Передплата 2024 «Добра кухня»

Не назбирали грошей на море в Туреччині чи Болгарії? Плавайте на озерах!

Літо відкриває сезон приємних клопотів

Слово «відпустка» завжди збуджує... Цьогорічний літній відпочинок українців ускладнений анексією Криму, подорожчанням іноземних валют. Якщо минулих років чимало українців могли розкошелитися на відпустку на морі за кордоном, то цього року у попиті будуть рідні села, озера, зелений туризм. Відпочинкові бази, які мають озера, пляжі, готуються до сезону.

Підприємці вже захоплено потирають руки, сподіваючись, що прибутки цьогоріч трохи зростуть.

У Львові є 118 водних об’єктів, з них 22 водойми мають рекреаційне і декоративне призначення. Решта водних об’єктів є невеликими природними і технічними (пожежними) водоймами. Наразі у місті дозволено пляжний сезон лише на Винниківському озері. Цей об’єкт відповідає усім вимогам безпеки: санітарним нормам, безпеки щодо облаштування пляжу, рятувальних служб.

Директор бази відпочинку “Винниківське озеро” Роман Таратула сказав для “ВЗ”, що на озері працює рятувальний пост. Начальник поста та шість рятувальників стежать за дотриманням правил поведінки та безпеки відпочивальників. Штат рятувальників планують розширити. Ціни не підвищували. Вхід на базу відпочинку — 10 гривень, а для дітей до 12 років, інвалідів першої групи — безкоштовний. Оренда альтанок на дванадцять осіб обійдеться у 80 гривень на день, альтанка на двадцять осіб — 150 гривень. Сюди входить також оренда мангалу. Серед розваг — пляжний футбол. «Важко сказати, чи цьогоріч бази відпочинку, які мають озера, матимуть більші прибутки, ніж минулих років, — підкреслив Роман Таратула. — Це залежить від погодних умов. Початок літа був дощовим. У похмуру погоду відпочивальників майже немає».

Як розповів “ВЗ” начальник відділу захисту населення та територій управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Львівської міської ради Євген Басан, крім Винниківського озера, до відкриття відпочинкового сезону готують також озеро у готельно-ресторанному комплексі «Колиба» у Брюховичах. “Там раніше було два озера для відпочинку, а зараз залишилося одне, — продовжує розмову Євген Басан. — Понад сто водних об’єктів на території Львова непридатні для купання. Санітарно-епідеміологічна служба не дає дозволів через поганий склад води. Усі ці водойми рекреативного походження. Але, по-перше, в них стікає поверхнева вода. По-друге, вони раніше були або технічними, або протипожежними водоймами. Тому їх береги не призначалися для відпочинку людей. Тобто організація пляжів зараз неможлива”.

На озері «Левандівське» — бетонні береги, замкнутий стік води, що не дає можливості очистки води і утримання в нормальному санітарному стані. Там плавати зась! “Багато жителів добиваються і там організації відпочинкової зони, — зазначив пан Євген. — Цей варіант розглядається, але поки що важко вирішити проблеми, щоб з технічної водойми зробити відпочинкову, зі всіма санітарними вимогами (вода мутна, наявність бактеріологічних організмів)”.

Одним з популярних місць відпочинку львів’ян є спортивно-оздоровча база “Львівська Швейцарія”, що у селі Давидові (на узбіччі кільцевої дороги Львова в напрямку Києва). Там відпочивальники можуть поплавати в чистому озері. Адміністратор відпочинкового закладу пані Віра розповіла журналісту “ВЗ”, що цього сезону ціни на відпочинок не підвищували. З 1 червня в’їзд на територію для легкового транспорту — 15 гривень, якщо машину залишити на добу, треба заплатити 30 гривень. За словами адміністратора, не у гарячий відпочинковий сезон ціни за в’їзд на територію трохи нижчі. Вхід для дорослих — 20 гривень, для школярів — 10. За оренду альтанки треба викласти від 135 до 245 гривень, за користування мангалом — 85. Плавання на човні витягне з гаманця 50 гривень, оренда тенісного стола — 40. Якщо денний відпочинок на озерному пляжі вдався на славу, відпочити вночі можна в готелі — 275-350 гривень.

Не бракує плавців і на озері на вулиці Володимира Великого, 2-а (в народі водойму називають “Кірпічка”). Біля озера немає умов для пляжного відпочинку — лежаків, піску, рятувальних бригад. Зате є перевага: відпочинок тут — «на халяву». Якщо відпочивальник не вміє плавати, краще засмагати на березі. За водоймою ніхто не доглядає.

Друге озеро на вул. В. Великого, 2-а, належить ресторану “Гуцульська гражда”. Але там плавати заборонено. Як сказав “ВЗ” директор ресторану Микола Савка, озеро має декоративне призначення... “Наші працівники доглядають за озером, скошують очерет. Береги укріплені”, — запевнив пан Микола.

Схожі новини