Передплата 2024 «Добра кухня»

«Тільки великодушний чоловік здатен поважати жінку. І лише недостойний – ображати її!»

У багатьох християн мусульманська релігія асоціюється з терактами, гаремами та важким становищем жінок. Пані у паранджі або хіджабі (мусульманській хустині) притягують зацікавлені та співчутливі погляди, а довкола законів ісламу вирує чимало легенд... Про те, за якими законами насправді живуть послідовники Мохаммеда, розповів голова мусульманської громади Львова Хамзя Кашаєв.

Старий та Новий заповіти — у Корані

Пан Хамзя наголошує, що іслам на 600 років молодший від християнства і походить із Саудівської Аравії. Коран повторює історії з християнської Біблії, написаній задовго до появи ісламу. У священній книзі мусульман також йдеться про Авраама, Ноя, Йосифа, Мойсея... 34 рази згадують Благословенну Матір Марію: їй присвячена ціла сура (глава) Корану. 25 разів повторюють ім’я Ісуса Христа. Різниця в тому, що Ісуса в ісламі не визнають сином Божим, а вважають одним із пророків. За переданням, текст Корану останньому, найбільш шанованому мусульманами про­року Мохаммеду продиктував архангел Джабраїл (Гавриїл). Пророк був неписьменним, однак за наказом архангела та з Божою допомогою взявся за перо.

Коран доповнює Шаріат — комплекс морально-етичних, ре­лігійно-юридичних правил і принципів.

Терористи прагнуть потрапити до раю...

Мусульманам дозволено захищати себе, сім’ю та державу. У випадках смертельної небезпеки можна боротися зброєю проти зброї. Дозволено вбивати невірних, захищаючи себе та релігію. Під ними в Корані, каже пан Кашаєв, мають на увазі язичників, а не християн. Натомість неписьменні люди, які не читають Корану, неправильно інтерпретують ці поняття. Цим мусульманам з дитинства навіюють, ніби християни — теж невірні... Спотворено й поняття джихаду — зусиль та праці на шляху до Бога. У першу чергу потрібно воювати зі самим собою, а це — найважча боротьба у світі. Вона передбачає дотримання законів, посту, молитов. Натомість дехто намагається це замінити тероризмом. Такі люди мало не з пелюшок звикають до думки: якщо знищуватимеш невірних — потрапиш до раю.

Молитва обличчям до Мекки

За правилами, мусульмани повинні молитися п’ять разів на день. Традиційно Богослужіння проводять арабською. Спілкуються з Богом, повернувшись обличчям до Мекки, — рідного міста пророка Мохаммеда, де міститься священний камінь Кааб. У мусульман також існують пости: вони потрібні для того, щоб навчитися керувати собою. Однак утримання не стосується визначених продуктів: віруючі не вживають їжі та води від світанку до заходу сонця. Вночі знімаються будь-які заборони, у тому числі й на сексуальні стосунки з подружніми партнерами. Алкоголь, азартні ігри, свинина — табу. Пророк Мохаммед сказав: “Нехай буде прокляте все, що п’янить людину!”.

Після Бога слід шанувати матір

Всупереч поширеній думці про те, що мусульманки — у підневільному становищі, іслам, за їхніми словами, — перша релігія, яка зрівняла жінку з чоловіком. До приходу пророка Мохаммеда новонароджених арабських дівчаток чекала трагічна доля: їх іноді живцем закопували у землю. До представниць чарівної статі ставилися, як до істот нижчого рангу. Коран зобов’язує любити дружину як себе, а матір — другою після Аллаха. За словами пророка Мохаммеда, “тільки великодушний чоловік здатен поважати жінку, й лише недостойний — ображати її”. Коран радить невірну дружину спочатку перестерігати словесно, якщо не допомагає — припинити ділити з нею ложе. Коли ж все одно не отямиться — “навчати” фізично.

За Кораном, чоловік може мати чотирьох дружин. Але це можливо за умови, якщо кожну з них достойно утримуватиме, любитиме, приділятиме увагу...

Пан Хамзя зазначає, що Коран не зобов’язує жінок носити паранджу та не забороняє виходити з дому без супроводу чоловіка. Ці закони знову ж таки пов’язані з традиціями деяких країн, де сповідують іслам. Натомість покривати голову, плечі та шию священна книга справді рекомендує: зва­жаючи на це, більшість мусульманок носять хіджаб.

Жінки з мусульманської громади, які живуть в Україні, ходять у звичайному одязі та не носять хіджаби. За словами голови громади, у нас — не те середовище, тож їх мало хто зрозуміє: до чужого монастиря не варто лізти зі своїм уставом. Та й для чого провокувати агресію оточення?

За Шаріатом, жінки повинні молитися, їсти, сидіти під час забав та урочистостей окремо від чоловіків.

Мечеті не мають, тільки місце на цвинтарі

У мусульманській громаді — чимало українців. Деякі з них стали ревними мусульманами з особистих переконань: нову релігію прийняли цілі сім’ї, діти знають Коран напам’ять.

У мусульманській громаді є також росіяни, татари, араби. Багато хто має “половинок” християнського віросповідання, тож супроводжує їх до церкви, разом святкують Пасху, Різдво, інші релігійні свята. Коран не забороняє одружуватися з християнами, головне — не з язичниками. Моляться мусульмани в орендованому молитовному домі. Багато разів просили владу виділити місце під побудову мечеті, але завжди були причини, аби відмовити сповідникам ісламу. Єдине, чого домоглися, — 200 квадратних метрів на цвинтарі, де ховають своїх братів та сестер за мусульманськими звичаями.

Схожі новини