Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Три хвилини у морозильній камері

Кореспондент «ВЗ» дала себе заморозити до... — 180°С і лишилася живою та здоровою!

Хочете злітати на Сатурн, але не маєте космічного корабля? Спробувати на собі дію екстремально низьких температур можна й у кріосауні. Протягом трьох хвилин ваше тіло буде обволікати пара рідкого азоту, температура якого сягає -140 -180°С. За цей час шкіра встигне охолодитися до 0 — 2°С. Цього достатньо, щоб імунна система адекватно відреагувала на подразник, і замало, щоб спровокувати переохолодження. Кореспондент “ВЗ” на власній шкірі випробувала дію унікальної холодильної установки...

Таких СПЕЦІАЛІСТІВ, як Наталія Ілейко, в Україні майже немає. Аерокріотерапію у нас не часто практикують (для порівняння, у 16 країнах Західної Європи функціонує 400 центрів кріомедицини). Рідким азотом видаляють бородавки, лікують ерозію шийки матки, але влаштовувати пацієнту “крижаний душ” не кожен фахівець візьметься. По-перше, сама холодильна камера дорого коштує (100-150 тис. гривень), що відбивається на вартості сеансів “заморозки” (100-120 гривень за одну процедуру). По-друге, треба бути хорошим психологом, аби змусити клієнта здійснити мандрівку у Льодовиковий період (пані Наталія викладає курс медичної психології у медвузі).

На сеанс кріотерапії записалася на ранок. Довелося трохи почекати, поки привезуть свіжий азот. Коли вантажники закотили у кабінет три бідони рідини, стало моторошно — біля цих бочок навіть стояти холодно.

Пані Наталія просить роздягнутися до спідньої білизни і зняти прикраси. “Протипоказань не маєте: вагітність, туберкульоз легень, злоякісні пухлини, алергія на холод, гіпертонія, інфаркти, інсульти в анамнезі, епілепсія?” “Ні”, — відповідаю. “Тоді готуйтесь!”

На п’яти натягую бахіли. Зверху — теплі шерстяні шкарпетки (кріотерапевт завбачливо вигріла їх для мене на батареї). На гомілки — гетри. “Рекомендую їх людям, які мають слабкі вени, — каже пані Наталія. — Вам би не радила їх вбирати. Навіть якщо пацієнт має виражений варикоз, перший раз впускаю його у кабінку без гетрів. Якщо після процедури шкіра на дотик буде гарячою, пульсуватиме, це означає, що вени не можуть впоратися з великим припливом крові. Наступного разу проходитиме кріотерапію у повному екіпіруванні”.

Інстинкт самозбереження бере гору — підтягую гетри до колін. На руки одягаю рукавички, схожі на мішечки для взуття. “Пальці на руках і ногах замерзають найшвидше. Тому їх треба ховати, — пояснює спеціаліст. — Деякі постійні клієнти заходять у кріосауну голяка. Рідкий азот стимулює регенерацію тканин — волосся та нігті ростуть швидше. Хто випробував магічну дію азоту на собі, заради більшого ефекту погоджується потерпіти. Чоловікам не дозволяю знімати труси, бо можуть відморозити найцінніше. А от шкарпетки з них не стягнеш. Хворі з грибком нігтів швидше пристають на таку пропозицію. На великий палець (він мерзне найбільше) одягають... дитячі шкарпетки. Кілька процедур — і про болячку можуть забути”.

Пані Наталія відкриває дверцята кабіни. “Виставила температуру — 30°С, щоб почувалися комфортніше, — заспокоює. — Хоча зазвичай ставлю — 60°С”.

Заходжу всередину. У холодильнику температура +5°С. У морозилці -18°С. А тут -30°С?! Від таких морозів узимку не врятує навіть шуба з песця. А я — лише у спідній білизні!

Дверцята закриваються. Ліфт піднімається вгору. “Голова повинна стирчати зверху, — інструктує фахівець. — Попри те, що повітря на 78% складається з азоту, рідким азотом не надихаєшся. Можливо, вам забракне кисню. Головне — не панікуйте! А то можна й свідомість втратити”.

