Передплата 2024 «Добрий господар»

У «листах щастя» пропонують мільйони

«ВЗ» відстежив повернення призабутих технологій, які дозволяють збагачуватися на обдурюванні громадян

У скрутні для України часи активізувалися сотні пройдисвітів, які для збагачення витягли “з нафталіну” старі як світ, перевірені часом шахрайські схеми, що дозволяють ошукувати людей та не підпадати при цьому під статті Кримінального кодексу. Однією з відновлених технологій “легальних” шахрайств стали “листи щастя”, які поповнюють поштові скриньки здебільшого літніх людей.

Пенсіонер пан Зенон одного дня отримав листа від ТзОВ “5 Стріт” (назва змінена. — Авт.). У зворотній адресі відправника вказувався номер абонентної скриньки у Києві. Та “ВЗ” дослідив, що комерційна структура, від якої чоловікові надійшов лист, зареєстрована у... російському місті Новосибірську. Спеціалізується ця структура на готельному та ресторанному бізнесі.

“Пане Зенон! — йшлося у листі. — Ваш випадок — унікальний. Без жодних матеріальних витрат Ви єдині виграли наш головний приз — 150 000 гривень!” Пенсіонерові пропонували оформити бланк для отримання призу. Перед тим, як бігти відкривати власний рахунок, пан Зенон ще раз уважно передивився купу буклетів, що додавалися до листа. Й звернув увагу на маленький папірець, на якому містилося оголошення: для отримання грошової премії необхідно замовити та купити через Інтернет, скориставшись доданим до листа каталогом товарів, кишеньковий ліхтарик вартістю 59 грн. 90 коп. або кухонний набір за 69 грн. 90 коп.

Не встиг пенсіонер придбати кишеньковий ліхтарик, як на його адресу надійшло чергове приголомшливе повідомлення. Цього разу листа надіслала, як вказувалося на конверті, “велика провидиця” з українським іменем та французьким прізвищем. “Дорогий Зенон! — писала пані, — Ви мали зв’язатися зі мною ще минулого тижня, бо виграли неймовірну суму — 300 тисяч гривень у лотерею окультних виграшів. Я дуже за Вас рада!” І знову до талона, який “щасливчик” мав заповнити для отримання 300 тисяч гривень, додавалося попередження: для отримання виграшу переможець має купити у пані провидиці “Могутній магічний збірник”.

Наступного дня листоноша принесла пану Зенону черговий “лист щастя”. Цього разу столична маркетингова фірма повідомляла: “Шановний пане Зенон! Ви стали переможцем нашої акції! Вас очікує Chevrolet Aveo або його грошовий еквівалент — 80 тисяч гривень!” Для отримання автомобіля вже звиклий до “виграшів” львів’янин мав, скориставшись черговим каталогом, купити товар вартістю не менше 400 гривень...

Протягом серпня пан Зенон отримав з десяток листів від київських фірм, які повідомляли про неймовірні виграші у лотереях та конкурсах, про проведення яких пенсіонер ніколи не чув. Чоловік підрахував, що у разі витрати на дріб’язкові товари кількох своїх місячних пенсій, мав би збагатитися щонайменше на три мільйони гривень. Пану Зенону вистачило розуму зрозуміти, що безкоштовний сир лише у мишоловці. Проте чимало пенсіонерів віддали останні гроші пройдисвітам, бо клюнули на гачок їхніх обіцянок.

У чому ж суть лохотрону з “листами щастя”, яку вигоду отримують його організатори? Чималу! Щоб отримати від однієї з фірм-“благодійниць” 100 тисяч гривень, скажімо, “переможець акції” мав купити через Інтернет-магазин чотири пачки чаю за 230 гривень. У звичайному магазині купівля цього товару обійшлася б у... 32 гривні. На конвертах з “чайним призом” вказувалося, що вони надруковані тиражем 150 тисяч екземплярів. Помножте 230 гривень “за чай” на цю кількість “переможців”. Сума прибутку, отримана нехай від десятої частини “переможців”, буде вражаючою.

Чи можуть пенсіонери, які витратили кілька сотень гривень, сподіваючись стати мільйонерами, подати в суд на людей, які обіцяли золоті гори? З цим запитанням “ВЗ” звернувся до кількох юристів-практиків. Ознайомившись зі змістом “листів щастя”, адвокати одностайно зазначили: довести в суді, що мало місце кримінальне шахрайство, майже неможливо. Та й на судові витрати скаржник витратить суми набагато більші від тих, які вимагає йому повернути.

До листа, яким пана Зенона повідомили про виграш дорогого автомобіля, звернули увагу адвокати, додавалася набрана дуже маленьким шрифтом (щоб літня людина не могла прочитати текст навіть в окулярах) приписка: “Дана акція не є лотереєю, грою, конкурсом або публічною обіцянкою винагороди в розумінні глави 78 Цивільного кодексу України. Термін “переможець” означає, що даний клієнт був обраний фірмою для надсилання зазначених документів, при отриманні яких йому надається можливість брати участь в акції та претендувати на призи за певних умов”. Цією припискою шахраї непомітно, проте попередили: “щасливчики” лишень “отримують можливість”, а не гарантовано стають переможцями.

Ще одне товариство з обмеженою совістю, яке повідомило пана Зенона про виграш 250 тисяч гривень, не менш дрібним шрифтом на одному з багатьох напханих у конверт проспектів вказало: “Термін “переможець” означає, що цього клієнта обрала фірма серед інших клієнтів для відправлення зазначених документів. Кожен клієнт отримує разом з листом приз-подарунок (йдеться про календарик. — Авт.). Таким чином, кожен клієнт щось виграє і може вважатися переможцем”...

Схожі новини