Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Пінзель підкорив Париж!

«У французів стався шок, коли вони побачили цю виставку в Луврі...»

У найпопулярнішому музеї світу, паризькому Луврі, відкрилась виставка видатного митця середини XVIII ст. Іоанна Георга Пінзеля. Скульптури українського Мікеланджело вразили найвибагливіших поціновувачів світового мистецтва. «У французької делегації стався шок, коли вона вперше побачила Пінзеля», — розповів на відкритті куратор виставки, зберігач відділу скульптури Лувру Гійом Шерф.

“Досі Пінзеля ніхто не знав. У книжках про бароко його імені не було, — каже Гійом Шерф. — Скульптура Святого Іоанна — моя улюблена. Гляньте, як Іоанн молитовно дивиться на Христа. Хотіли створити у Луврі те ж, що й Пінзель у церкві Годовиці. Цей ансамбль схожий на піраміду, в центрі якої Ісус, а з боків янголи, потім Авраам та Ісаак. Поставили цю скульптуру як піраміду, аби справити враження поривчастого руху вгору. І ось вона — уся наче театр. Експресія, чуттєвість і глобалізм — цей потужний стиль зближує Пінзеля з європейським бароко. А головне — він вмів бути близьким до людей. Богоматір Пінзеля, яка плаче за своєю дитиною, зрозуміє будь-яка жінка. Його Авраам — це саме зло, а Ісаак — втілення добра».

«У Луврі представлено 27 творів Іоанна Пінзеля з фондів українських музеїв. До експозиції увійшло також кілька робіт скульптора, які привезли з Польщі та Німеччини, — розповіла «ВЗ» в. о. завідувача реставраційного відділу Львівської національної галереї мистецтв Роксолана Мокрій. — Французькі митці вражені представленими творами українського генія. Відзначають об’єм та динаміку скульптур».

Генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв Лариса Разінкова-Возницька, яка разом з колегами побувала на відкритті виставки «Скульптура бароко в Україні середини XVIII століття: Іоанн Георг Пінзель» у Луврі, наголосила, що презентація українського Мікеланджело у Луврі — втілення мрії її батька. Покійний директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький врятував спадщину Пінзеля та відкрив її світові. Саме він створив у Львові Музей сакральної скульптури Пінзеля. У своїх численних наукових працях Возницький писав про Пінзеля так: «Це був один з найбільш талановитих європейських скульпторів ХVІІІ століття, але одночасно один з маловідомих».

Переговори з Лувром Борис Возницький розпочав три роки тому. Весь цей час українські реставратори працювали над реставрацією скульптур Пінзеля, аби світ побачив твори українського генія у повній красі.

Для експозиції творів Пінзеля у Луврі підібрали місце із виходом на знамениту піраміду — приміщення де-ла-Шапель, зал колишньої каплиці. “Коли побачили божественні скульптури Пінзеля, відразу вирішили, що у Франції вони повинні стояти у намолених стінах, — сказав куратор виставки Гійом Шерф. — Цей зал колись був капличкою королівського палацу. Тут складали присягу французькі королі. Це самісіньке серце Лувру”. Спеціально для Пінзеля у Луврі розсунули стіну і відкрили вікно, яке зазвичай завішане. “Не хотілось у цьому залі бачити штучне світло, — додав Шерф. — Святі Пінзеля повинні бачити небо. Дуже сподіваюсь, що ця виставка покладе початок новим цікавим проектам з Україною”.

«Пінзель, Україна — у Луврі! — сказав на відкритті експозиції міністр культури України Михайло Кулиняк. — Чого ще можна бажати? Згадуємо з величезною вдячністю Бориса Возницького. На жаль, він не може бути фізично з нами, але його дух витає серед скульптур тут».

Експозицією творів Іоанна Пінзеля у французькій мистецькій мецці світова громадськість може насолоджуватись до 25 лютого 2013-го.

Коментарі для "ВЗ"

Михайло КОСТЮК, голова Львівської ОДА

Під час відкриття виставки у Луврі великого галичанина Пінзеля відчув надзвичайне емоційне піднесення. Цю гордість неможливо передати словами. Знаменним є те, що початок роботи цієї експозиції збігається із 50-річчям творчої діяльності Бориса Возницького. Виставка скульптур Пінзеля у Луврі — це втілення мрії Бориса Григоровича, який був першовідкривачем його творчості, рятівником спадщини, її дослідником та автором численних наукових публікацій про великого Майстра, людиною, яка відкрила світові геніального скульптора.

Ольга САНСОН, представниця української діаспори в Парижі

Це грандіозна подія. Світове визнання геніального майстра, який творив, жив у Галичині. Кожен українець, галичанин, який перебував на «відкритті» Пінзеля, відчув особливу гордість за свою країну. В цей день Україна знову відкрилася для європейців, але на цей раз з точки зору високого мистецтва. Тепер Європа знає, що в Україні вміють не лише добре організовувати футбольні чемпіонати, а й мають неповторні мистецькі шедеври.

КАМІЛЬ, корінна парижанка

Роботи Пінзеля викликали справжній фурор у Франції! Була шокована тим, що можна робити такі шедеври з дерева. Не вірила, доки не переконалась на власні очі. Ця виставка довела, що Україна — велика держава, з великою і славною історією.