Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Смерть від контрацептива

Протизаплідні піґулки підвищують ризик утворення тромбів

Французьке видання Le Figaro опублікувало шокуючі дані — семеро жінок у Франції померли від тромбозу. Усі вони, пише Le Figaro, тривалий час приймали популярний контрацептивний засіб “Діане-35” (Diane-35). За словами журналістів, які проводили розслідування, влада знала, що цей препарат підвищує ризик раптової смерті, але мовчала довгі 26 років (засіб з’явився на ринку у 1987 році).

Національна агенція з медичної безпеки підтвердила лише чотири випадки смерті і тільки одну — “від контрацептивів”. Але й цього було достатньо, щоб у країні вибухнув скандал. Річ у тім, що цей препарат використовують також для лікування підліткових вугрів (і реалізовують його у 130 країнах світу, Україні зокрема). Але якщо підлітки приймають засіб курсами, жінки можуть “сидіти” на протизаплідних таблетках роками.

“Діане-35” свого часу зробив революцію у фарміндустрії. Повторити успіх препарату намагалися виробники інших оральних контрацептивів. Протизаплідні піґулки третього та четвертого покоління містили меншу дозу гормонів. А це означало, що жінки не гладшали і не потерпали від надмірного оволосіння, могли відтермінувати менструацію і займатися сексом у будь-який день місяця. На протипоказання ніхто не зважав. А виробник і не приховував правди. В інструкції чорним по білому написано: “Не приймати, якщо перенесли тромбоз глибоких вен, тромбоемболію легеневої артерії, інфаркт міокарда, цереброваскулярні порушення, стенокардію, транзиторні ішемічні атаки або перебуваєте у групі ризику розвитку венозного чи артеріального тромбозу”.

Що викликає тромбоз? Тривале перебування у сидячому положенні. Притік крові до серця, як відомо, стимулюється за рахунок фізичної активності. Якщо людина знерухомлена, це може призвести до застою рідини (передусім — у нижніх кінцівках). Тиск на тканини зростає — циркуляція крові погіршується. Рідко, але трапляється, що на стінках судин може утворитися тромб (згусток крові), який буде перешкоджати нормальному просуванню крові. Це явище називається тромбозом. Якщо тромб відірветься — з потоком крові може просунутися до легень. Блокування кров’яної судини негативно впливає на серцеву активність. Це називається емболією легень. Якщо людині геть не пощастить, розвинеться гостра серцева недостатність.

У групі ризику перебувають люди, що мають зайву вагу, потерпають від онкологічних захворювань, перенесли не так давно оперативні втручання, жінки, які палять або приймають (!) протизаплідні препарати. Ті, що ризикують, мали би систематично робити розминку, носити компресійний трикотаж, приймати антикоагулянти (препарати, що розріджують кров) та назавжди відмовитися від снодійного, транквілізаторів, цигарок і оральних контрацептивів.

Але хто би на це зважав? Можна тільки уявити, у скількох українок розвинувся тромбоз через неконтрольований прийом протизаплідних піґулок. Самолікуванням у нас займається кожен третій (про що свідчать результати опитування Інституту Горшеніна). А лікар міг би передбачити можливі ризики...

“Перш ніж приймати гормональні препарати, жінка повинна здати загальний аналіз крові, зробити коагулограму (щоб подивитися, як згортається кров), пройти обстеження у гінеколога, — пояснює лікар-гінеколог Клінічної лікарні Львівської залізниці Лілія Робак. — Лікар проведе цитологію шийки матки та огляне молочні залози (щоб оцінити ризик появи раку), візьме мазки на флору, за необхідності скерує на УЗД молочних залоз (жінкам до 40 років) або мамографію (жінкам після 40 років), обов’язково — на УЗД геніталій. Також пацієнтці слід буде проконсультуватися у терапевта (щоб виключити ризик розвитку серцево-судинних захворювань) і (за потреби) у онколога. Полікістоз яєчників, фолікулярні кісти не є протипоказанням до прийому гормональних контрацептивів. Навпаки, їх прописують таким пацієнткам — але препарат, дозування, тривалість курсу визначати повинен тільки лікар! Усі жінки, що приймають протизаплідні піґулки, перебувають на диспансерному обліку. Раз на півроку їх мусить оглянути гінеколог і терапевт (а якщо є така необхідність — кардіолог, ендокринолог та онколог). Будь-які гормональні препарати підвищують ризик утворення тромбів”.