Передплата 2024 «Добрий господар»

Земельна чехарда у Снопківському парку

Депутати стверджують, що отримали землю законно, громадськість обурюється, що з нею не порадилися

Снопківський парк у Львові опинився у центрі скандалу: пішли чутки, що тут незабаром розпочнеться... будівництво. Громадські активісти та жителі довколишніх вулиць кинулися рятувати зелений куточок і з’ясували, що у міській раді комусь виділили землю на забудову. Виявилося, земельні ділянки отримали три депутати Львівської міської ради: двоє попередньої каденції — Тарас Сосновський та Володимир Кадушкевич, один — чинного скликання (Андрій Білоус). За оцінками експертів, це престижний район міста, земля там дорога...

Львів’янка Надія Пелих мешкає на одній з прилеглих вулиць, що біля парку. Жінка обурюється, що чиновники міської ради дозволили виділяти землю для будівництва у зеленій зоні міста. Ніхто не питав дозволу мешканців. “Не знаємо, що збудують у парку, — каже пані Надія. — Не дай Боже, там буде багатоповерховий житловий будинок або готель. Не дамо бізнесменам зруйнувати паркову зону. Це місце для відпочинку львів’ян, а не особистий двір чиновників. Якщо потрібно, будемо звертатися у правоохоронні органи, щоб перевірити законність земельного рішення міської ради”.

Як пояснив “ВЗ” начальник управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин Львівської міської ради Михайло Бокало, депутатам Тарасу Сосновському та Володимиру Кадушкевичу виділили земельну ділянку, оскільки вони там мали зведені власні будинки. Раніше вони отримали землю для будівництва, тепер — долучили додаткову ділянку для обслуговування будинків.

“В іншому місці біля парку отримав землю і депутат Білоус, — розповідає пан Бокало. — Це ділянка під гаражами, вона є в приватній власності. Йдеться про площу 10 сотих. Хочу запевнити містян, що обидві ділянки не є в парковій зоні. Можна виїхати на місце і переконатися в цьому”...

За словами Михайла Бокала, ділянка, яку отримали екс-депутати Сосновський та Кадушкевич, не призначена для будівництва. Цього не скажеш про “клаптик” землі, виділений для пана Білоуса. “Цільове призначення ділянки — житлова та громадська забудова, — пояснив головний земельник Львова. — Згідно із земельним законодавством, там може бути багатоповерхівка. Але чи зведе її власник — невідомо”.

26 жовтня 2012 року виконком міської ради ухвалив рішення щодо детального плану території на вул. Кримській, де, зокрема, захоплено частину Снопківського парку. Це рішення отримало протест прокуратури Львова. Перший заступник міського голови Львова Олег Синютка сухо прокоментував ситуацію: “На території парку нічого не можна будувати! Другий аспект — все повинно бути відповідно до норм чинного законодавства. Третє — ми обов’язково маємо враховувати думку громади цього мікрорайону і містян”.

Кореспондент “ВЗ” поспілкувалася з депутатом Андрієм Білоусом, щоб почути його думку. Депутат мешкає на вул. Кримській, 53. Межа Снопківського парку проходить по цій вулиці. Він заперечив, що отримав землю в парку, бо це юридично нереально. Андрій Білоус не сказав, яка площа ділянки, мовляв, це приватна інформація. “Дискусія полягає в тому, що виконавчий комітет міськради надав одному підприємству дозвіл на виготовлення детального плану вул. Кримської, — каже пан Білоус. — Хтось хоче використати цю ситуацію з політичною метою. Ніякої політики немає, мовляв, три депутати отримали там землю. Ділянки під об’єктами нерухомості отримують десятки людей, а не лише ми. Гаражі були в моїй приватній власності. Ділянка відведена для зведення будинку, але його проекту ще немає. Наразі нічого не планую будувати. В умовах кризи про жодне будівництво не йдеться”.

— Ви є депутатом міської ради двох скликань. Якби ви не мали цього статусу, то чи легко вирішили б земельне питання? Не секрет, що пересічний містянин не може отримати ділянку, чекає щонайменше три роки...

— Я відводив ділянку два (!) роки, маю погодження усіх інстанцій. Не приховував своїх намірів отримати землю, робив це публічно. Я мешкаю на вул. Кримській, мені не байдужа доля вулиці. У міській раді таких ухвал проходять десятки! Суддям та правоохоронцям теж дають землю (не у всіх є юридичні підстави). Натомість, коли є всі юридичні підстави, то це інша справа. Інші два екс-депутати купили землю на вул. Кримській на аукціоні.

Проблема в тому, що у Львові офіційно не затверджені межі парків. Це на руку грошовитим бізнесменам, які можуть собі ущипнути шмат “зелених легень”, побудувати там котеджі. У Львові є 29 парків. Лише дев’ять з них мають затверджені на сесії міської ради межі, державні акти на землю. Кілька років земельне управління мерії виносить на сесію питання, але до голосування руки не доходять.

Керівник ГО «Бюро екологічних розслідувань» Дмитро Скрильніков каже, що ризик у тому, що при розробленні документації під час затвердження меж парків експерти можуть трохи зменшити паркову територію. Такі побоювання виникли через те, що до цього процесу не залучають екологічні та природоохоронні громадські організації, які б тримали ситуацію під контролем.

“У кількох парках вдалося відстояти території, на які були зазіхання підприємців, — зазначає Дмитро Скрильніков. — Наприклад, є загроза, що біля Снопківського парку збудують котеджі. І для цього хочуть посунути межу догори”.

Схожі новини