Передплата 2024 «Добра кухня»

Кінець світу — в наших головах

Перед 21 грудня налякані пророцтвом майя українці беруть кредити («не треба буде віддавати»), будують бункери і закуповують продукти та свічки

Надпотужні спалахи на Сонці, астероїдний дощ, зіткнення з планетою Нібіра... Страхітливих версій про те, яким буде кінець світу, чимало. Древні пророки зійшлись у єдиному — судний день чекає на землян 21 грудня 2012 року. Індіанські племена майя залишили нам знаменитий календар, який закінчується саме цього дня. За їхніми обчисленнями, 21 грудня завершиться п’ятитисячолітня епоха Сонця. Що буде далі, майя не повідомили. І хоча сучасні науковці та представники церкви переконують, що апокаліпсису чекати не варто, чимало людей на планеті будують бункери або шукають природні укриття, які б врятували їх від смерті. Кореспондент “ВЗ” вирішила з’ясувати, чи є чого боятись.

«21 грудня кінця світу не буде!» — кажуть науковці

Перший апокаліпсис послідовники Христа передбачали в 100-му році нашої ери. Далі судним днем називали 1000-й рік нашої ери. Папа Римський Інокентій III казав про кінець світу в 1284 році. Апокаліпсису чекали і в 1666 році, адже три шістки — символ диявола. Досі ледь не щороку з’являються нові «пророки» і називають свої смертоносні дати, сіючи чергову паніку серед землян.

Новий страх у людей породила інформація, що 21 грудня 2012 року закінчується календар стародавнього індіанського племені майя, а це, мовляв, свідчить про закінчення світу. Проте сучасні послідовники майя стверджують, що носії давніх календарів не пов’язували 2012-й з кінцем світу, а передрікали настання нового періоду в житті людей. Для прикладу, індіанці хопі говорили, що закінчиться 4-й період і почнеться 25-річний «період очищення», а за ним — народження 5-го світу. Інки назвали 2012-й «датою зустрічі з самим собою», ацтеки — 6-м Сонцем, часом народження нового виду людей.

Кінець 2012 року збігається з низкою астрономічних явищ, і це живить активність віщунів. Хвилю паніки викликала заява тибетського ченця, яку він зробив для NASA. Монах заявив, що 21 грудня 2012 року Земля разом із Сонячною системою пройде через галактичну «нульову смугу». На той момент на всій Землі близько восьмої ранку за київським часом настануть повна темрява і тиша, не буде електрики і зв’язку. Темрява, що порушуватиметься космічними спалахами, триватиме три-чотри дні. Чернець наголошує, що у цей час від психічних розладів може загинути чимало землян.

Однак, якщо заглянути у майбутні пророчі послання, то судний день прогнозують і на 2013 (гіперпросторовий перехід в четвертий вимір), і 2014 (Землю накриє хмара космічного пилу, який змете все на своєму шляху), і 2018 (ядерна війна за прогнозами Нострадамуса). На 2020 рік Ісаак Ньютон також передрік апокаліпсис...

Вчені з різних куточків світу обговорювали можливість природних катаклізмів і переконують, що 21 грудня Землі нічого не загрожує. У природі на 21 грудня припадає день зимового сонцестояння. Світловий день буде коротким — лише сім годин. Однак нічого аномального у цьому немає. Астрономи упевнені, що 21 грудня не буде параду планет. Найближчого можна чекати у 2022 році.

Апокаліпсис — найкращий час нагріти руки...

І хоч здоровий глузд та численні наукові факти твердять, що апокаліпсису не буде, принаймні цього року Інтернет наче лавиною накрили оголошення про продаж бункерів та інших рятівних засобів на випадок кінця світу. Послідовників Остапа Бендера вистачає...

У Сімферополі організували курси з підготовки до 21 грудня, де навчають правил поведінки на випадок апокаліпсису. У російському місті Томську підприємливі власники магазинів пропонують комплект товарів, який стане у пригоді, коли на Землі настане судний день. У рятівний набір входить пляшка води, валеріана, валідол, активоване вугілля, бинт, упаковка гречки, мило, шнурок, шпроти, сірники, свічки, блокнот та олівець.

