Передплата 2024 «Добра кухня»

«В окопах немає атеїстів»

Військові капелани завжди поруч із прихожанами в погонах: польовий табір, виїзди на блокпости та духовні бесіди

Лана Борисова

Фото автора, зона АТО

На території 3 батальйону територіальної оборони, який перебуває в зоні проведення АТО, свої двері відкрила капличка. Військові священики (капелани) правлять службу, благословляють хлопців на черговий виїзд та самі виїжджають на бойові позиції. Навіть в умовах бойових дій залишаються поруч зі своїми армійцями.

Голова Центру військового капеланства Курії Львівської архієпархії УГКЦ, настоятель гарнізонного храму Святих апостолів Петра і Павла о. Степан Сус каже, що «в окопах немає атеїстів».

Виникнення слова «капелан» пов’я­зано з життям святого Мартіна, архієпископа міста Тур (317 — 397 рр.). Коли він був офіцером і перебував на військовій службі в Галії, то одного разу побачив жебрака, який замерзав від холоду. Мартін розірвав навпіл свій військовий плащ «капу» і одну половину віддав жебраку. Жебрак з’явився йому уві сні в образі Ісуса Христа. Після цього друга половина капи св. Мартіна стала предметом шанування у французькій армії. Для неї був створений похідний храм, що назвали «капелою», а священика, що служив у цьому храмі, — «капеланус».

Капелани є в більшості армій світу, а їх правовий статус закріплений у внутрішньодержавних та міжнародних законах. Законодавчо їхня присутність заборонена тільки в арміях Китаю і Північної Кореї. Відповідно до Женевської конвенції 1949 р. священики не вважаються особами, що беруть участь у бойових діях («нон комбатанти»), і зберігають цей статус, навіть потрапляючи в полон, де мають право продовжувати своє служіння серед полонених. Під час бойових дій їх, як і лікарів, заборонено вбивати. Посада капелана передбачена в обмеженому контингенті військ Організації Об’єднаних Націй від усіх держав учасників. В Україні якраз зараз відроджується Інститут капеланства. Українські військові капелани одержали бойове хрещення в Косово, Іраку та інших «гарячих точках» земної кулі. Нині підтримують бойовий дух нашого війська на сході.

— Отче Степане, в умовах бойових дій на сході чи відчуває армія особливу потребу в присутності військових капеланів?

— Сьогодні все частіше говорять про інститут військових капеланів. Присутність священика у війську — це запорука стійкого морально-психологічного клімату в особовому складі. Священик — не тільки моральний авторитет для військових. Це особа, з якою можна намагатися знайти відповіді на ті запитання, які турбують військовослужбовця.

— Молитва може зупинити агресію?

— У житті переживаємо багато різних викликів, і ми повинні вміти на них правильно реагувати. Молитва — це наша зупинка, зустріч з Богом. Зупинятись — не означає робити крок назад. Навпаки, це спонукає нас йти далі, але з обережністю та оцінкою тих життєвих ситуацій, в яких опинились. Ми молимось сьогодні в особливий спосіб за тих, хто приносить неспокій у наше суспільство, і віримо у те, що з Божою поміччю та спільними зусиллями нам вдасться це зло перемогти. Кожна молитва — це не тільки слова, а також дія. Ми повинні діяти з добре виваженими думками та вчинками.

— В армії є офіцери-вихователі (колишні замполіти), які займаються підтримкою бойового духу армії. Як вони реагують на присутність капеланів ?

— В умовах, коли військове капеланство ще не є офіційно визнане на державному рівні в Україні, військові священики тісно співпрацюють з офіцерами-вихователями, заступниками командирів із гуманітарних питань. Військовий капелан та його праця є дуже добрим та корисним доповненням до того, що організовує в рамках виховних заходів офіцер-вихователь. Військовий капелан покликаний бути опорою для військовослужбовця та бути тією людиною, кому можна розповісти усі переживання душі. Це не завжди можна довірити офіцеру-вихователю з огляду на те, що він належить до керівного складу військової інституції.

— Українська греко-католицька церква передала нашим захисникам чергову партію молитовника для військовослужбовців «Молись і служи!». Чим він відрізняється від звичайного молитовника?

— Кожен віруючий військовослужбовець має молитовник, нову редакцію якого було видано 2013 року з благословення владики Михайла (Колтуна), керівника департаменту Патріаршої курії Української греко-католицької церкви у справах душпастирства силових структур України. У ньому — молитва за мир, перед початком бою, під час патрулювання, молитва за Батьківщину, а також є ряд молитов різних родів військ. Молитовник — це духовний статут воїна!

Схожі новини