Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Не рубай тополю — прибери в оселі...

Як боротися з алергією на пух?

Оксана довго лікувала застуду — сиділа на лікарняному, випила купу ліків, а нежить, кашель та сльозотеча ніяк не минали. Під час прогулянки містом до носа потрапив тополиний пух: жінка почала пчихати, очі свербіли та набрякали. Лише тоді її лікар дійшов висновку: у пацієнтки — алергія!

ПІД ЧАС романтичної, оспіваної у піснях пори року страждає не лише Оксана, а кожен четвертий житель Землі. Багато хто плутає докучливу алергію з застудою й дивується: як можна захворіти, коли на вулиці — тепло? Відмінність застуди у тому, що через тиждень настає полегшення. Якщо ж ви тривалий час не можете її позбутися — слід негайно звернутися до лікаря.

Всупереч поширеній думці, сезонну алергію викликає не сам пух, а пилок інших рослин. Лікар-алерголог Ірина Байрак зазначає, що під час дозрівання пуховок тополі починають цвісти злакові рослини, трави-бур’яни. Їхній пилок, а також той, що залишився на деревах, осідає на пуху, а він його переносить. Отже саме пилок — винуватець сезонної алергії. Медики позначають її терміном поліноз. На слизові оболонки людини потрапляють частинки пилку мікроскопічних розмірів.

Забиваючи ніс та потрапляючи до рота, пилок разом з пухом подразнює слизову. Як наслідок, виникає нежить, сльозотеча, дряпання у горлі. У більшості людей найперші ознаки алергії з’являються між 12 -16-ма або між 30-35-ма роками. Підступність хвороби у тому, що, підкосивши вас одного разу, вона не захоче відступати до кінця життя. Якщо не звертати уваги на поліноз, тривале алергічне запалення може спровокувати вторинні інфекції: пневмонію, гайморит, бронхіт та інші.

Не допускайте скупчення великої кількості пуху у приміщеннях, де перебуваєте тривалий час. Вдома та в офісі завішуйте вікна москітною сіткою або змоченою у воді марлею. Коли проїжджаєте повз тополині алеї, зачиняйте вікна у машині. У пригоді стане спрей з морською водою. Сприскуючи ним ніс декілька разів на день, ви прочистите носові проходи від підступного пуху, зможете зняти набряк та зволожити слизову.

Якщо у вас на подвір`ї ростуть тополі, двічі на день протирайте всі поверхні у квартирі вологою ганчіркою. Не використовуйте пилесос: він не допоможе, а, навпаки, роздмухає пух по кутках.

Повертаючись з вулиці, умивайтеся та промивайте ніс.

Ліки від алергії слід підбирати з допомогою лікаря. Кожен з препаратів знімає конкретні симптоми, має протипоказання, може викликати сонливість, тож слід ретельно вивчати анотацію. Не варто захоплюватися назальними спреями — вони швидко викликають звикання. Якщо застосовувати їх частіше, ніж двічі на день, ризикуєте “нажити” серйозніші проблеми зі здоров’ям.

Якщо реакція на пух надто потужна, варто дотримуватися особливого режиму харчування. Важливо утримуватися від будь-якого алкоголю, навіть від трав’яних настоянок: спиртні напої загострюють недугу. Включайте до щоденного раціону картоплю, гречану, вівсяну та рисову каші, кисломолочні продукти, свіжі огірки та кріп, печені яблука, нежирну яловичину, овочеві вегетаріанські супи, оливкову олію, сливи, вишні, смородину, білий хліб, чай, компоти з сухофруктів. Уникайте рибних продуктів, птиці, горіхів, цитрусових, кави, шоколаду, оцту, гірчиці, копченостей, майонезу, хрону, редису, помідорів, баклажанів, грибів, яєць, свіжого молока, полуниць, суниць, дині, здоби та меду.

Схожі новини