Київ та Одеса підготувались особливо ґрунтовно. “Надаємо місця в бункері у центральному районі Києва, — йдеться в оголошенні. — Обмеження на придбання місця одне — людина повинна бути не старшою за 60 років. Вартість проживання в бункері за

7 днів: чоловіки — $10 тис., жінки — $7 тис. Діти у супроводі дорослих — безкоштовно”. Ціни зашкалюють, проте немає переліку вигод. “Пропонуємо будинок в Одесі з бункером, підземним ходом і ліфтом, — зазначається в пропозиції. — Будинок на три поверхи площею 280 м2. У ньому п’ять рівнів. Опалення на п’яти видах палива із запасами (5 тонн вугілля), котел на гасі, діючий камін, газ, електроопалення, водопровід, сауна, баня, басейн. Вартість — $170 тис.”.

Підприємливі українці пропонують також послуги зі страхування. “Застрахую від апокаліпсису 2012 року і від подальших апокаліпсисів!» — пропонують в оголошенні. А хто і кому буде виплачувати страхові компенсації, якщо кінець світу таки настане?

Повертаючись ввечері додому, почула ще одну милу історію від таксиста. “Їхав із одним чудаком, — розповів мені таксист Юрій. — Страшенно тішився, що буде кінець світу. Казав, що взяв кредит на величезну суму і зараз відривається “на повну”. Віддавати, мовляв, не доведеться...”.

Та особливо мене приголомшила рідна тітка, яка мешкає у селі. Віруюча жінка з вищою освітою розгорнула план порятунку. “Приїжджай, Інно, 21-го до нас, — каже мені телефоном. — Під хатою маємо великий льох, помістимося усі. Занесла туди консервації, сухарі. Чоловік купив велику сумку свічок, і навіть гасову лампу на горищі знайшов. У нас все село у бойовій готовності. У разі найгіршого — виживемо!”.

Навіть українські поп-діви Ірина Білик та Ольга Горбачова збудували бункер на 6 осіб. Шукають чотирьох щасливчиків, щоб пересидіти тривожний час у їхньому укритті.

Ісус не хотів, аби ми знали дату кінця світу...

«Папа Римський Венедикт XVI на останній проповіді вник у саму суть питання про кінець світу. Ісус не збирається відповідати на запитання про те, «коли» відбудуться ці речі, але каже про те, «як» треба підготуватися, — прокоментував слова Венедикта XVI проповідник папського двору о. Раньєро Канталамесса. — Як говорить Папа, Ісус не має наміру підігрівати цікавість щодо дат і термінів. Ісус стверджує: у певний момент, коли все це відбудеться, — назвемо його «кінцем світу», — навіть ангели на небесах не будуть про це знати. Слово «апокаліпсис» означає «одкровення», і так названа книга святого Івана Богослова. Одкровення не конкретних дат та історичних термінів — як це часто роблять інші, — а пророцтво, що виявляє головні принципи, що лежать в основі історії: сили зла завжди будуть боротися проти сил добра, але в кінці восторжествує Агнець. У цьому полягає суть апокаліпсису. Але коли йдеться про падаючі зірки, про спадаючий на землю вогонь, — із «апокаліпсису» зробили неймовірне стихійне лихо, як у багатьох фільмах».

Розвіяти паніку серед вірних взявся і Патріарх Київський і Всієї Руси-України Філарет. “Зі Священного Писання знаємо, що кінець світу буде. Настане він під час другого пришестя Христового і Страшного Суду, — пояснив на офіційному сайті УПЦ КП Філарет. — Коли станеться кінець світу — не знаємо. Треба турбуватися не про пошуки дати загального кінця світу і не про способи, як його пережити чи уникнути, а про те, щоб після смерті увійти у блаженне вічне буття з Богом”.

P. S. З надійних джерел стало відомо, що для тих, хто передплатить газету “Високий Замок” на рік, кінець світу скасовується!

