Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Пінзеля прихистила Галерея мистецтв

Доки музей геніального митця не відреставрують...

Скульптури видатного українського митця середини XVIII ст. Йогана Георга Пінзеля, які упродовж трьох місяців виставлялись у найпопулярнішому музеї світу — паризькому Луврі, повернулись до Львова. Як наголосили реставратори, пошкоджень під час перевезення твори не зазнали. Проте перевести дух і нарешті відпочити після далекої мандрівки у своїй домівці — Музеї Пінзеля у Львові — скульптури не можуть. Адже дах будівлі протікає, а стіни від вологості вкрились грибком. Такі умови можуть знищити безцінні шедеври. Тому роботи українського Мікеланджело тимчасово оселились у Галереї на вулиці Стефаника. Але влада Львова запевнила, що вже виділено три мільйони гривень на реставрацію музею і невдовзі Пінзель зможе повернутись додому...

Привітати скульптури Йогана Пінзеля у рідному Львові прийшло у Галерею чимало музейників, науковців, представників владних структур та усіх істинних поціновувачів високого мистецтва. «Майстер Пінзель — легенда і реальність», — під такою назвою сьогодні представляємо скульптури цього великого митця, які щасливо повернулись з Парижа до Львова, — розповіла “ВЗ” генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв Лариса Возницька-Разінкова. — На виставці представлено 16 скульптур, 15 з них були на експозиції у Луврі. Труднощів при перевезенні не було. Добре спрацювали львівська та французька сторони. Тішимось, що твори вже в Україні. Але хотілося б, щоб вони були на своєму рідному місці — в Музеї Пінзеля, який, фактично, створив Борис Возницький і відкрив Пінзеля світу. Надіємося, музей буде відремонтовано».

Завідувач Музею Пінзеля Леся Банах зазначила, що, попри невтішну ситуацію із покрівлею та фасадом музею, він працює. Там зберігаються наймасштабніші роботи Пінзеля, яких не везли до Лувру через їхні величезні розміри. Тож ремонт будівлі потрібен негайний, аби не втратити спадщину геніального українського митця. Леся Банах наголосила, що не лише музей потребує капітального ремонту. Потрібно кинути усі сили, аби врятувати храм у селі Годовиця, для якого Пінзель створив чимало творів.

Головний хранитель фондів Львівської галереї мистецтв, куратор виставки Пінзеля в Луврі від України Ігор Хомин зазначив, що хотів би подякувати всім працівникам Галереї, адже завдяки спільній клопіткій праці вдалось зреалізувати мрію Бориса Возницького — презентувати спадщину Пінзеля у світі. “Під час відкриття виставки у Луврі тодішній міністр культури України Михайло Кулиняк згадав у подяці усіх, навіть українські авіалінії, а Львівській галереї подяки не висловив, — зазначив пан Хомин. — Хоча саме завдяки працівникам галереї за кордоном вдалось реалізувати таку потужну виставку”.