Передплата 2024 ВЗ

Пільговик? Про он-лайн-реєстрацію забудь

Документи у виші приймають до 31 липня, на творчі спеціальності — лише до 20-го

7 липня відбудеться останнє тестування зі світової літератури. Тим часом вступна кампанія уже розпочалася. Перший тиждень здачі документів пройшов без черг та ексцесів. Усе більша кількість абітурієнтів реєструється он-лайн.

Громадянська мережа "ОПОРА" вп'яте проводить спостереження за дотриманням процедури вступу навчальними закладами, — розповідає координатор громадського спостереження за вступною кампанією у Львівській області Наталія Радиш. — Деякі запитання дорослих та дітей нас дивують. Багато абітурієнтів та їхніх родичів не ознайомлені з важливими аспектами вступу".

Вступники мають право вибору подачі документів. Хочете -- за старою класичною схемою: прямуєте у заклад із сертифікатами ЗНО, паспортом, медичною довідкою, атестатом, шістьма фотокартками, а для хлопців -- ще й з військовим квитком. А хочете -- реєструєтеся на сайті, де вказуєте дані ЗНО та атестата і протягом доби чекаєте, коли заявку буде прийнято. І тут є свої підводні камені. Так, пільговики, медалісти, загалом усі ті, хто "йде" поза загальним конкурсом, якщо заповнять заявку он-лайн, можуть розпрощатися зі своїми привілеями. Електронний вступ від пільговиків довідок-пільг не приймає.

Експерти радять вступникам не поспішати з укладанням угод на комерційній основі, адже є реальні шанси потрапити на бюджет. До прикладу, абітурієнт-"шістсотник", який подав документи у всі п'ять вузів та й ще на три спеціальності, оригінали занесе тільки в один, — тож "задні" мають можливість вирватись на верхівку.

За словами представниці громадянської мережі "ОПОРА" Ірини Швець, минулого року абітурієнти, яким не випов-нилось 18 років, повинні були здавати документи з батьками. Ті, своєю чергою, підписували документ про згоду на обробку персональних даних. Таке нововведення викликало багато скарг, адже не всі вступники подавали документи (на декілька

спеціальностей!) у своєму місті, а тут ще й з батьками потрібно їздити із пункту в пункт. Цьогоріч абітурієнт має право самостійного подання документів.

Кількість?"безкоштовних місць" зменшилась -- цього року буде на 20 тисяч бюджетних абітурієнтів менше, аніж 2012-го. Особливо поменшає державників на правничих та економічних факультетах. У Львівському національному університеті імені Івана Франка на спеціальності "Право" держазамовлення скоротилось на 20 місць, у "Львівській політехніці" --

на 9. Бюджетні місця на економічних галузях у середньому зменшились на 2-5 місць на кожному із видів спеціальності. В університеті ім. Івана Франка квота на бюджетну форму навчання на факультеті журналістики скоротилась на 10 місць, стільки ж на соціології, на історичному

факультеті -- на 15.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень