Передплата 2024 ВЗ

Старі тополі ріжуть не на меблі, а задля безпеки на дорогах

У Службі автомобільних доріг кажуть, що сухостій використають, коли влітку розігріватимуть бітум для ремонту трас

Читачі «Високого Замку» з Кам’янка-Бузького району в останні дні обривають редакційні телефони: «Чому вздовж наших доріг спилюють тополі, які давали свіже повітря, захищали проїжджу частину від снігу? Не інакше як хтось хоче використати дармову деревину для виготовлення меблів…». Схожі нарікання про шкоду для екології ми почули недавно, проїжджаючи через Перемишлянський район — робітники зрізали велетенські дерева поблизу села Брюховичів...

Прояснив ситуацію кореспондентові «Високого Замку» начальник відділу експлуатаційного утримання автомобільних доріг та штучних споруд Служби автомобільних доріг у Львівській області Юрій Яблонський:

— Є доручення голови Львівської облдержадміністрації Михайла Костюка — довести придорожні смуги до належного стану, забезпечити безпечний рух транспорту. Адже у багатьох місцях крони дерев (деякі з них мають 50-70 років) нависають над проїжджою частиною, створюючи загрозу для життя людей, руху машин. Такі НП були, зокрема, минулого року, коли повалені вітром старі дерева на кілька годин паралізували рух.

Ми зрізуємо лише старі, сухостійні дерева, і ті, що вражені омелою — оскільки при випаданні снігу, сильних вітрах вони можуть впасти на дорогу. Ви бачите, що творилося в останні тижні — подекуди вітер сягав швидкості 30 метрів за секунду. Буревії можуть наробити великої біди. Не дай Боже, гілка впаде на машину — станеться ДТП…

Усі ці роботи погоджені із Управлінням охорони навколишнього природного середо­вища області. Працівники Служби автомобільних доріг спільно із лісничими провели обстеження, склали відповідні акти. Перевіряли кожне дерево при трасі. Зараз очистку трас робимо на відрізку траси Куровичі — Рогатин.

Юрій Яблонський спростував закиди, що дорожники начебто реалізують зрізані дерева виробникам меблів (насправді для цієї справи потрібен «здоровий» матеріал). За словами пана Юрія, спиляні дерева передають відповідній дорожній філії для внутрігосподарських потреб. Цими полінами згодом розігріватимуть бітум, коли робитимуть ямковий ремонт на трасах. А на місці зрізаних дерев навесні посадять молоді швидкоростучі деревця.

Схожі новини