Передплата 2024 ВЗ

Життя — не цукор...

«Через сім років на діабет хворітиме... кожен п’ятий українець», – лякають експерти

1 млн. 300 тис. українців живуть із діагнозом «цукровий діабет». Це — ті люди, які знають про свою хворобу і проходять лікування (32% лікуються лише з допомогою дієти і фізичних навантажень; 57% отримують таблетовані цукрознижувальні препарати; 7% — «сидять» на інсуліні; 4% — поєднують таблетки і ін’єкції інсуліну). Кількість хворих подвоюється кожні 15 років. За прогнозами експертів, через сім років на цукровий діабет хворітиме... кожен п’ятий українець! «Зараз за неофіційними, але оптимістичними підрахунками, на діабет ІІ типу хворіє близько трьох мільйонів українців, — каже голова правління Союзу захисту прав пацієнтів, віце-президент Міжнародної діабетичної федерації Валентина Очеретенко. — Кожен другий ігнорує симптоми і не звертається по допомогу. Звернеться, коли повністю втратить зір або дотягне до гангрени, зупинити прогресування якої можна лише ампутацією».

Від цукрового діабету потерпає 2-3% населення планети. До 2030 року на цю недугу хворітиме 552 млн. жителів планети. Резолюцією ООН цукровий діабет визнано найбільш загрозливою хворобою у світі.

Щороку хвороба забирає 4,6 млн. життів (50% діабетиків помирає через серцево-судинні хвороби, 10-20% — через ниркову недостатність). «Кожні сім секунд у світі реєструють два нові випадки захворювання на цукровий діабет і кожні сім секунд одна людина помирає від його ускладнень, — наводить статистику професор, завідувач кафедри діабетології Національної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика, завідувач відділення профілактичної діабетології Інституту ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка НАМН України Борис Маньковський. — Діабет — головна причина сліпоти у всьому світі, ураження нирок і ниркової недостатності, ризику розвитку інфаркту міокарда, інсульту. Смертність від серцево-судинних захворювань у хворих на цукровий діабет у 2-3, а за даними деяких досліджень — у шість разів більша, ніж у людей, які не хворіють на цю недугу».

Більшість пацієнтів — працездатного або передпенсійного віку (від 40 до 59 років). Протягом 2-7 років захворювання може мати безсимптомний перебіг і проявлятися лише тоді, коли виникають серйозні ускладнення — інсульт, інфаркт, ниркова недостатність, гангрена. Близько 183 млн. людей у світі навіть не здогадуються, що рівень цукру у їхній крові давно вийшов за межі норми.

В Україні на діабет ІІ типу хворіє 2,8% населення. У Франції — 6,2%, у Швеції — 7,3%, в Іспанії — 9,9%, у Німеччині — 10,2%. «Хворіємо не менше — довше носимося зі своєю недугою (за підрахунками фахівців, пацієнти вперше звертаються до лікарів через 7-8 років після появи хвороби. — Авт.), — каже Валентина Очеретенко. — Якщо людина мала ожиріння, а потім різко почала втрачати вагу (попри те, що не стала менше їсти чи більше рухатися), радіє змінам. А треба бити на сполох. Якщо погіршилося самопочуття, почала більше втомлюватися, більше пити, мерзнути (хоча на вулиці плюсова температура), пітніти (хоча надворі — не літо), не йде до лікаря, бо думає, що це несерйозно... Понад 80% смертей від неінфекційних захворювань в Україні припадає на чотири групи хвороб: цукровий діабет, рак, серцево-судинні та хронічні респіраторні захворювання».

«Наскільки важким буде перебіг захворювання і як швидко людина піде зі світу, залежить не від лікарів, а від самого пацієнта, — переконаний Борис Маньковський. — Маєте зайву вагу — позбувайтеся. Не вдається — робіть операцію зі зменшення шлунка. Спадковість має велике значення, але її можна побороти, якщо вести здоровий спосіб життя (раціонально харчуватися, багато рухатися, не пити, не палити), уникати стресів, стежити за тиском і не допускати розвитку артеріальної гіпертензії. Після 45 років і до 45 (якщо маєте зайву вагу) хоча б раз на рік мусите перевіряти рівень глюкози у крові». Своїм пацієнтам радить якнайшвидше переходити на інсулін: «Хворі часто запитують, чи не призведе раннє призначення інсуліну до того, що підшлункова залоза стане «лінивою» і не буде виробляти його самостійно. Навпаки, залоза відпочиває, а потім знову починає працювати сама. Знаю випадки, коли прийом інсуліну після деякого періоду відміняли на кілька років».

«З діагнозом «цукровий діабет» життя не закінчується.?Навчіться контролювати хворобу 24 години на добу, і ви доб’єтеся всього, про що мріяли. Кожна хвороба вчить нас цінувати життя, особливо така важка як діабет», — каже Валентина Очеретенко.

У США тим, хто прожив з цим діагнозом 30 років, вручають медаль «За перемогу над діабетом». На ній зображено п’ять коней, що символізують інсулін, дієту, фізичні навантаження, навчання і самоконтроль, «осідлавши» яких, пацієнт має усі шанси дожити до 100 років, зберігши при цьому непогане самопочуття...

Схожі новини