Передплата 2024 «Добра кухня»

Мисливець за мавками-нявками в околицях Франківська

Біолог, журналіст та фотохудожник Павло Кузик ходить у Карпати кілька разів на рік. Кілька місяців тому повернувся з Гімалаїв, книжка про цю мандрівку ось-ось має вийти у світ.

Але найулюбленіші гори Павла — Вовчинецькі, за Івано-Франківськом, там він буває щотижня, і одна з причин — «полювання» на мавок-нявок. Результатом цієї пристрасті стала персональна виставка Павла Кузика «Мавки, нявки та інші істоти. Інвентаризація Карпатського регіону». Автор присвятив її чарівним і загадковим істотам, які трапляються в околицях міста, на його довколишніх горах і болотах.

На запитання, як він знаходить моделей, автор фотовиставки відповів, що це — чи не найскладніший етап роботи. Адже більшість потенційних моделей, почувши про «божевільну» ідею, просто відмовляють фотографу. А йому потрібна саме ця дівчина, з її зовнішністю та характером… Тому доводиться шукати знову. І ось нарешті усе складається: фотограф знаходить саме таку дівчину, яка може реалізувати його задум, і ця дівчина погоджується на експеримент, вона готова за потреби і на дерево вилізти, і дозволити розмалювати себе у певний колір…

Щоб моделі не мерзли, особливо у холодну погоду, Павло носить зі собою коньяк і гарячий чай у термосі. Іноді горнятко чаю чи ковток коньяку дають можливість моделям уникнути простуди. Нещодавно фотограф запропонував спортсменці Юлі зігрітися присіданням на швидкість, але після того сам ледве ходив — ноги боліли…

Кілька годин роботи на пленері — і ось він, омріяний результат. Тридцять таких фотосесій — і можна організовувати чергову фотовиставку. «Мавки, нявки…» — вже сьома у творчому доробку молодого фотомитця.

Схожі новини