Передплата 2024 «Добра кухня»

Легендарний кілер Біба тримав у страху і бізнесменів, і міліцію...

«ВЗ» стали відомі подробиці кривавих діянь кілера міжнародного масштабу, про життя якого можна знімати багатосерійні бойовики.

Виступаючи на урочистостях з нагоди Дня міліції, начальник ГУ МВСУ у Львівській області генерал-майор Олександр Рудяк згадав про операцію із затримання кілерів на вулиці Єфремова. Подробиці операції, зауважив генерал, зможуть розсекретити лише через багато років. Відомості про кривавий шлях людини, що завершився 11 грудня на вулиці Єфремова, які журналістам “ВЗ” вдалося дізнатися, доводять, що у Львові припинив свою кар’єру кілер міжнародного масштабу, на совісті якого не один десяток загублених життів.

“Чесно кажучи, вважав, що Біба — це лише легенда, якою страшать поважних людей”, — зізнався у розмові з кореспондентом “ВЗ” один відомий підприємець. Другий наш співрозмовник зауважив, що у напівкримінальних-напівкомерційних колах України від одного натяку на те, що якусь комерційну суперечку може “вирішити” Біба, у багатьох вельми відомих людей починали тремтіти коліна...

53-річний львів’янин Володимир Марко, який набув лихої слави під прізвиськом Біба, виріс у районі Привокзальної (жив на вулиці Федьковича). Підлітком активно займався спортом: грав у футбол, ходив на бокс. Коли настали буремні дев’яності в країні як гриби, почали з’являтися рекетирські бригади. Біба, як і чимало його однолітків у ті роки, подався у кримінал. Проте в жодну бригаду не входив та до звичайних “братків” ставився з погано прихованою зневагою. Коли на одній “стрілці” кримінальний авторитет сказав Бібі, що вони одного поля ягоди, Марко відповів, що ніколи нічого спільного з такими, як він, не мав і не матиме.

У поле зору міліції майбутній кілер міжнародного масштабу потрапив у 1989 році. “На вулиці Гвардійській, неподалік парку, — згадував у розмові з кореспондентом “ВЗ” колишній керівник міліції Львівщини, відомий адвокат Іван Мотринець, — зупинилися “Жигулі”. Незабаром люди побачили, як від машини до парку без поспіху пішов високий спортивного вигляду молодик. У салоні автомобіля після нього залишилися чотири трупи. Я тоді працював начальником Радянського райвідділу міліції, — згадує Мотринець. — Безпосередньо керував розкриттям цього злочину. Ми встановили, що в “Жигулях” застрелили чотирьох людей (у всіх — контрольні постріли в потилицю) з кримінального середовища. За нашими даними, незадовго до цього ці злодії “обставили” будинок підпільного скупника золота і викрали з помешкання три трилітрові банки з цим коштовним металом. Мабуть, при розподілі здобичі вони щось не поділили, і Біба отримав замовлення на ліквідацію. Таку версію тоді розробляли...”.

Після пострілів на Гвардійській за Бібою почалося полювання. Його запідозрили ще й у серії збройних нападів на кантори, під час яких гинули люди. Тричі правоохоронці натрапляли на сліди Біби, та щоразу невловимому вбивці вдавалося уникнути оперативного зашморгу. “Одного разу,— згадує Мотринець, — оперативники увірвалися в квартиру, де мав перебувати Біба. Та кілера не побачили. Він тоді, як у відомому фільмі “Леон-кілер”, піднявся під стелю і повис на антресолі. Коли оперативники пробігли під ним, зіскочив, вибив вікно і пожежною драбиною спустився униз. Тільки його й бачили...”.

Ще один колишній співробітник карного розшуку у розмові з кореспондентом “ВЗ” зауважив, що Біба навіть у роки, коли на вулицях чи не щодня лунали постріли, страшив навіть досвідчених міліціонерів. Одного разу, розповів наш співрозмовник, правоохоронці влаштували засідку у квартирі, де, за оперативною інформацією, мав з’явитися Біба. Опери, що сиділи у засідці, під вечір розслабилися, увімкнули телевізор та почали дивитися якийсь фільм з пляшками пива у руках. Якоїсь миті двері квартири непомітно відчинилися, і на порозі з’явився Біба. Один із оперів тримтячим голосом нагадав Бібі, що в дитинстві вони разом займалися боксом. “Але реакція у мене завжди була кращою, — посміхнувся у відповідь Біба. — Віриш, що я швидше витягну пістолет, ніж ви встанете?”. Кілер тоді не став “мочити” міліціонерів. Наказав операм п’ятнадцять хвилин не підходити до телефону і спокійно пішов. Налякані до смерті міліціонери навіть не пробували його наздогнати. До телефону не підходили з півгодини...

