Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Як заробити он-лайн?

300 доларів – місячна зарплата... гравця-початківця в он-лайн-покер

Технічний прогрес генерує нові ідеї. Дехто витрачає години, аби доїхати до офісу, а дехто починає робочий день у… піжамі. Заробіток через мережу Інтернет стає звичним явищем, і все більше людей надають йому перевагу. Як можна заробляти он-лайн? Журналіст «ВЗ» знайшла людей, які заробляють дистанційно.

Орест Зуб, інфопідприємець та мандрівник, заробляє на он-лайн-тренінгах. В одному із своїх інфопродуктів він описує найпопулярніший спосіб заробітку он-лайн — копірайтинг. Англійське copywriting — це сполучення слів copy (рукопис) та writing-написання. Мета копірайтера (людини, що «копірайтить») — створити текст, який просуватиме певний товар чи послугу. Розпочинають кар’єру у створенні таких текстових продуктів навіть школярі. Достатньо зареєструватися на біржі статей: це сайти, де можна продавати вже створені матеріали, або ж вибирати із запропонованих замовлень. У кожній із таких пропозицій детально описано, яким критеріям мусить відповідати текст і зафіксована оплата. «За один місяць навчитися правильної «писанини» реально. Досвідчений та якісний копірайтер може заробити 60 євро за 1000 слів», — розповідає у своєму уроці з он-лайн-заробітку Орест Зуб.

23-річна Олександра Хом’як після закінчення факультету соціології взялася за копірайтинг. Про заробіток он-лайн дізналася від знайомого, зареєструвалась на сайті біржі статей і почала заробляти. Згодом «підсадила» на це друга. Копірайтинг та рерайтинг він використовує як підзаробіток. Витрачає на роботу дві години на день і заробляє додаткові 500 гривень до зарплати. Робота поза офісом потребує особливої зібраності. Аби досягти максимального результату, Олександра радить скласти режим дня, визначити приблизний час обіду та інших технічних перерв і, звісно, виробити у собі посидючість. «Я працювала з понеділка по п’ятницю по вісім годин (з перер­вами на чай, зарядку тощо, кожної години мала як мінімум 15 хвилин вільного часу) і заробляла 1500-1800 грн. (це як початківець), — розповідає дівчина. — Заробіток залежить від того, наскільки якісно і швидко пишемо. Хтось може годину писати статтю на 2000 символів, а хтось ту роботу зробить за 30 хвилин». Олександра набралася досвіду і змінила роботу на контент-менеджера сайту, працює в офісі. Каже, що «копірайтити» подобалося більше, адже тоді не залежиш від «злого начальника», який стежить, чи вчасно ти повернулася з обіду. «Ще один плюс — працювала вдома, де умови набагато комфортніші, ніж у будь-якому офісі. — ділиться дівчина. — Проте був і свій мінус — копірайтер не може схалявити, як це вдається офісним працівникам».

У мережі є фотостоки — сайти, де «виставляєш» авторські фото і продаєш їх. Ціни — від 10 доларів за фото. Важливо дослідити попит і орієнтуватися на покупця. Схожий спосіб заробітку — монтування відео через Інтернет. За три­хвилинний ролик реально заробити 400 грн. Спеціалісти у певній сфері працюють в імейл-консультуванні, де консультація коштує у межах 100 грн. Альтернатива «поштовим порадам» — колл-центр. Найширший спектр заробітку «ховається» у фрілансі. На сайті free-lance.ru можна знайти пропозиції у сфері бізнесу, архітектури, дизайну, поліграфії тощо.

Олег Круц заробляв он-лайн-грою... у покер. Зараз йому 25. На третьому курсі університету натрапив на сервер з оголошенням про турнір студентського покеру он-лайн. Зацікавився і регулярно практикувався у грі. Фінал турніру проходить у столиці, виграш — 20 тисяч грн. У фіналісти Олег потрапив, проте грошового призу так і не отримав. Вперше в он-лайн-покері заробив 27 доларів — це у часи, коли пересічний студент отримував у «придане» від батьків 50 грн. на тиждень. Читав статті з теорії покера, вивчав теорію ймовірності, слухав психологічні аудіокниги і починав розуміти гру. «Вирішив перетворити хобі на заробіток, — розповідає Олег. — Розробив програму: дві години вчився, п’ять годин витрачав на практику і дві години — на аналіз власних помилок. Робочий день становив 8-9 годин. Обов’язково потрібно завести блог, де радитись з такими ж гравцями».

Он-лайн-покер перетворюється у серйозну справу, коли з’являється тактика. В Олега така була. «Назва обраної стратегії — банкрол-менеджмент, — пояснює Олег. — Витрати не повинні перевищувати однієї сотої із банкролу (особистого рахунка). Скажімо, якщо твоя «каса» 100 доларів, ставка становить 1 долар. Чим більше граєш, тим більше заробляєш. На початках гроші з рахунка не знімав, піднявся до рівня 300 доларів на місяць і на зароблених відсотках жив. Це близько 250-300 доларів на місяць. Якщо піднімаєш рівень банкролу — збільшується заробіток. Це лише початковий рівень, надалі місячний дохід може сягати більших сум». Гравець в он-лайн-покер розповідає, що коли програєш, не можна продовжувати гру, — адже прокидається бажання відігратися, входиш в азарт. Слід робити перерву, або взагалі взятися за гру наступного дня.

Схожі новини