Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Браво, «Летючий Голландцю»!

Вистава «Донбас Опери» коштувала 3 млн. грн. На сцені задіяно 300 осіб – з України, Німеччини, Австрії та Росії

У рамках гастрольного туру “Донбас Опери” у Львові 12-­13 вересня представили оперу Ріхарда Вагнера «Летючий Голландець», постановка якої присвячена 200­-літтю великого німецького композитора. З нагоди цього ювілею ЮНЕСКО визначило 2013­й роком Вагнера.

Трагічну історію кохання Зенти і Голландця першими побачили в Одесі, далі ­ у Львові, а потім корабель­-примара “попливе” до Києва. На підготовку вистави в Донецьку пішло два роки. Успіх та унікальність постановки опери «Летючий Голландець» ­ у масштабній міжнародній співпраці між театрами України та Німеччини. Вперше в Україні твір Вагнера зазвучав мовою оригіналу, у постановці використано новітні технології, спецефекти.

Постановка цієї опери — не лише культурна, а й політична подія в Україні. «У цілковитій гармонії музики, руху і глибоко вражаючих образів, що западають людям у душу, народилося щось абсолютно нове, ­ наголосив Надзвичайний і Повноважний посол Німеччини в Україні Крістоф Вайль, який приїхав до Львова, зокрема, і для того, щоб презентувати величний оперний твір. ­ Я дуже щасливий, що ідея гастролей в Україні стала реальністю. Адже це маяк українсько-­німецької співпраці, який і надалі має окриляти дружбу між нашими народами. Особливо тепер, напередодні саміту у Вільнюсі, презентація цієї опери є добрим знаком».

«Сім вистав «Летючого Голландця» в «Донбас Опері» пройшли з аншлагом, ­ зазначає генеральний директор театру Василь Рябенький. ­ Після цього ми думали, які зробити гастролі: націо­нальні чи міжнародні. І вирішили не залишати українського глядача без можливості побачити виставу, підготовка якої тривала 18 місяців». За словами директора театру, проект коштував 3 млн. грн., 1,5 млн. грн. з яких надали партнери — посольство ФРН і Гете­-Інститут. Ще 500 тис. грн. надала Донецька обл­держадміністрація, решта — кошти театру. “Донбас Опера” отримала непересічного партнера ­ компанію СКМ, генеральним акціонером якої є Ринат Ахметов. Саме він пожертвував 1 млн. доларів на витрати гастрольного туру».

Існує багато інтерпретацій легенди про Летючого Голландця. В оригінальному варіанті Вагнера це історія про нещасливе кохання, у фіналі якої голов­на героїня Зента, щоб довести свою вірність Голландцю, зводить порахунки з життям, кинувшись зі скелі. А в інтерпретації німецького режисера­-постановника Мари Курочки історія розповідається, як передсмертний сон Зенти. Показано її переживання, мрії та думки про Голландця, якого лише вона врятує від страждань... На сцені Львівської опери встановили імітацію корабельної палуби, яку зафіксували під кутом ­ для створення тривимірного зображення. Відтворювали бурхливе море, з рухом кораблів, виблискуванням діамантів, оживанням привидів. Створенням такого візуального зображення займалися найкращі німецькі художники­-сценографи Момме Хінрікс та Торге Мьоллер, маючи у своєму арсеналі орендований відеопроектор з 3D­ефектом. А от “Донбас Опера” спеціально для цієї постановки придбала стаціонарний професійний відеопроектор BARCO, якого немає сьогодні в жодному з європейських театрів. Про вартість такої новинки можна лише здогадуватись, а львівським театрам залишається тільки мріяти та заздрити.

У «Голландці» однією зі складових успіху стала команда німецьких та українських солістів­вокалістів, які працювали з викладачами німецької мови Гете­-Інституту з Києва, ретельно вивчали нотний текст. Співають в опері лише найкращі з кращих, яких відібрали за результатами чотирьох кастингів. Адже в опері Вагнера потрібно не лише співати, а й повзати по сцені, грати як драматичний актор. Та й не кожен осягне всю глибину і філософію цього твору... “Голландець” має два склади виконавців. Головні ролі у Львові виконали: Голландець — Андреас Макко (Німеччина), норвезький моряк Даланд ­ Вальтер Фінк (Австрія), його донька Зента — солістка Національної опери України Леся Алексєєва. Загалом у постановці було задіяно триста виконавців з України, Росії, Австрії та Німеччини. Сцену прикрашали реалістичні декорації з 3D­ефектом живого моря. Диригент­-постановник ­ народний артист України, головний диригент Донецького національного академічного театру опери та балету ім. А. Б. Солов’яненка Василь Василенко. Його загальна робота над оперою тривала п’ять років, аж поки задум втілився у життя на донецькій сцені у 2012 році.

Львівську публіку творіння “Донбас Опери” неабияк заінтригувало. У залі не було де яблуку впасти, прийшло багато відомих особистостей. Зокрема, в “урядовій ложі” сиділи міський голова Андрій Садовий із дружиною Катериною, заступники голови Львівської ОДА Вадим Гураль і Валерій П’ятак із дружинами, перший заступник міського голови Львова Олег Синютка, відомий художник Євген Безніско, посадовці мерії та ОДА. Голова облдержадміністрації Віктор Шемчук на першій виставі не був, оскільки ще не повернувся із відпустки. Губернатор прийшов послухати “Летючого Голландця” на другу виставу, у п’ятницю, 13 вересня.

Усі квитки задовго до прем’єри були продані. Ціни коливалися від 50 до 500 грн. Після кожної дії, а їх в опері три, лунали оплески. Попри те, що перші дві дії йшли без антракту, а це загалом півтори години, на третю дію публіка повернулася на свої місця, глядачі з цікавістю чекали розв’язки дійства. Безпрецедентно, що вистава супроводжувалася синхронним перекладом українською мовою, текст транслювався на “біжучій стрічці” над сценою (автор перекладу — письменник Тарас Прохасько). Проте впродовж вистави у залі кілька разів лунали звуки мобільних телефонів. І це при тому, що перед виставою на електронній стрічці трьома мовами просили їх вимкнути! Дехто шарудів фантиками від цукерок... Проте трагічна кінцівка розчулила усіх. Передсмертний сон Зенти закінчився, усе, що не втілила у життя, дівчина досягла в думках, Голландець же став провідником Зенти у царство мертвих і чоловіком її мрії.

Опера тривала три години, але цього не відчувалося. Дійство промайнуло перед очима, як захоплюючий фільм. Глядачі віддячили шквалом аплодисментів та вигуками «Браво!». Після завершення опери на VIPів чекав урочистий прийом у готелі “Нобіліс”, куди гостей довозили спеціальними автобусами...

Схожі новини