Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вдова Ярослава Мазурка ховала «свого чоловіка», а його мати – «чужу дитину»

17 листопада на Північному кладовищі Києва поховали Ярослава Мазурка, який у торговому центрі “Караван” застрелив трьох охоронців та ще одного поранив. Поховання “караванського стрільця”, як охрестили цю людину журналісти, не обійшлося без скандалу. Мати загиблого заявила, що в труні лежить не її син...

«Це чужа дитина...»

З рідного міста Мазурка Кам’янки-Бузької до Києва автобусом приїхали мати Ярослава, пані Галина, його дядько, тітка та ще кілька родичів. Разом із дружиною Ярослава — Людмилою — близько 11 год. 30 хв. вони зайшли у столичний морг, щоб забрати труну з тілом. Навколо моргу в цей час “гуляло” чимало оперативників міліції в цивільному. В приміщення моргу нікого, окрім родичів Мазурка, не пускали. Навіть людям, які також мали забрати тіла рідних, довелося чекати на вулиці. Закриту труну з тілом Мазурка завантажили в мікроавтобус та повезли на Північне кладовище...

Коли рідні Мазурка виходили з моргу, пані Галина вперше припустила, що в труні лежить не її син. На кладовище, мовляв, везуть когось значно молодшого від Ярослава. Біля виритої могили мати наполягла на тому, щоб труну відкрили. У морзі, казала, було погане освітлення, і вона не могла як слід роздивитися сина.

“Косметологи” моргу підійшли до справи професійно. Коли труну відкрили, на обличчі небіжчика не було видно жодних слідів від пострілу впритул. Можливо, саме ця майстерність призвела до того, що Ярослав виглядав справді молодшим від своїх років. Уважно оглянувши труп, пані Галина несподівано, обернувшись до своєї сестри, сказала: “Не плач. Ми ховаємо не Ярослава. То не він...”. “Подивіться на носик, — продовжувала жінка, — невже то його носик? Він мав широкий ніс, бо його на боксі не раз валили рукавичками... Руки... То не його руки. Він мав від боксу побиті, аж чорні. А у цього пальці, як у музиканта... Ми ховаємо чужу дитину... Так само треба чужу дитину поховати, бо так само чиясь мати плаче за ним...”.

Після цих приголомшливих заяв пані Галини інші родичі Мазурка також почали сумніватися, що в труні лежить саме він. “Та ніби схожий...”, — розгублено зазначив дядько Ярослава. Донька загиблого тим часом постійно безутішно плакала. А його вдова Людмила кілька разів ледь не втратила свідомості. Та жінка знайшла сили сказати на телекамери: “Я ховаю свого чоловіка. Всі інші питання — до міліції...”.

Священики відмовилися провести в останню путь людину, яка, за офіційною версією, вчинила самогубство. Отож родичі Ярослава тричі прочитали над могилою “Отче наш”, після чого могилу засипали та поставили на ній хрест червоного кольору...

Міліція: поховали Мазурка Ярослава Теодозійовича

Незважаючи на категоричні заяви матері Мазурка, що в столиці поховали “чужу дитину”, правоохоронці переконані, що жодних сумнівів у тому, що 7 листопада в Оболонському районі столиці, у Сирецькому парку, знайшли труп саме Мазурка, не може бути. Генеральний прокурор Віктор Пшонка заявив, що було зроблено всі необхідні експертизи, зокрема ДНК. Зразки для ДНК-експертиз, розповів Генеральний прокурор, брали за місцем проживання Мазурка, у його київській квартирі, в будинку його матері в Кам’янці-Бузькій та на місці злочину — в “Каравані”. Всі ДНК-експертизи підтвердили, що труп належить Ярославу Мазурку. Коли зразки для ДНК-експертиз брали в квартирі Мазурка, зауважив Пшонка, правоохоронці знайшли взуття Ярослава, на якому зберег-лися сліди крові охоронців “Каравану”.

Забрав на той світ свої таємниці?

