Передплата 2024 «Добра кухня»

Бункери готові, рятівні набори спаковані!

Урочисто зустрінемо кінець світу! Потім – дискотека...

Світ завмер в очікуванні кінця світу. Перед закінченням 21 грудня календаря майя людство охопила паніка. Попри численні повідомлення NASA, астрологів, нумерологів, що 21 грудня 2012 року окрім чергового зимового сонцестояння жодних змін у природі чекати не варто, земляни до дати «Х» готуються хто як може. Особливо перейнялися інформацією про апокаліпсис у США, де люди масово скуповують зброю, побоюючись, що планету захоплять зомбі...

Вірю — не вірю...

Більшість з опитаних “ВЗ” не вірять, що над людством завис дамоклів меч. Але є й такі, що про всяк випадок прикупили декілька свічок... За всеукраїнським опитуванням третина українців, а саме 34%, всерйоз розглядають варіант настання кінця світу. 58% відкидає ймовірність апокаліпсису. 8% — вагаються з відповіддю. Цікаво, що жінок більше охопила паніка, аніж чоловіків — 35% проти 29%. До тривожних настроїв напередодні 21 грудня більш схильні сільські жителі, ніж городяни — 35% проти 29%, а мешканці заходу країни — більше, ніж на півдні та сході (44% проти 24%).

За словами соціального психолога Олега Покальчука, популярність теми “кінець світу” свідчить про «дитячу свідомість українського суспільства». “Здитиніння — це захисна реакція людської поведінки на ті виклики, з якими не може впоратися, — зазначив він “ВЗ”. — Мета — уникнення дорослої відповідальності, можливість “поблажок”, бажання подарунків від «дорослих», розширення права на помилки”.

Астролог міжнародної категорії Олена Осипенко наголошує, що не варто нічого боятись. “ЗМІ рясніють передбаченнями різних «пророків» про «кінець світу» в 2012 році. За основу беруться дилетантські трактування древніх джерел, — сказала пані Олена “ВЗ”. — З точки зору астрології, загроз для Землі немає. 21 грудня 2012 року ніякого параду планет не буде. Хтось, дивлячись в калюжу, бачить у ній тільки бруд, а хтось — зірки, що відбиваються у воді. Комусь в закінченні календаря майя видається, що насувається катастрофа, а інші бачать у цьому початок нового циклу розвитку людства. Ми всі з вами боги, тільки забули про це, — говорили древні пророки. Долайте похмурі думки, не піддавайтеся на провокації, не будьте маріонетками. Управляти можна тільки рабами, боги непідвладні нікому”.

Психолог Віктор Кудрявцев бачить негативний вплив у всюдисущій інформації про судний день. “Українці відчувають гостру потребу у кардинальних змінах. Віримо, що ці зміни можуть прийти від втручання зовнішньої сили, — каже психолог. — З психологічної точки зору бачу тут процес навіювання. Цей процес — небезпечний, він штовхав людей на різні несподівані для них кроки. Пригадайте сеанси Кашпіровського, які мали вплив на мільйони людей. Людиною рухає віра. Якщо людину переконати, що кінець світу однозначно буде і потрібно чистити планету перед пришестям якихось сил, вона може взяти до рук ніж і піти вбивати навколишніх. Такі випадки вже можемо спостерігати у світі. 21 грудня у людей зі слабкою психікою можна чекати загострення хвороб. Для прикладу, якщо метеозалежній людині сказати, що завтра буде надпотужна магнітна буря, її самопочуття погіршиться. Була у мене клієнтка, яка скаржилась на свою бабцю, що постійно вишукувала у себе хвороби. Вирішили перехитрити стареньку. Купили їй драже М&М і сказали, що це цілющі ліки. Але їх слід приймати за особливою схемою — вранці лише жовті, а ввечері — зелені. Якщо не переплутати, ефект відчуєте вже за кілька днів. Бабця їсть ці драже вже кілька років і каже, що почувається чудово. Як психолог раджу не втрачати здорового глузду і намагатись сприймати життя з позитивними думками. Не пийте заспокійливих пігулок, адже їх надмірність може бути згубною. Якщо відчуваєте, що хвилювання переповнюють вас, прийміть гарячу ванну, зробіть масаж, послухайте спокійну музику. Ми — християни, віра допоможе пережити 21 грудня”.

На думку священних писань спирається і письменник Любко Дереш. “Розсудлива людина має розуміти, що на все Божа воля, і що всі успіхи та невдачі, звершення та катастрофи стаються тільки по Його милості, — запевнив Дереш “ВЗ”. — Тож все, що не робиться, робиться на краще”.

