Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Учора баранчик чисту травичку пас, а нині на баранину пішов»...

У центрі Львова продавали органічні продукти.

На подвір’ї “Музею ідей” зібралися поціновувачі екологічно чистих продуктів та здорового харчування. Ярмарок органічної продукції зібрав кількадесят фермерів із Львівщини, Київщини, Закарпаття, Житомирщини, Івано-Франківщини. Мета заходу — допомогти споживачам відсіяти зерно від полови, щоб купити хорошу продукцію, яка має сертифікат якості. На ярмарок органічної продукції вирушила кореспондент “ВЗ”.

Від ТОВАРІВ аж очі розбігаються. При вході волонтери роздають еко-торбинки. Біля яток з крупами ніде яблуку впасти. Пшеницю, горох, гречку вирощують на екологічно чистих полях Житомирщини. За півкілограмову упаковку круп просять 10-20 гривень.

“Щоб отримати право на вирощення органічної продукції, треба щонайменше три роки не удобрювати землю жодними хімікатами. Дозволяється лише трохи органіки, — розповідає підприємець Світлана Баківська. — Прополювати урожай потрібно лише вручну. Найгірше боротися із жуками. Працівники ходять і струшують їх у відра. Органічний урожай не такий багатий, як той, що підживлений хімічними добривами, зате безпечний для здоров’я. Держава не допомагає фермерам, які вирощують органічну продукцію”. Пані Світлана радить прискіпливо перевіряти сертифікат якості продукції з позначкою “біо”. Номер сертифіката потрібно перевірити у пошуковій базі Інтернету.

Десятирічний хлопчик видерся на сцену, на весь голос кричить: “Купуйте томатний сік із екологічно чистих помідорів!”. Біля нього дві банки соку. Дволітрова банка червоного напою коштує 30 гривень. Поруч його родичі торгують у ятці перцем за 50 гривень за кілограм, помідорами — 35-40 гривень, листям салату — 55 гривень. Навіть екологічно чисті яйця пропонують (вони значно більші, ніж домашні та магазинні) — 2,5 гривні за штуку.

Пан Віктор із Закарпатської області торгує справжньою закарпатською бринзою (по 60 гривень за кілограм) та бараниною. “Вчора баранчик чисту травичку пас, а нині на баранину пішов, — хвалить свій товар продавець. — Кілограм м’яса продаю за 40 гривень! Це набагато дешевше, ніж у магазині. Хочу, щоб люди поправили своє здоров’я, бо це дієтичне м’ясо”.

Пані Катерина із Мостиського району продає мед, хліб та м’ясні смаколики. За сто грамів еко-ковбаси просить 20-25 гривень, курячий рулет — 18, сало з часником — 10, півлітрова банка смальцю зі шкварками — 40 гривень. Півлітрова банка екологічно чистого меду — 50-100 гривень, “веселий мед” (медовуха) — 20 гривень. В окремій ятці продавали чай на травах — 5 гривень за склянку.

Чоловіки окупували ятку із домашнім вином із чорної смородини. На халяву наливали по 20 грамів. Півлітрова пляшка хмільного напою коштує 30 гривень, літрова — 50-60.

Схожі новини