Коментарі для «ВЗ»

Людмила САВІНА,практикуючий нумеролог, спеціаліст у галузі психоаналізу за матрицею Піфагора та діагностиці особистості з використанням цифрового аналізу

З точки зору нумерології, 21 грудня 2012 року є хорошим днем. Якщо додати усі цифри цієї дати, вийде число 11, яке складається у позитивну цифру 2. Цей день зосереджений на збір енергії. Переходимо у нову фазу, що потребує від нас свіжого погляду на світ. Але це не означає, що 21 грудня відбудеться раптовий перехід у щось невідоме. Перехідна фаза розпочалася на початку 2012 року, вона є поступовою і нічим не загрожує людині. О 12 годині 21 грудня розпочнеться дев’ятий місячний день. Початок кожного місячного дня нелегкий, з точки зору енергетики. Символ цього дня — летюча миша, її вплив відчують на собі люди зі слабкою енергетикою. Раджу усім заспокоїтись. Навіть фізично витривалі люди під постійним тиском інформації про кінець світу втрачають психологічну стійкість. Саме через колективний психологічний тиск, а не природні впливи, 21 грудня можливий сплеск ДТП...

Олена ОСИПЕНКО, астролог міжнародної категорії; Юрій БУЯНОВ, редактор «Астрологічного календаря для України»

Пригадується древня східна притча. Одного разу Смерть прямувала в Дамаск і дорогою зустріла мандрівника. “Куди поспішаєш?” — запитав її мандрівник. “У Дамаск, — відповіла Смерть. — Хочу забрати сто життів”. Через день в Дамаску розгорілась епідемія, яка забрала тисячі людських життів. Мандрівник запитав у Смерті: “Ти ж казала, що забереш сто людей, а не тисячі?”- “Я забрала рівно сто, — відповіла Смерть. — Решту забрав страх”. Мета новоявлених “пророків” — сіяти страх. Наляканих людей легше перетворити у натовп і керувати ними, змусити віддати гроші, житло або загітувати на авантюри. Хочемо усіх заспокоїти — астрономічні явища відбуваються регулярно, відповідно до законів небесної механіки, і не призводять до катастрофічних наслідків. 21 грудня 2012 року ніякого параду планет не буде. Перефразовуючи професора Преображенського з Булгаковського “Собачого серця”, можна сказати: “Кінець світу — у наших головах”. Людям не дано знати ні про початок, ні про кінець світу. Євангельський вислів від Матвія гласить: «Про день же той і годину ніхто не знає, ні Ангели небесні, а тільки Отець Мій один» (Мв. 24, 36).

Карло САРКІСЯН, голова Львівської обласної вірменської общини «Ахпюр» і національних меншин при ЛОДА, власник мережі ресторанів та розважальних комплексів

Ніхто, крім Господа Бога, не може визначити точну дату кінця світу. А нам називають не лише день, а й годину, коли все закінчиться. Це дивно. Але розмови на цю тему цікавлять людей. Напруга присутня, навіть у тих, хто мовчить або зовсім заперечує можливість кінця світу. Будемо сподіватись, що 21 грудня не трапиться нічого поганого. ЗМІ нагнітають страх, піднімаючи рейтинг передач. Багатьом вигідно підігрівати напругу у суспільстві, адже на цьому можна добре заробити. Для чого панікувати? У будь-якому випадку ми не в змозі щось змінити. Комічно виглядають заклики будувати бункери чи їхати за кордон у пошуках древніх печер чи гірських ущелин для спасіння. Розмовляв з архієпископом вірменської церкви. Він не лише не сприймає всерйоз інформації про кінець світу, а й жартує на цю тему. Зізнаюсь, я на всяк випадок купив упаковку свічок та сухарів. Це речі, які не псуються. В майбутньому стануть у пригоді. Зідзвонимось 22 грудня!

Лада ЛУЗІНА,письменниця, журналіст

Я зі своєю подругою Наталкою Могилевською не будую бункер на 21 грудня, як Ірина Білик та Ольга Горбачова. Ми з Наталкою — як і годиться Шварценеґґеру зі Сталлоне — готуємось відсвяткувати кінець світу. Але, безперечно, разом з силами добра та світла. Наталка з допомогою свого першого і єдиного світлого ліричного концерту «Відпустила любов», який, до речі, відбудеться 12.12.12. А я з допомогою виходу нової дитячої книги «Добрі казки про ялинкові іграшки». Окрім того, як головна літературна «відьма» країни, офіційно заявляю вам, ніякого кінця світу не буде — я вже договорилась з необхідними силами. У нас з ними надто глобальні плани на ще більш фатальний — 2013 рік!