Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Не починайте їсти, не дочекавшись інших

  • 22.11.2012, 13:24
  • 2 002

Як поводитись гостям та господарям за спільним столом

Якщо ви запрошуєте гостей...

Варто запам’ятати, що до рибних страв пасує біле вино, до м’ясних -червоне. Горілка “пасує” до всіх страв. Шампанське, лікери — лише до десертів.

Готувати страви з річкової риби не бажано — вона містить багато кісток. Краще брати морську. Не забудьте покласти біля тарілки кожного гостя вологу серветку в індивідуальній упаковці (у жодному разі не ставте на стіл цілу упаковку!).

Коли будете подавати страву окремими порціями (борщ, бульйон, жульєн тощо), спочатку обслужіть дітей, потім — жінок (від старшої до молодшої), далі — чоловіків (також від старшого до молодшого) та підлітків.

Не личить нав’язувати страву (особливо, якщо людина вперто відмовляється її скуштувати) і тим більше класти її на тарілку — можете зіпсувати людині весь вечір.

Вино повинен розливати господар. Якщо господаря немає, це робить господиня дому (цю місію можуть доручити комусь з присутніх — бажано чоловікові).

Господарі повинні стежити за тим, аби гостям було цікаво. Необхідно підійти до тих, хто відверто нудьгує, перекинутися з ними кількома словами. Якщо хтось перебрав зайвого, його слід вивести з вітальні “подихати свіжим повітрям” на балконі чи відвести в іншу кімнату, аби людина могла “перепочити”.

Перед тим, як будете подавати якусь екзотичну страву, попередьте про це гостей. Подбайте про альтернативні варіанти — популярні морепродукти не всім гостям припадуть до смаку. Варто зважити й на те, що не всі люди вміють користуватися виделками для устриць чи китайськими паличками. Краще надавати перевагу стравам традиційної української кухні. Якщо серед ваших гостей будуть мусульмани чи юдеї, не варто подавати страви зі свинини. Якщо влаштовуєте гостину під час посту, постарайтеся, щоб більшість страв були приготовлені без додавання тваринних жирів. Від м’яса у цей період також варто відмовитися.

Якщо вас запрошують у гості...

На гостину прийнято приходити вчасно. Спізнення — ознака поганого тону.

Не починайте їсти першим — дочекайтеся, коли усі сядуть за стіл і скажуть перший тост. Якщо якась страва припала вам до смаку, не присувайте до себе тарілку -господарі можуть не мати додаткової порції. Якщо бачите, що на страву немає попиту, можете з’їсти її всю. Господарі сприймуть це як комплімент (особливо, якщо ще й похвалите страву).

Якщо вам телефонують, вийдіть з¬за столу. Якщо при цьому вам доведеться підняти більше двох осіб, а дзвінок не є екстреним, вибачтеся і попросіть, щоб вам зателефонували пізніше. Якщо телефонує хтось зі спільних знайомих, якому не вдалося потрапити на гостину, можете з ним розмовляти, не встаючи з¬за столу. Дозволяє¬ться переказувати вітання господарям.

Випадково натрапили на луску риби? Волосину? Мушку? Непомітно піднесіть до рота хустинку, виделку або ложечку. Не привертайте до себе зайвої уваги. Хоча у деяких випадках варто повідомити про “інцидент” господині. “Одного разу сама була свідком такої ситуації. Господиня подала страву з квасолі. Коли готувала її, не помітила, що бобові були вражені довгоносиками, -розповідає викладач етикету. -Хтось шепнув їй на вухо про цю прикрість. Господиня відразу забрала страву зі столу”...

Схожі новини