Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чернівецькому «Букіністу» влада влаштувала «покращення»

У Чернівцях не вщухають пристрасті навколо книжково-комісійного магазину “Букініст”, які вже встигли набути розголосу далеко за межами міста. Адже “Букініст”, що у самому центрі Чернівців, – не лише улюблена книгарня чернівчан. Його директор (зараз вже колишній) Марина Лібанова влаштовувала тут різноманітні літературні зустрічі з відомими українськими письменниками.

Чернівці

Історія навколо “Букініс­та” розпочалася 31 трав­­ня 2012 року, коли депу­тати Чернівецької облради проголосували за реорганізацію комунальних книгарень у Чернівцях та створення на їх базі єдиного обласного комунального підприємства «Буковинська книга».

З посад було звільнено керівників книгарень «Наука» та «Букініст», які чинили найбільший опір рішенню облради. Однак чимало людей, серед яких місцева інтелігенція, літератори, студенти, стали на захист “Букініста”.

Журналістка Надія Бабинська розповіла:

— «Цікаво» прийняли рішення про звільнення із займаних посад директорів «Науки» та «Букініста» 25 грудня 2012 року. На першому пленарному засіданні сесії рішення щодо звільнення Лібанової не прийняли. На другому пленарному засіданні таке ж рішення не було прийнято щодо директора книгарні “Наука”. Під завісу пленарного засідання голова обласної ради повертається до розгляду вже проголосованих питань. Але у залі вже не було ні опозиційних сил, ні самих керівників книгарень. А депутати від більшості голосували один за двох-трьох. Звісно, Марина Львівна оскаржувала це рішення в суді, бо вважала, що воно було незаконним. Однак днями Шевченківський районний суд міста визнав, що її звільнення законне… Всі приміщення книгарень, у тому числі й «Букініст», у самому центрі міста. А тому виникає небезпідставне побоювання — а чи річ не у самих приміщеннях?

Свою підтримку «Букіністу» і Лібановій вже засвідчили відомі літератори Андрій Курков, Ігор Померанцев, Олександр Ірванець, Олександр Бойченко. Зокрема Курков на своїй сторінці у Facebook закликав письменників та чернівчан виступити на захист магазину «Букініст» та його директора Марини Лібанової.

«До мене дійшли вкрай неприємні чутки про хмари, які за останні місяці згустилися над центром книжкової культури Буковини — над магазинчиком «Букініст» Марини Лібанової! Пані та панове, хто перебуває ближче до славного і поки ще культурного міста Чернівці, підтримайте, будь ласка, незалежність цього магазинчика, а я в разі потреби збиратиму озброєні словом сили на захист «Букініста» і Марини в столиці», — пише автор.

— Найчастіше мені телефонували видавці з різних міст, з якими особисто знайома, бо до них доходили чутки про події в чернівецьких книгарнях і особливо у «Букіністі», — розповідає Марина Лібанова “ВЗ”. — Багато з них щиро співчували і обіцяли свою підтримку у разі, якщо захочу відкривати приватну книгарню. Найближчим часом я вирішила буквально нічим не займатися, а побути у відносному спокої, роздивитися і зрозуміти, що б я насправді хотіла робити. А заразом одним оком стежити за трансформацією книгарні «Букініст» у «благо» та «покращення», яке клятвено обіцяли її справжні господарі, та порадіти цьому оновленню. До останнього не розумію, яку саме «реорганізацію» треба робити магазину, подібному до «Букініста». Найрозумніше, що можна було змінити, то це форму власності, бо в усьому світі книжкова торгівля — прерогатива приватного бізнесу.

А тим часом…

У книжковому магазині «Букініст» чернівецькі журналісти провели фотосесію. Таку акцію репортери влаштували на захист екс-директора книгарні Марини Лібанової. “Оскільки влада досі не почула громадської думки від молоді, письменників та політиків, я спробувала долучити до цієї акції чернівецьких журналістів, — каже ініціатор акції журналіст Маріанна Антонюк. — Згодом хочемо створити календар або якийсь фотоальбом. Все залежатиме від того, чи знайдемо на це кошти. Але точно буде фотовиставка. Однак основне — привернути увагу людей до цієї події”.

Схожі новини