Передплата 2024 ВЗ

Без їжі — 45 діб, без води — 10...

Смерть закладена в організмі генетично. Але її можна відтермінувати

Людина слабка, її кістки — крихкі, зір та слух — ненадійні, можливості мозку — обмежені, серце і печінка швидко виходять з ладу, нирки не справляються навіть з таким легким навантаженням, як хлорована вода з-під крана. Проте наш організм — система досконала. Головне, навчитися ним правильно управляти.

«До ПРИЇЗДУ рятувальників жінка тримала на собі біґборд, аби кількатонна конструкція не впала на візочок з дитиною”. “У чоловіка обгоріло 80% тіла. Попри страшні опіки йому вдалося винести з вогню усіх членів сім'ї”. Такі повідомлення в пресі в одних викликають захоплення, у інших — скепсис. Хіба так буває? “У критичних ситуаціях відбувається великий викид адреналіну. Люди з поламаними ногами бігають — спрацьовує інстинкт самозбереження. Коли людині боляче, продукуються гормони болю — простагландини, які за своєю будовою схожі на гормони щастя — ендорфіни, — пояснює лікар-анестезіолог Анатолій Григоренко. — Організм їх викидає, щоб приглушити біль. Цього буває достатньо, щоб людина могла пробігти кілька мет-рів, навіть будучи при смерті”.

Однак такі випадки трапляються не часто — резерви людського організму хоч і великі, але не безмежні. “Важлива ваша генетика, те, що успадкували від батьків, — каже лікар-вертебролог, мануальний терапевт Анд-рій Заєць. — Якщо вони передали вам хороший запас міцності, а ви його зберегли та примножили, маєте більші шанси на виживання у критичних умовах. Слід зважати на вашу стресостійкість — якщо припините гнатися за грішми, воювати за місце під сонцем, організм не так швидко зноситься. Третій важливий фактор здоров’я — фізичні навантаження. Людині природою закладено постійно перебувати у русі. Раз (а краще двічі) на день робіть зарядку по півгодини, більше ходіть пішки, вихідні проводьте на свіжому повітрі. Не забувайте повноцінно харчуватися — краще провести час за плитою, ніж перед екраном телевізора”.

“Смерть закладена у нас генетично, у кожній клітині організму. І ви до них не достукаєтеся, коли прийде година “Х”, — вважає автор методики циклічного голодування Олександр Ворошилов. — Народжуємося, ростемо, стаємо статевозрілими, даємо потомство, вигодовуємо його. “Відметала людина ікру”, виконала своє основне призначення на цій землі? Пора здихати. Звучить грубо, але так воно і є. Ось чому ресурси молодого організму вищі за ресурси зрілого (а про старший взагалі мовчу), і імунітет у молодих сильніший, і гормональний фон у нормі. Горобець живе в середньому два роки, миша — півроку, щур — три роки, людина — 80 років — кожна тварина має свій “термін придатності”. Перші 40 років людина живе повноцінним життям, наступні 40 — повільно вмирає. І ми ніяк не можемо втрутитися у цей процес, адже хвороби, які вкорочують нам віку, нам не підзвітні. Помер батько від інсульту — і у вас є шанс померти від мозкового крововиливу. Не дожила мама до певного віку через діабет — і ви ризикуєте повторити її долю. Вихід один — треба “перекрити” гени другої половини життя. Як? Влаштувати організму “маленьке потрясіння”. Наприклад, 3-4 дні поголодувати. Організм забуває, що йому треба займатися самознищенням, і починає перейматися питанням: як не померти голодною смертю? Гіпертоніки, які пережили не один гіпертонічний криз і відмовлялися на якийсь час від їжі, з подивом зазначали: тиск стабілізувався, 120/70 — як у космонавта!”.

Систематично влаштовувати організму “прочуханку” — один із найкращих способів зробити його більш витривалим. Ось чому “моржі” не хворіють на грип, ескімоси харчуються самою рибою і м’ясом, але не знають, що таке подагра, а чоловіки, які тричі на тиждень тягають штангу у спортзалі, не зароблять грижі, коли тягнутимуть з базару мішок бульби...

Що можуть наші...

СЕРЦЕ

Середня вага серця — 200-300 г. За хвилину перекачує близько п’яти літрів крові (якщо перебуває у стані спокою). При інтенсивному фізичному навантаженні — близько 25 л. За життя людини скорочується у середньому три млрд. разів.

МОЗОК

Мозок дорослого чоловіка важить у середньому 1375 г, жінки — 1275 г. Складається з 25 млрд. нервових клітин. Це — чи не єдиний орган, який не підлягає заміні при втраті. Однак у медичній літературі описано випадки, коли після видалення однієї з півкуль мозок продовжував повноцінно функціонувати.

НИРКИ

За добу нирки дорослої людини пропускають близько 1700-2000 л крові. За цей час нефрони “натягують” з крові до 180 мл рідини. Якщо видалити одну нирку, інша перебере на себе “обов’язки” іншої. Підключиться до роботи і шлунково-кишковий тракт — виділення рідини через нього збільшиться.

КІСТКИ

Кістяк дорослої людини важить близько 8 кг і складається з 206 кісток. Стегнова кістка у вертикальному положенні витримує вагу у півтонни, велика гомілкова кістка — до 1,8 т, плечова — до 850 кг.

ШЛУНКОВО-КИШКОВИЙ ТРАКТ

Коли шлунок порожній, його об’єм становить 50 мл, якщо повний — до 750 мл. Найдовше відділення травної системи — тонка кишка. Площа її слизової поверхні — майже 0,5 м2, довжина — від 2,5 до 4 м. Всередині вистелена тонкими ворсинками, завдяки чому площа всмоктувальної поверхні дотягує до 200 м2 (площі тенісного корту!).

СТАТЕВІ КЛІТИНИ

В організмі дівчинки до початку статевого дозрівання “накопичується” близько 300 тис. яйцеклітин (практично усі вони, за винятком кількох, працюють “вхолосту”).

Здоровий чоловік щодня продукує від 100 до 300 млн. сперматозоїдів, яких би вистачило, щоб зачати... один трильйон нових людей!

ПЕЧІНКА

У клітинах печінки — гепатоцитах — кожну хвилину відбувається один мільйон хімічних реакцій. За цей час клітини встигають розщепити та знеш-кодити 20 мільйонів речовин! Якщо людині видалити половину печінки, за три місяці орган повністю відновиться. Печінка хворіє “мовчки”. Якщо працює лише її четвертинка, зовні це ніяк не проявиться. Якщо орган одного дня відмовить, уже нічого не вдієш...

Людина може прожити:

— без їжі — до 45 діб;

— без води — від 3 до 10 діб;

— без сну — від 3 до 5 діб;

— без повітря — від 3 до 5 хвилин.

Витримати:

— критично низьку температуру повітря — -89°С — кілька хвилин;

— температуру води від 0 до 4°С — 25-60 хвилин;

— спеку +71°С — годину;

— +104°С — 26 хвилин.