Передплата 2024 «Добра кухня»

«Поцілуй мене, удача!»

Щоб вам у житті щастило, треба бути оптимістом і не лінуватися працювати

Лише кожен десятий українець вважає рік, що минає, вдалим. Майже половина наших співвітчизників (43%) визнали його важким та стільки ж — у чомусь добрим, в іншому — поганим. Хоча чимало чоловіків та жінок виявилися оптимістами, чималий відсоток українців великих надій на Чорну Змію не покладають. Чому представники нашої нації песимісти та як знайти щастя і душевний спокій у новому році, дізнавалася кореспондент “ВЗ”.

СОЦІОЛОГІЧНЕ ДОСЛІД-ЖЕН-НЯ, проведене компанією Research&Branding Group, показало: хоча 53% українців сподіваються на удачу в новому році, 21% переконані, що все буде погано.

Як виявилося, вірити в світле майбутнє нашим співвітчизникам заважають незадоволеність владою та слабка економіка. Виконавчий директор української піар-компанії Whites International Public Relations Мартін Нанн — британець, живе на нашій землі вже 20 років. За його словами, ще в 1993 році Україна була країною оптимістів та мрійників, але останніми роками ми перетворилися на націю циніків. Вважає, причина в тому, що зарплати хоча й ростуть — все одно залишаються мізерними, медицина та освіта — занедбаними, верховенство права — підірване.

На думку психологів, песимізм українців обумовлений ще й ментальними причинами, коріння яких сягає глибини століть. Негативне ставлення до життя притаманне народам, які тривалий час були позбавлені незалежності. Сьогодні вони відчувають страх немов авансом: біда ще не трапилася, а її вже чекають та переживають заздалегідь.

“Ох, як же нам важко — чоловік роботи не має, грошей бракує!” — бідкалася моя сусідка тьотя Галя. Коли зустріла її через два тижні, благовірний вже роботу знайшов, однак жінка скаржилася на те, що вся сім’я хворіє на грип. Учора бачила тьотю Галю знову — переймалася тим, як зросли ціни перед святами... Вона — лише один приклад з мільйонів наших співвітчизників, які звикли бачити лише негативні сторони життя, тож всі їхні розмови зводяться до скарг та зітхань.

За словами медичного психолога, гештальт-терапевта Ігоря Лебединця, песимізм свідчить про здорове мислення, здатність реально бачити навколишню дійсність. Головне — вміти спрямувати його в правильне русло. Якщо настрій весь час пригнічений і людині світ немилий — це свідчить про те, що вона не хоче та не вміє брати на себе відповідальність за власне життя. Звичка постійно покладатися на когось — родичів, які працюють за кордоном, впливових знайомих, а особливо — на владу, знімає відповідальність, але не залишає можливості почуватися комфортно. Організувати життя таким чином, щоб воно вам подобалося, можете лише ви самі.

Постійно пригнічений настрій провокує чимало хвороб. Найпоширеніші серед песимістів недуги — це гіпертонія та гіпотонія (підвищений та знижений тиск). На другому місці — хвороби шлунка та часті головні болі. Не залишаються позаду й онкозахворювання, частота яких у наш час в десятки разів перевищує радянські стандарти. Погана екологія — лише передумова формування злоякісних пухлин, а прискорюють чи сповільнюють їх розвиток фізичний та психічний стани. У людей, які звикли бачити лише негатив, знижується імунітет, відтак вони схильні до різноманітних вірусів та частих застуд.

Щоб світ заграв кольоровими барвами, у першу чергу слід зрозуміти себе. Пригнічений настрій може стати потужним каталізатором енергії, яка допоможе організувати себе та навколишній простір. Не варто казати, що ви не здатні знайти достойну роботу через те, що позбавлені певних навичок або “потрібних” знайомств. Це — необґрунтоване виправдання та спроба “відпустити собі гріхи”. Будь-яка людина має свою “родзинку”: головне — не лінуватися розпізнавати її та застосовувати за призначенням.

Більшість далеких від медицини людей плутають депресію з поганим настроєм. Якщо ви кілька місяців лежите у ліжку лицем до стіни, не маєте апетиту та сил ходити на роботу — тоді можна діагностувати депресію. Тимчасовий песимізм — нормальне явище. Якщо людина постійно виглядає щасливою та радіє 24 години на добу, у неї можна запідозрити психологічні проблеми. Насправді психіка має бути пластичною. Щоб мати здорові нерви, сміятися та засмучуватися слід щиро та по-справжньому.

Схожі новини