Передплата 2024 ВЗ

Таблетка – «від усього»

Чотири таблетки – таку порцію “хімії” з’їдає за день середньостатистичний українець

Піґулки для підвищення лібідо і зменшення об’єму стегон, щоб позбутися головного болю і зміцнити нігті, “запустити” кишечник і “знечулити” хворий зуб... Попри те, що деякі препарати за останні кілька тижнів подорожчали на 100%, фармацевти переконані: українці не будуть економити на ліках.

Фахівці зазначають: в україн­ців розвинулася психологічна за­лежність від медикаментів. Людина, яка перенесла інфаркт міокарда і забула вдома нітрогліцерин, має всі шанси знову опинитися у лікарні. Тільки через те, що “невчасно” згадала про те, що забула покласти до кишені рятівні таблетки!

Чотири придбані препарати з п’яти — імпортні. За рік українці витрачають на ліки іноземного виробництва приблизно 25,6 млрд. гривень. Після введення 7% ПДВ виникли перебої з поставками — деякі гуртові компанії відмовилися везти ліки в Україну. Українці кинулися “вигрібати” залишки дефіцитних медикаментів з аптек.

В основному це — рецептурні ліки. Деякі лікарі співпрацюють з фармацевтичними компаніями. У рецепті вказують не міжнародну чи хімічну назву, а назву конкретного лікарського засобу. Провізору важко переконати людину придбати аналог — назви діючих речовин їй ні про що не скажуть...

За статистикою, 70% українців зай­маються самолікуванням. 53% людей для того, щоб почати приймати новий препарат, не треба навіть консультуватися з лікарем. 17% не дотримуються інструкції — ліки приймають “на око”. Замість того, щоб пити гіркі піґулки після їди, п’ють до, замість однієї таблетки приймають дві нараз або дроблять її на чотири частини. Кожен двадцятий готовий пити ліки, навіть якщо лікар скаже, що цього категорично не можна робити!

“Люди займаються самолікуванням, бо це — дешево (не потрібно платити за огляд та консультацію), анонімно (відомості про болячку ніде не просочаться) і економить час. Усю необхідну інформацію можна почерпнути з тематичних порталів в Інтернеті. Найактивніше Інтернетом користується молодь. Люди старшого віку більше довіряють телебаченню. Жінки менше дослухаються до порад лікарів, ніж чоловіки”, — ділиться спостереженнями завідувач однієї з аптек Галина Куліш.

“Коли болить живіт, не обов’язково пити таблетку — можна поставити грілку. Але тут також слід бути обережним, володіти мінімальними медичними знаннями, бо то може бути апендицит чи панкреатит. Коли болить голова, можна покласти на лоб холодний компрес чи прогулятися на свіжому повітрі. Але люди шукають “швидкий” спосіб. Їм постійно бракує часу, не хочуть заморочуватися народними методами, вважають їх пережитком минулого”, — каже провізор.

“В аптеці завжди є ризик придбати фальсифікат. Та й кожна таблетка володіє рядом побічних ефектів, особливо якщо ліки доводиться приймати постійно, — каже лікар-фітотерапевт Михайло Колесник. — В університетах вчать, як лікувати болячки. Але ніхто не вчить, як їх уникнути. Можете приймати найкращі препарати: будете пити, курити, їсти ковбасу — то нічого не дасть. Будете вести здоровий спосіб життя — від таблеток можна буде відмовитися або принаймні зменшити дозу. Навіть таке важке захворювання як цукровий діабет вимагає не лише прийому цукрознижувальних препаратів, а й дотримання відповідної дієти, щоденної фізичної активності”.

Схожі новини