Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Наталія ФАЛІОН: «Всі чоловіки у нашому селі мають «хазяйок», а мій – артистку!»

Ексклюзивне інтерв’ю з керівником гурту «Лісапєтний батальйон», який цього року переміг на шоу «Україна має талант»

Жінка-­вогонь, жінка-­енерджайзер… Її можна назвати як завгодно, але це справді унікальна кобіта, яка разом зі своїми «секс-­бомбами» змінила уявлення про українське село. Після виступу гурту «Лісапєтний батальйон» на шоу «Україна має талант» сільський клуб асоціюється не з побитими шибками та підлітками напідпитку, а зі справжньою українською творчістю. Славнозвісну пісню про «лісапед» керівник колективу написала ще у 2000 ­му, але на усю країну композиція зазвучала лише цього року. Про життя після проекту, контракт з СТБ та еротичну фотосесію кореспондент «ВЗ» розпитувала лідера гурту «Лісапєтний батальйон» Наталію Фаліон.

- Пані Наталю, коли їдете на гастролі, на кого залишаєте свою господарку?

— Нема вже господарки! Були кури, вже й ті пропали. Не маю часу за тим дивитися. Є город, але не знаю, чи буде цього року копаний. Чоловік не хоче помагати, каже: “Як мені вже то все надоїло. У людей хазяйки, а я маю артистку” (сміється. ­ “ВЗ”).

- Чоловік до сцени ревнує?

— Я вас прошу... Він у мене військовий пенсіонер. То особливий вид людей. Йому головне, щоб телевізор був і спортивний канал. Колись сердився, нервувався... Але, знаєте, людина до всього звикає. Якоїсь суботи мене навіть питав: “Чого нікуди не їдеш?”.

- В селі, мабуть, всі були в шоку від «секс-­бомб», які повернулися знаменитими з «Україна має талант»…

— Та ні, ми вже давним-­давно були «секс-­бомбами» для нашого села. Це для України ми стали відкриттям... Все, що Україна почула на шоу, — не писалося для великої сцени, це було для нашого села, для районної сцени. Так сталося: кудись поїхали, з кимось познайомилися. А щоб нас спеціально хтось продюсував, «пропихав» ­ цього ніколи не було.

- Заздрості від односельчан не відчуваєте?

— Так щоб в очі хтось щось казав, то нема. Але за спиною можуть і говорити, люди ж різні. Тим більше виступаємо вже не за пиріжки, як то колись було, вже трохи платять... Заздрість людська — несправедлива, бо хто їм не давав вийти на сцену? Для того, щоб бути тим, ким є зараз, я мала відходити вісім років до музичної школи і чотири роки до музичного інституту. Коли діти грали у футбол і бавилися ляльками, я їздила за 4 кілометри тричі на тиждень в музичну школу. У чомусь собі відмовляла в дитинстві, і тепер маю за це винагороду.

- Хто придумав назву «Лісапєтний батальйон»?

— Це нас так жартома назвав один політичний діяч, коли ми їхали на якийсь з концертів. Каже: «Ви прямо як взвод спеціального призначення, така дисципліна». В мене все дуже чітко, сказано о дев’ятій годині прийти — за десять дев’ята вже всі на місці. Я згадала ці слова і вирішили так назватися перед шоу. Воно навіть гармонує: Фаліон, батальйон, мільйон… (сміється. ­ “ВЗ”).

- Після перемоги з’явилося багато прихильників?

— Дуже багато! Не була готова до такої шаленої популярності, до тих всіх інтерв’ю, фотосесій, які тривають довше, ніж концерт. Деколи стою і думаю: «Господи, зараз ноги повідвалюються». Але усе мужньо витримуємо. Якщо вже в той потяг потрапив, на ходу з нього вистрибувати не варто. Коли дуже втомлююся ­ хочеться то все матом послати і втекти. Але потім втома проходить, починаю сумувати за сценою і розумію, що без неї не зможу. Єдине, що вже роки не ті. Бо мені вже не тридцять, розквіт сил минув, але тримаюся…

- Як інші учасники шоу «Україна має талант» до вас ставилися? Панталони не крали, коралі не рвали?

— Ні, всі були дуже дружні. Я до них ставилася як до дітей... Може, це виглядало трохи зверхньо, бо я ж роки на сцені провела, маю досвід. Деколи під час проекту мучило відчуття провини: може, я зайняла чиєсь місце на шоу, може, воно комусь з молодих вкрай потрібне.

- Хто придумував вам костюми?

— Та це я ще колись давним-­давно для нашого ансамблю придумала. Обов’язково має бути вишита сорочка і широка спідниця, щоб можна було покрутитися, ногу задерти. Має бути “станік”, він прикриває наші складки і все те, що не дуже приємно бачити на собі. А ще ­ хустинка, вив’язана з таким шармом.