Коли під Бібою почала горіти земля, він покинув Україну. Його криваві сліди почали з’являтися в Росії та країнах Західної Європи. Одного разу Бібу засікли в одному з берлінських готелів, де зупинився відомий московський бізнесмен. Останнього з якихось міркувань “писали” співробітники німецької спецслужби. Сидячи за апаратурою прослуховування у службовій кімнаті готелю, вони почули, що в номері москвича з’явилася якась людина. Пізніше з’ясується, що це був Біба. Побачивши кілера, підприємець впав на коліна і почав благати не вбивати його. Обіцяв за своє життя вже одразу 20 тисяч доларів (на той час дуже велика сума) та озолотити пізніше. “Я звик виконувати замовлення”,— відповів на ці благання Біба і вистрелив у потилицю жертви, яка обіймала його коліна. Поки німецькі оперативники відірвали свої сідниці від крісел та прибігли у номер, там, окрім трупа, нікого вже не було...

Біба зробив за кордоном дві пластичні операції. У квітні минулого року в Москві убили одного з найвідоміших пластичних хірургів Росії, 47-річного Євгена Лапуніна. Це вбивство досі залишається нерозкритим. У правоохоронців є підстави припускати, що саме цей лікар зробив одну із пластичних операцій Бібі, а той, щоб зберегти свою таємницю, відправив пластичного хірурга у кращий світ.

Перебуваючи за кордоном, Біба постійно навідувався в Україну та до рідного Львова, де отримував нові замовлення. 11 грудня кривавий шлях кілера обірвався. Близько 19-ї години на вулиці Єфремова у Львові співробітники управління боротьби з оргзлочинністю ГУ МВСУ у Львівській області та їхні столичні колеги оточили автомобіль, у салоні якого сиділо двоє людей. Хтось із убозівців, щоб деморалізувати бандитів, кинув шумову гранату. Та через мить у блокованій автівці пролунали два постріли. Люди, яких міліціонери намагалися затримати, вирішили не здаватися живими і вистрелили один в одного. Одним з них був Біба. Чи не вперше рука кілера здригнулася, й куля лише легко поранила в голову його напарника. Натомість постріл останнього миттєво вкоротив життя легендарному кілеру. Коли міліціонери для упізнання перевернули його труп, в рукаві Біби побачили гранату, яка будь-якої миті могла вибухнути.

“Мені відомо, що операцію проводили на вулиці Єфремова, бо саме там Біба мав того вечора вкоротити життя людині, на яку отримав чергове замовлення, — розповів “ВЗ” екс-керівник міліції Львівщини генерал-лейтенант Іван Мотринець. — Операція була проведена блискуче. Загибель Біби стала найкращим подарунком до Дня міліції для моїх колег”. Як стало відомо “ВЗ” з власних джерел, у районі, де проводилася операція, живе людина з близького оточення кримінального авторитета Вови Морди. Мабуть, саме цю людину планував того вечора ліквідувати Біба.

Пораненого під час спецоперації УБОЗу напарника Біби правоохоронці відвезли у Львівську лікарню швидкої медичної допомоги. Охороняти його палату поставили цілий взвод озброєних автоматами спецпризначенців.

Як стало відомо “ВЗ”, поранений одразу після затримання відмовився спілкуватися з правоохоронцями. Мав рацію. Досвідчені адвокати цілком могли витягти його з-під криміналу. Казав би, що він лише шофер, якого винайняв Біба. Що не знав, куди та навіщо везе пасажира... Та опинитися після лікування в загальній камері СІЗО цій людині, яка допомагала вкоротити життя не одному кримінальному авторитету, також було рівнозначно винесенню смертельного вироку. Можливо, це змусило помічника Біби заговорити.

18 грудня цього року у Львові, на вулиці Князя Романа, правоохоронці провели відтворювання подій, які відбулися у цьому місці під час святкування Дня Незалежності України. Того дня кілери спробували вкоротити життя кримінальному авторитету Вові Морді. Наразі вже не викликає сумнівів, що цей замах вчинили Біба та його напарник. Останнього упізнала жінка, у якої дует кілерів напередодні замаху придбав автівку (машину знайшли спаленою за Винниками).

Біба, вважають правоохоронці, 10 січня 2010 року на проспекті Чорновола розстріляв кримінального авторитета Колю Рокеро (Миколу Лозинського). Скільки ще трупів у “послужному списку” Біби, знає лише дуже обмежене коло правоохоронців. У приватній розмові з кореспондентом “ВЗ” начальник ГУ МВСУ у Львівській області генерал-майор Олександр Рудяк, спересердя зауважив: “Чимало відомих львівських бізнесменів мали б на колінах дякувати міліції, що досі живі...”.