Пані Наталія запускає першу порцію азоту. Густі клуби піднімаються вгору. Починаю задихатися. Роблю кілька ковтків повітря, та марно — повітря “втекло” нагору. Встаю навшпиньки, як балерина. Витягуюся, наскільки можу. На біса мені здався той експеримент — я жити хочу! “Дихайте у такт зі мною!”. Кріотерапевт закидає голову назад, робить кілька вдихів та видихів. Повторюю за нею. Про те, що температура у кріосауні опустилася до — 130°С і що зараз тут холодніше, ніж на Марсі, намагаюся не думати. “Пірнути не хочете?” — пропонує. Відмовляюся від такої спокусливої пропозиції. “А жаль! Один з моїх постійних клієнтів — лікар-реаніматолог за фахом — приходить на сеанси з маскою та трубкою. Так і сидить у кабінці”...

З дна капсули піднімається чергова порція азоту. Нестерпний холод пробирає до кісток. Ніколи у житті так не мерзла. Витягую руки назовні — хоч якась частина тіла буде врятована від обмороження. “Опустіть руки!” — просить кріотерапевт. Та де там! Кінцівки наче хто цвяхами прибив. “Ну ви і змерзлячка!” — констатує пані Наталія. Просить покрутитися по колу — спочатку у лівий бік, потім — у правий. Мозок по-своєму трактує цю команду — кручуся в один бік безперестанку.

За ЯКУСЬ МИТЬ перестаю відчувати будь-що. Тіло — легке як пір’їнка. Наче не моє. “Ще 30 секунд сидимо чи виходимо?” “Сидимо”, — відповідаю, зціпивши зуби.

Через півхвилини пані Наталія вимикає установку. “Рахую до десяти — і відчиняю двері”. Опускаю голову, аби вдихнути залишки азоту. Кажуть, це корисно — прочищає дихальні шляхи. Стінки кабіни вкриті інеєм. Шкіра посиніла, вкрилася характерними пухирцями...

“Давайте я вас огляну, — пропонує фахівець. — Щічки вкрив рум’янець. На стегнах — гусяча шкіра. Чудовий результат! А тепер присядьте десять разів — запустимо серцево-судинну систему”. Виконую її вказівку. Відчуття, наче заново на світ народилася! Приємне тепло розливається по тілу. Дихається на повні груди. Хочеться кудись бігти, братися за найважчу роботу — настільки потужний приплив сил! “У вас виділилися у великих кількостях ендорфіни — гормони щастя — і адреналін. Ефект спостерігатиметься протягом 4-6 годин. До вечора може піднятися температура, кидати у жар. Не лякайтеся, це мине. Кожен організм по-своєму реагує на фізіологічний стрес”, — заспокоює спеціаліст.

“А ви температуру до -130°С опустили?” — запитую. “До -180°С. Поставити максимум, — 196°С, не наважилася. Ви ж новачок у цьому ділі... Колись ангіну лікували... морозивом. І правильно робили — клин вибивають клином. Моржую уже багато років — жодного разу не хворіла на грип чи застуду. Правда, три роки тому вперше у житті захворіла на гнійну ангіну, — розповідає спеціаліст. — Лікарі прописали мені антибіотики. Вирішила лікуватися кріосауною. Через дві процедури все як рукою зняло”.

Каже, клієнти по-різному реагують на “заморозку”. Дебелі дядечки, намагаючись зігрітися, розгойдують кабіну. Зубами цокотять, але стримуються, не репетують. А от жінки дають волю емоціям. “Була у мене одна клієнтка — кричала так, що усі працівники салону збігалися подивитися на “виставу”. Своїм клієнтам рота не затикаю. Хочуть — хай галасують. У такий спосіб дають вихід негативу, який міг накопичуватися роками”.

Що лікує кріотерапія?

—ендометріоз (можна відвідувати сеанси навіть під час місячних), передменструальний синдром, клімактеричні розлади;

-ревматизм, остеохондроз, спондильоз;

-гепатити, цироз печінки (на стадії компенсації);

-неврози, мігрень, розлади сну, радикуліт, депресію, порушення апетиту;

-целюліт, ожиріння;

-дерматити, екземи, псоріаз;

-бронхіти, трахеїти, ларингіти, риніти, бронхіальну астму;

-вегето-судинну дистонію;

Схожі новини