Передплата 2024 «Добрий господар»

Хвалимо Вакарчука, але слухаємо Михайлова

Хітом номер один усіх часів для українців є невмируща “Червона рута”.

На це вказують дані соціологічної групи «Рейтинг», яка дослідила понад 800 улюблених пісень українців віком від 18 років. Найбільше “Червону руту” люблять на заході України. На сході країни більшість респондентів називає улюбленою пісню “Катюша”. У центрі найбільше полюбляють співати «Рідна мати моя», на півночі — «Ой, у вишневому саду», а на спекотних курортах півдня шукають прохолоди у пісні «Айсберг» Алли Борисівни.

Перше місце серед улюблених виконавців посідає Софія Ротару, друге і третє — Алла Пугачова і Стас Михайлов. Улюбленець публіки Славко Вакарчук посідає четверту сходинку рейтингу. Того ж Лепса люблять більше, аніж Ані Лорак чи Повалій. Замикає вісімку кращих покійний шансоньє Михайло Круг. Далі ідуть “Любе” і Микола Басков. Виходить, що з десяти улюблених українцями виконавців лише в одного український репертуар...

Чоловіки слухають “Океан Ельзи” набагато більше, аніж жінки. Також сильна половина людства зараховувала до улюблених гурт “Любе”, Михайла Круга, Висоцького. Жінки надали перевагу Софії Ротару, Аллі Пугачовій, Стасу Михайлову, Ані Лорак, Таї Повалій та Наталі. Майже половина українців (48%) слухає популярну музику, 16% — народну, 11% — рок, 10% — шансон... Лише 1% реципієнтів любить класичну музику. Прихильників шансону найбільше на Донбасі, півдні і сході. Пісні рок-напряму більш популярні на півночі та півдні. Народні пісні найбільше люблять на заході, півночі та в центрі. А от поп-музику люблять в усіх куточках України.

Ігор Кондратюк,

продюсер, шоумен

Проблема меншої популярності вітчизняних виконавців, порівняно з російськими, полягає у слабенькому репертуарі, у поганій роботі над образом... Це при тому, що піар російських виконавців набагато агресивніший, аніж у наших. Маємо специфічну мовну політику багатьох радіостанцій. Популяризації російського сприяє й історичний шлейф, який я чітко вбачаю у популярності Пугачової, бо насправді Алла Борисівна вже давно нічого толкового не співала. Ту ж ностальгію бачимо у популярності творчості Софії Ротару. Уся сукупність проблем українського медіапростору — ось вона перед вами. З іншого боку, маємо хороший приклад того, яким повинен бути успішний український виконавець. Ось, Славко Вакарчук — він харизматичний, має свої особливості, пише класні пісні, які нескладно переспівувати, та ще й вкладає у свої композиції певний зміст.