- З таким почуттям гумору вам би пасувало тамадою на весіллі бути…

— Так я тамадую вже багато років! І не тільки в нашому районі, а по всій Україні: у Львові, в Києві… Але зараз вже не беру замовлень, хіба що від дуже важливої для мене людини. «Лісапєтний батальйон» тепер пов’язаний з СТБ, а весілля планують рік наперед. Я людям пообіцяю, а раптом який проект від каналу. Не люблю нікого підводити.

- І скільки коштує таке задоволення?

— 1000 доларів.

- Маєте два колективи ­ «Забава» і «Бабине літо», учасників дуже багато, як їх відбираєте на концерт?

— Ви знаєте, то дуже складно, щоб ніхто не образився. Доводиться постійно їх міняти. Я тепер стала таким дипломатом. І державу десь треба обійти, і СТБ, і щоб з моїх ніхто не ображався!

- То вам доводилося порушувати контракт з СТБ?

— Та порушувала, я ж не з тундри приїхала. Знайома з багатьма поважними людьми, вже з ними працювала, і відмовити їм через те, що СТБ не дозволяє, я не можу. Тим більше, маленькі села не мають тих грошей, які за наш виступ хоче СТБ. У телекомпанії свої розцінки, а я розумію, що за такі гроші мене бачитиме тільки еліта. Не хочу цього, я — народна зірка, тому доводиться порушувати контракт.

- Керівники проекту знають про ваші «грішки»?

— Може, й знають, може, закривають на це очі. Намагаюся не вникати у їхні здогадки (сміється. ­ “ВЗ”).

- Ходять чутки, що ви плануєте представляти Україну на «Євробаченні»?

— Це я жартую так, то би був чистий плагіат з Росії (має на увазі російський гурт “Бурановские бабушки”. ­ “ВЗ”). Хоча ми інші, ми жартівливі, рухливі, але все ж, мені здається, не варто цього робити. В мене і в Україні непочатий край роботи.

- Маєте одного чоловіка у своєму колективі, як його ділите?

— Він одружений з однією нашою учасницею, тому ділити не доводиться. Ми тільки заздрісно поглядаємо.

- Чи пропонували вам еротичну фотосесію?

— Поки що — ні. І не знаю, чи би погодилася. Мене на «МастерШеф» запитували, як ставлюся до еротики. А я кажу: «Дуже добре! От Ганьчині панталони — це вже елемент еротики!».

- А діти ваші теж зі сценою пов’язані?

— Вони в мене всі троє закінчили Інститут культури, працюють ведучими, організаторами всяких заходів, сценаристами. Донька в декретній відпустці, то тепер замість мене трохи тамадує.

Довідка «ВЗ»

Наталія Фаліон народилася 18 листопада 1958 року в селі П’ятничанах Чемеровецького р-­ну Хмельницької обл. 1979 року закінчила Київський інститут культури (тепер КУКіМ). З 1993 року очолює ансамбль «Бабине літо» в П’ятничанах. Працює директором музичної школи в Скалі­Подільській (Тернопільська обл.) і там очолює ансамбль «Забава». 2013 року перемогла на шоу «Україна має талант» разом з «Лісапєтним батальйоном» (об’єднаний ансамбль «Забави» і «Бабиного літа»). Альбоми: «Машина-­звір і баба-­грім» та «Лісапєтний батальйон». Заміжня, має трьох дітей.

Пісня, що спочатку «підірвала» Інтернет, а потім і всю Україну

Лісапет мій, лісапет

Продавала самогон, продавала,

Трохи грошей я собі назбирала,

На базарі лісапет я придбала,

Найкрутіша на селі баба стала.

Приспів:

Лісапет мой, лісапет

Двохкольосний «Гранд Черокі»

І дзвінок великий є,

Шкіряне сідло широке.

На багажник покладу

Два мішки із буряками

І лечу через село

Лісапетом, наче танком,

Наче танком…

Я гасаю по селу і балдію,

Зупинити лісапет ще не вмію,

А на рамі кум сидить ще й регоче,

Я йому кажу: «Ізлазь», ­

а він не хоче.

Приспів

Гасали по селу аж до ночі,

Обнімає мене кум ще й лоскоче,

А яке кому діло ще й до того,

Що катаю по селу кума свого.

Приспів

Як я з горба лісапет разагнала

А якась падлюка камінь там

поклала

Ми зробили з кумом гарне сальто,

Він зубами, я грудьми

до асфальту…

Приспів

Лісапет мой геть увесь розлетівся,

Слава Богу, кум живий залишився.

Хоч тепер він кривий

ще й беззубий,

А до того і такий мені любий.

Приспів.