Передплата 2024 ВЗ

Ольга ГЕРАСИМ’ЮК: «Інтер» не підтримали ні громадськість, ні колеги, ні ринок»

На першому засіданні Нацради з питань телерадіомовлення топ-темою був скандал навколо новорічного ефіру “Інтера”.

Телеканалу винесли попередження за показ російських співаків-українофобів: Валерії, Газманова та Кобзона. Запрошена на засідання керівник Inter Media Group Ганна Безлюдна так і не прийшла. “ВЗ” розпитав першого заступника голови Нацради Ольгу Герасим’юк, чому “Інтер” відбувся попередженням, а не позбавленням ліцензії на мовлення.

— Пані Ольго, які враження викликав у вас скандальний новорічний блакитний вогник на “Інтері”?

— Скажу чесно, що Новий рік я зустрічала без “інтерівського” ефіру. На “Новорічний парад зірок” звернула увагу, лише коли мені почали писати смс та дзвонити схвильовані знайомі. Перша моя реакція від побаченого — обурення, образа. Вогник на “Інтері” зіпсував святковий настрій багатьом телеглядачам, включно зі мною.

— Олександр Турчинов закликав Нацраду негайно розглянути питання щодо позбавлення “Інтера” ліцензії. Наскільки це реально, зважаючи на процедуру анулювання ліцензії?

— Ми зважили на звернення секретаря РНБО, а також на ступінь обурення української громадськості і вжили заходів стосовно телеканалу — винесли “Інтеру” попередження. Наразі процес позбавлення ліцензії є тривалою процедурою: спочатку роблять три попередження, потім штраф, і тільки тоді рішення стосовно телеканалу виносить суд.

Під час засідання ми звернулися до депутатів з проханням розширити повноваження Нацради з питань телебачення і радіомовлення, дати нам змогу оперативно реагувати у законний спосіб. Існує, наприклад, прибалтійський досвід, який дозволяє знімати з ефіру певні трансляції чи застосовувати штрафи до телеканалів на кілька місяців до усунення ними порушень. Це говорить про захищеність. Наше законодавство потрібно терміново вдосконалювати, оскільки перебуваємо в умовах інформаційної війни.

— До чого зобов’язує канал попередження, що винесла Нацрада?

— Змінити свої підходи до формування ефірів в умовах, коли країна переживає гібридну війну. “Інтер” вирізав пісню Кобзона, Валерії та Газманова з ефіру і заявив, що до них не може бути претензій. Але ці так звані діячі культури, що вже стали політичними символами, все одно постійно потрапляли в кадр. У Нацраду було надіслано 251 негативне звернення громадян щодо новорічного ефіру на «Інтері». Ми говоримо про зневагу до українського глядача! Про порушення права на отримання безпечного і якісного продукту в телеефірі.

“Інтер” повинен збагнути, на кого він працює і чи підтримує свободу слова насправді. Бо свобода слова означає відповідальність перед народом України, а не перед міфічним культурним пластом, який, за словами менеджера “Інтера”, воліє святкувати новий рік в совкових “багаторічних традиціях”. На підставі яких досліджень пані Безлюдна зробила висновок, що глядачам хочеться бачити у Новий рік осіб, які ображають гідність українців? Чи правильно дивитися на усміхненого Кобзона (посла ДНР у Росії. — “ВЗ”), коли у людей поминання за загиблими солдатами? Адже у цю новорічну ніч ми не так веселилися, як осмислювали, що відбулося з Україною за рік і якими ми маємо бути, аби вистояти у цій війні.

— Якщо не брати до уваги морально-етичного аспекту, теоретично “Інтер” може не дотримуватися вимог Нацради і чекати суду, який бозна-коли відбудеться?

— Хочу нагадати, що в “Інтера” через кілька місяців закінчується ліцензія і телеканал мусить звернутися до Нацради з проханням її подовжити. Аби видати ліцензію, регулятор дуже прискіпливо переглядає усі позиції телеканалу.

— Зараз “Інтер” погрожує оскаржити рішення Нацради...

— Будь ласка. Якщо “Інтер” відчуває за собою правду — підемо до суду. Але під час і після засідання “Інтер” не підтримав ніхто — ні громадськість, ні колеги, ні ринок. Наприклад, компанія “Київстар” відмовилася розміщувати в ефірі “Інтера” свою рекламу.

Представники більшості телеканалів виявили розуміння ситуації в країні і виступили з ініціативою саморегулюватися. Ми вирішили сформувати робочу групу, куди увійдуть представники громадськості, силовики, депутати, члени Нацради, з метою виробити програму інформаційного захисту. Це не регуляторні заходи, ми проти пропаганди — як російської, так і української, ми за журналістику. Але потрібно, наприклад, унеможливити фінансування каналів злочинцями, припинити приховування власників каналів.

— Про що свідчить те, що Ганна Безлюдна не з’явилася на засідання, приславши замість себе юриста?

— На мою думку, це свідчить про неготовність Ганни Безлюдної відповідати на запитання Нацради, говорити з українським суспільством, відстоювати свою позицію відкрито, а не через повідомлення на сайті.

— Минулого тижня Верховна Рада прийняла за основу законопроект про заборону російських пропагандистських фільмів та серіалів. Нам буде чим замінити порожнечу в ефірах, що утвориться після вилучення російського кінопродукту?

— Розуміємо цю проблему, як і те, що заборонами ситуацію не змінити. Тому 28 січня проведемо круглий стіл за участі європейських експертів, представників Держкіно, кіномитців з країн, що побороли подібні проблеми, представників приватного кінобізнесу, депутатів. Звернемося до парламенту, щоб допоміг законодавчо. Повинні бути прописані пільги, які б стимулювали до роботи вітчизняних митців, кіновиробників і телеканали працювати в цьому напрямку.

Днями на сайті Нацради я розміщу величезний список українських фільмів (близько 100). Це пропозиція для телеканалів: при закупівлі кінопродукту звертатись не лише до іноземних компаній, а й до вітчизняного виробника.

Схожі новини