Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Учора — мороз тріщав, сьогодні — хлюпає під ногами...

Як пережити різкі перепади температури і не застудитися?

Ще кілька днів тому на вулиці стояв тринадцятиградусний мороз. А сьогодні температура сягає +7°С. Під чоботами хлюпає вода. Намочив зранку ноги — ввечері кидає у жар. Нежить, кашель, чхання — з такими симптомами зустріти Новий рік ризикує кожен третій українець. Синоптики прогнозують: у найближчі дні температурний стовпчик не опуститься нижче 0°С. А на Різдво знову можуть вдарити морози. Як пережити температурні перепади і зберегти здоров’я?

«У ВІДЛИГУ віруси активізуються. Якщо людина має слабкий імунітет, при плюсовій температурі її шанси захворіти на ГРВЗ зростають», — каже керівник обласного центру дитячої імунології Лариса Костюченко.

«Щодня контактуємо з різними вірусами. Але якщо організм може дати їм відсіч, не захворіємо — ні при — 25°С, ні при +25°С. Як захиститися від грипу та застуди? Передусім намагайтеся не намочити ноги — не шкодуйте грошей на якісне зимове взуття та теплі устілки. Уникайте переохолодження — замість того, щоб півгодини чекати на маршрутку, пройдіться пішки (особливо це стосується молодих людей), — радить завідувач дитячого діагностичного відділення клінічної інфекційної лікарні Ігор Гайдук. — Одягайтеся відповідно до температури, а не до сезону. Не можна виходити на вулицю у відлигу у тому ж одязі, що й у десятиградусний мороз. Перегрієтеся, спітнієте — застудитеся. Вживайте натуральну їжу. Найкращий імуностимулятор — гарбуз. Приготуйте сік або пюре — змішайте у рівних пропорціях терті гарбуз, моркву та яблуко. Такі “ліки” треба вживати щодня. Намагайтеся перебувати у доброму гуморі, у всьому шукати хороше. Не нарікайте на долю, на поганий стан здоров’я. Тоді й хворіти будете менше. Замість того, щоб дивитися бойовики, дивіться кінокомедії. Сцени насилля пригнічують психіку. Жарти, передачі про тварин, мистецтво, навпаки, стимулюють її».

“Потрібна вам маршрутка від’їздить від зупинки. Щоб встигнути, вмикаєте “п’яту передачу”. Якщо функціональні резерви вашого організму високі, встигнете. Якщо ні — доведеться чекати наступну. У боротьбі з вірусами організм працює за схожим принципом. Якщо не підвищувати його адаптаційні можливості, ризикуєте злягти з високою температурою, — каже головний лікар обласного центру “Здоров’я” Юрій Островерха. — Щоб залишатися здоровим, необхідно систематично працювати над собою: робити ранкову гімнастику, відвідувати басейн, тренажерний зал, загартовуватися, правильно харчуватися... А що робити тим, хто “не готував сани влітку”, однак хвороба у його плани не входить? У східній медицині вважається, що органи дихання тісно пов’язані з товстим кишечником. Якщо будете їсти здорову їжу, уникати закрепів, грип чи застуда вам не загрожуватимуть. Їжте те, що рекомендує церква у часі Великого посту. Обмежуйте тваринні білки (особливо червоне м’ясо). Налягайте на рослинну клітковину (їжте каші з повноцінного зерна — гречку, пшеничну, а від рафінованої манки краще відмовитися). Уникайте слизоутворюючих продуктів (солодощів, молочних продуктів, передусім пастеризованого молока) — вони насичують організм вологою, а її і так забагато довкола. Це створює поживне середовище для росту та розмноження вірусів і бактерій. Хронічно хворим людям раджу дотримуватися рекомендацій лікуючого лікаря та “увімкнути” енергоощадний режим”.

Книга — не тільки джерело знань, а й… заспокоєння

Читання книг є кращим засобом від тривожності і ліками від стресу, вважають британські вчені.

Вони провели експеримент, під час якого учасники спочатку виконували серії різних вправ і тестів, здатних викликати стрес, а потім за допомогою прогулянки, музики й книг їм пропонували розслабитися. В цей час учені фіксували пульс добровольців.

Виявилось, що найкраще знімають стрес книги. Вони допомагали 68% випробовуваних: лише шести хвилин читання було досить, щоб розслабитися. Приємні мелодії понизили стрес в 61% випадків. Горнятко чаю або кави — в 54 %; прогулянка — в 42%.

Новорічні ялинки небезпечні для здоров’я

Новорічна ялинка в квартирі може спричинити загострення алергії і погіршення здоров’я людей — неалергіків. Про це свідчать результати дослідження, яке провели американські вчені з Коледжу алергії, астми та імунології.

Вони вивчили дію на організм людини речовин, які виділяє ялина. Аналіз показав, що на 4-й день перебування новорічного дерева в будинку концентрація спор, що виділяються ялиною, у декілька разів перевищує припустиму норму. Негативний вплив посилюється і за рахунок хімічних речовин, якими продавці обробляють дерево.

Штучні ялинки також можуть бути небезпечними, наголошують фахівці. Вони здатні накопичувати грибки і пил.

Схожі новини