Передплата 2024 «Добра кухня»

З базару — у баняк!

Чим менше кукурудза «ночувала» у холодильнику, тим більше з неї користі

Мало який українець відмовиться “поточити зуби” качаном молодої кукурудзи. Варена кукурудза — таке ж “національне надбання”, як і сало, кров’янка та квашений огірок. А коли її їсти, як не тепер?

Проте лікар-дієтолог Інна Кравчук радить тримати апетит «на вуздечці». Кукурудза — смаколик калорійний. Один качан містить 180 калорій. Українці традиційно їдять її з великою кількістю солі. А максимальна кількість солі (для здорових людей) не повинна перевищувати 6 г на добу. Надлишок солі призводить до підвищення артеріального тиску, що створює непосильне навантаження на нирки. “Якщо маєте зайву вагу, налягайте на сезонну альтернативу — яблука, кавуни, — радить лікар. — Людям, які мають проблеми зі шлунком, печінкою, підшунковою чи кишківником, кукурудзу краще взагалі виключити з меню (у тому числі й молоді качани) — цей продукт погано перетравлюється. Якщо не маєте проблем зі здоров’ям, можете з’їсти один-два качани — наситите організм корисними рослинними білками”.

Принесли кукурудзу з базару — відразу кладіть у баняк. Тоді качани будуть м’якими і ніжними на смак. А ще — збережуть усі корисні властивості, якими їх наділила природа (вітамін Е, антиоксидант, який захищає клітини від ушкоджень, і фолієву кислоту, яка нормалізує роботу репродуктивної системи у жінок, допомагає виносити і народити здорову дитину, запобігає онкологічним недугам, інфарктам та інсультам).

Промийте кукурудзу у проточній воді та обірвіть з качанів листки. Встеліть ними дно баняка — тоді страва набуде приємних смакових відтінків. Молоді качани можна варити, не знімаючи “лушпиння”.

Варіть кукурудзу у баняку з товстими стінками під щільно закритою покришкою. Вода повинна накривати качани (врахуйте, що вода буде википати — тому наливайте її з запасом).

Скільки варити кукурудзу? Молоду харчову (білу або блідо-жовту) — 10-15 хвилин після закипання води. Стару (яскраво-жовту) або кормову — від 50 хвилин до двох годин (чим старша кукурудза і чим більший качан, тим довше). Щоб переконатися, що кукурудза готова, проткніть качан виделкою. Вимкнувши газ, дайте кукурудзі “поніжитися” у гарячій воді 10 хвилин.

Сиру кукурудзу можна зберігати у холодильнику максимум два тижні, варену — не більше двох днів.

Схожі новини