахунок», — розповіла керівник департаменту гуманітарної політики Львівської міськради Галина Слічна.

Вартість харчування дітей у садочках Львова впродовж січня-лютого цього року (час, необхідний для проведення закупівель продуктів харчування) встановлена на рівні минулого. Однак вже з березня вона зросте. Фактично, для порівняння, якщо вартість харчування у середньому становила 12 гривень (з яких батьки оплачували 6) у 2014 році, то з березня вона буде вже 18 гривень та 10 гривень 80 копійок з батьківської кишені відповідно.

“Минулого року, коли дитина ходила у садок, харчування “виносило” з кишені у середньому 160-180 гривень на місяць, — розповіла “ВЗ” член ГО “Пліч-о-пліч заради майбутнього”, мати першокласниці Ірина Маланчук. — Якщо батькам доведеться покривати вартість харчування на 60%, звісно, що сума битиме по гаманцях батьків”.

Мати трирічного Назара, що відвідує молодшу групу у садку, Ірина пояснила, що ситуацією із збільшенням покриття вартості харчування з власної кишені, засмучена. “Євро росте, бензин росте, ціни ростуть, а тут ще й у садочку доведеться за харчування дитини платити, — пояснила вона. — Для нас це несмертельно, бо і чоловік працює, і я, однак додаткові витрати, що лягають на плечі, оптимізму не вселяють...”.

Немає оптимізму і у словах Галини, двоє дітей якої відві­дують садок. “Навіть підраховувати суми не хотіла, — зізнається жінка. — Однак у голові крутиться думка, що кожного місяця на харчування двох дітей доведеться витрачати понад чотири сотні гривень. З чоловіком працюємо офіс-менеджерами, лопатою грошей аж ніяк не гребемо. Першою думкою, коли дізналася про те, що за харчування платитимемо більше, було: “А, ну його! Заберу дітей із садка!” Та, звичайно, цього не зроблю. Нема кому з дітьми сидіти, тож і доводиться з двох нещасть обирати менше...”.

Як розповіла “ВЗ” завіду­вач Львівського дитячого дошкільного закладу №43 Галина Луців, як не дивно, батьки сприйняли ситуацію з розумінням. “Проговорили цю ситуацію з дорослими, — пояснила вона. — У країні зростає все, тож цією інформацією ми їх не здивували. Якщо чесно, то деякі були навіть здивовані, що не довелося покривати ще більшу вартість харчування”.

Схожі новини