Та незважаючи на те, що Папа Римський Венедикт XVI виголосив спеціальну промову, де наголосив, що у Святому Письмі немає чіткої дати судного дня, священики зізнаються, що ніколи ще не бачили такого потоку охочих сповідатися у своїх гріхах. Особливий наплив віруючих, які бажають вилити душу перед 21 грудня, спостерігається у католицьких храмах Італії. Навіть у великих містах, таких як Мілан, у вихідні до храмів шикуються черги.

Українські селебритіс чи то заради чергового піару, чи довірливості, але таки задумуються над днем “ікс”. Зокрема Софія Ротару з острахом чекає на 21 грудня. Співачка відклала складання довготермінових планів і навіть не визначилась, куди поїде відпочивати узимку, адже відпустку буде планувати після 21 грудня. Поп-діва Ірина Білик «бункер» облаштувала у підвалі свого нового будинку, де збирається сховатися з родиною та найближчими друзями. А ось голосиста Маша Собко наголосила, що в кінець світу не вірить. “У цей день буду працювати на сцені, — зазначила вона “ВЗ”. — Якщо би знала точну дату останнього дня на Землі, провела би цей день весело. Запросила би усіх друзів та влаштувала рок-н-рольну вечірку!”.

До речі, провести останній день на Землі весело пропонують нічні клуби, які планують тематичні вечірки і дискотеки.

Туристи замовляють квитки в один кінець...

Медіаексперт Отар Довженко наголошує на фінансовій стороні питання про кінець світу. “Педалювання цієї теми — злочинна дурість з боку журналістів, бо в нас є достатньо темного народу, готового вірити в будь-яку єресь, — сказав він “ВЗ”. — Наслідки будуть нехай не трагічні, але печальні — невротизація і фінансові збитки темних людей”. І це правда, з розпаленням інформації про кінець світу збільшується і кількість людей, які готові вас врятувати, навіть якщо доведеться прикрити власним тілом. Щоправда, за ваші гроші...

Інтернет рясніє оголошеннями про продаж рятувальних наборів, куди входять вода, консерви, набори гігієнічних засобів, свічки та мотузки. Київ та Одеса підготувались до 21 грудня особливо ґрунтовно. У цих містах пропонують укриття з усіма вигодами — від 10 до 170 тисяч доларів.

У Дніпропетровську плати за місце у бункері не беруть, проте відбирають найдостойніших, хто відновить людство після кінця світу. Двоє студентів облаштували покинуте бомбосховище. Туди стягнули акумулятори, консерви, воду, репродукції картин у цифровому форматі, музичні шедеври та найвідоміші кінострічки. У бомбосховищі можна розмістити 80 людей. Кандидатів на виживання відбирають у соцмережах і докладно вивчають їхні таланти та риси характеру. «Будуть люди різних професій, релігійних поглядів, щоб зберегти культуру і все цінне, що було у цьому світі. Беремо людей від 18 до 27 років, оскільки це найпродуктивніший вік», — розповів організатор «Порятунку» Андрій Ільченко. За словами іншого “рятівника”, Олександра Олійника, він, звичайно, хоче, щоб врятувалися його батьки, але вони не входять у критерії відбору. «Тому батьки рятуватимуться десь окремо», — сказав добрий синуля.

А ось тернопільські рятувальники за тиждень до кінця світу почали проводити ревізію бомбосховищ і бункерів. В області таких захисних споруд нарахували 485, частина з яких розрахована і на захист від радіації.

У Москві кінець світу пропонують зустріти у бункері Йосифа Сталіна. Саме тут Сталін сподівався заховатися від ядерного вибуху. Ця споруда — найглибший у світі бункер, розташований у центрі міста. 26 поверхів під землею, півтораметрові стіни і територія 7 тисяч квадратних метрів! У підземному сховищі обіцяють п’ятиразове харчування, лекції науковців та екскурсії Музеєм холодної війни.

Напередодні 21 грудня побільшало клієнтів і у туристичних агенціях. Чимало туристів замовляють квиток лише в один кінець. Зросла кількість запитів на квитки до Франції та Туреччини. Адже, за прогнозами “пророків”, врятуватись від глобального катаклізму можна буде лише у двох місцях на планеті — селі Бюгараш на півдні Франції і у селі Шіріндже, що в Туреччині.

Букмекери у всіх країнах почали приймати ставки на кінець світу. Настання судного дня розцінюють з вірогідністю 1 до 555. Щоправда, хто буде виплачувати виграш у разі апокаліпсису, не зазначають...

Ексклюзивне відео, де зірки говорять про кінець світу, дивіться на нашому сайті: www.wz.lviv.ua