Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Застуду можна передати «з рук у руки»...

Цьогорічна осінь виявилася теплою, тож похолодання далося взнаки. Застуди та ГРЗ чатують на кожному кроці. Знайомі скаржаться на біль у горлі та підвищену температуру, а попутники у транспорті безперестанку кашляють і витягають носовички.

—Переохолодився — і як наслідок захворів. Більшість із нас помилково вважає, що потрапити до полону застуди можна тільки таким чином. Насправді ж дослідження доводять, що ця недуга — не лише наслідок переохолодження, а й вірус, який передається крапельним та контактним шляхом, — розповідає лікар-терапевт Катерина Шевчук. — Тому кашляти та шмаркати, як правило, починають усім робочим колективом або цілою сім’єю, звинувачуючи при цьому холодну погоду, а не одне одного.

Під час кашлю струмінь мікроскопічних краплинок, “заряджений” мікробами, вилітає зі швидкістю 160 км/год. на відстань до чотирьох метрів! Більші частинки відразу ж осідають, менші — годинами літають у повітрі, шукаючи жертву.

Дослідники довели, що застуду можна передати “з рук у руки”. Для цього вони змусили з носа добровольця капати штучний секрет, який світився в ультрафіолеті. Хворому видали паперові серветки та запропонували пограти в карти. Через декілька годин, коли кімнату освітили УФ-промінням, слиз був усюди: на руках хворого, картах, кріслах, столі та на обличчях інших людей.

Боротися з сезонною недугою можна не лише за допомогою ліків: її корисно “заїдати”. Вживайте більше цитрусових, квашеної капусти, солодкого болгарського перцю: ці продукти багаті на вітамін С, який підвищує захисні сили організму. Подібні властивості мають мигдаль, морква, курага та оливкова олія.

Поки тримається температура, краще їсти овочі та фрукти. Найкорисніші — печені яблука, банани, грейпфрути, фруктові та овочеві пюре для дитячого харчування, сирі овочі. До салатів і тушкованих страв краще додавати зелень та рослинну олію. Коли температура спаде, дієту можна розширити з допомогою каші, хліба, молочнокислих продуктів та яєць. М’ясо та риба не рекомендуються, доки не зникнуть симптоми недуги.

Найкраще пити соки, морси, киселі, компоти з сухофруктів, відвари шипшини, кропиви та м’яти. Варто хоча б один день протриматися тільки на питті — це полегшить стан і надасть організму можливість зберегти сили та енергію для боротьби з хворобою.

Якщо людина постійно мерзне, її імунітет слабшає й мікробам значно легше потрапити до організму. Через переохолодження звужуються судини носоглотки, пересихає слизова — перший кордон для затримки мікробів. Віруси проникають у клітину, яка поступово гине.

Важливо спати і працювати в теплі. Температура у приміщенні, де ночуємо або працюємо, має становити не менше 20 градусів: застудитися вночі або під час сидячої роботи значно простіше, ніж очікуючи транспорт на зупинці.

Шанси стати жертвами осінньої хвороби підсилюють хронічні недуги: виснажуючи організм, вони немов відкривають вхідні ворота мікробам.

Уникнути застуди та ГРЗ допоможе вітамінотерапія та повноцінне харчування. У пригоді стане не лише ранкова зарядка — тим, у кого сидяча робота, фізичні вправи необхідно виконувати кожні 2-3 години: вони покращують кровообіг, не дають змерзнути, зміцнюють імунітет.

Найкраща профілактика — загартовування. Варто привчити себе щоранку вмиватися холодною водою та обтиратися мокрим рушником. Без теплого одягу — не обійтися. Найважливіше — це шкарпетки, взуття та головний убір: через ноги та голову тіло втрачає 80% тепла.

Для профілактики можна застосовувати “дідівські” методи: щовечора з’їдати два зубчики часнику або шматочок цибулі. Якщо уникнути хвороби не вдалося, бажано зупинити її на етапі пчихів та кашлю. Хоча б два-три дні потрібно полежати вдома у теплі — інакше недуга не полишатиме вас декілька тижнів та “потягне” за собою ускладнення у вигляді бронхітів, тонзилітів та інших проблем.

Терміново слід звернутися до лікаря, якщо:

— Ви погано почуваєтеся протягом декількох днів, а перевірені народні методи не допомагають.

— Температура тримається вище 38 градусів та супроводжується слабкістю, головним болем, нудотою або блюванням.

— З’явилися нальоти у горлі, білі крапки (так звані корки) на мигдаликах.

— Слиз з носа або мокрота набули яскравого жовто-зеленого забарвлення.

— Виник і не проходить сильний головний біль у ділянці чола та очей, який підсилюється під час нахиляння...

Схожі новини