Навіть після поховання “караванського стрільця” залишилося чимало запитань, на які немає офіційних відповідей. Бо одразу після розстрілу охоронців “Каравану”, що відбувся

26 вересня, міліція почала робити якісь незрозумілі “маневри”. Після того, як офіційно за стрілянину в “Каравані” оголосили у розшук 38-річного уродженця Львівщини Ярослава Мазурка, в Інтернеті з’явилося міліцейське досьє на цю людину. Речник МВС Володимир Поліщук зазначив, що цей службовий документ “випадково” розповсюдив в Інтернеті хтось із працівників відділу зв’язків з громадськістю кримського главку міліції. Ознайомлення з міліцейським документом викликало криві посмішки. У міліцейській біографії Мазурка, скажімо, зазначалося, що військову строкову службу цей хлопчина з України проходив чомусь “у сухопутних військах Республіки Узбекистан”. Згодом з’ясувалося, що Мазурок взагалі в армії не служив.

Після чого в Інтернеті знову “випадково” з’явилася друга версія міліцейської біографії “караванського стрільця”. Цього разу з Мазурка робили крутого кілера чи охоронця, який проходив навчання на якихось дуже серйозних курсах. Оскільки наближалися вибори, в міліцейській біографії, і це було видно неозброєним оком, вбивцю, який перебував у розшуку, настирливо “підтягували” під деяких політиків.

Чимало питань стосуються й офіційних повідомлень про самогубство Мазурка. У МВС повідомили, що Ярослав застрелився із саморобного револьвера, який був перероблений у бойовий зі стартового пістолета російського виробництва. Натомість у “Каравані”, за офіційною версією МВС, Мазурок валив охоронців з пістолета, переробленого у бойовий з газової зброї. “З одного пістолета Мазурок убив охоронців, а з другого — застрелився. У нього що, цілий арсенал, як у Брейвіка?” — дивувався міліцейським повідомленням народний депутат Геннадій Москаль.

Не пояснили правоохоронці й мотивів злочину, вчиненого в торговому центрі. Чому Мазурок, який вкрав якусь дрібничу, почав убивати охоронців? Міг же відкупитися незначним штрафом. Свою версію щодо мотивів злочину “ВЗ” розповів відомий київський журналіст Олег Єльцов. Він звернув увагу на те, що стрілянина в “Каравані” велася з пістолета, оснащеного пристроєм для відловлювання гільз. З такої ж зброї, дізнався з джерел у МВС Єльцов, протягом останніх десяти років у Київській області без видимих мотивів вчинили щонайменше п’ять убивств. Можливо, Мазурок почав стріляти, щоб з його кишені не витягли пістолет, яким він вчинив не одне вбивство?..

Чи дасть згодом відповіді на ці питання міліція? Чи свої таємниці Мазурок назавжди забрав зі собою в могилу? Начальник Головного слідчого управління МВС Василь Фаринник переконує, що “справа Мазурка” надалі розслідуватиметься. Принаймні до того часу, поки не встановлять усіх осіб, які допомагали Мазурку переховуватися.

А тим часом...

Футболку з Мазурком продають за 50 гривень

У Києві, неподалік станції метро “Петрівка”, біля однойменного книжкового ринку підприємливі ділки вже продають футболки із фотографією “караванського стрілка” Ярослава Мазурка, повідом-ляє ua.golos.ua. Футболка коштує 50 гри-вень.

Продавець Дмитро, одягнувши футболку на светр, рекламує свою продукцію потенційним покупцям. На білій одежині дві фотографії — одна з відеокамери у “Каравані”, інша — усміхненого Мазурка, який потягує пиво в кафе, — і напис: “Не вірю!”. Таким чином потенційному покупцеві пропонується порівняти дві фотографії і визначити, чи “караванський стрілок” і Ярослав Мазурок, знайдений нещодавно з кулею у скроні, — одна й та сама особа. Ажіотажного попиту на футболки не спостерігається.