Передплата 2024 ВЗ

Весільний келих наповнили не шампанським, а... узваром

Молодята Зеновій та Юлія Станішевські відгуляли тверезе українське весілля.

Незвичними весіллями не здивуєш: молодята одягають спорядження для дайвінгу, гуляють у найекзотичніших куточках планети... А як вам весілля без жодної краплі алкоголю? Львів’яни Зеновій та Юлія Станішевські відгуляли найщасливіший день свого життя у тверезому стилі. У запрошеннях попередили гостей, що на весіллі не буде горілки, вина, пива і навіть шампанського. Гостей частуватимуть здоровими напоями — фрешами із яблук, узваром та джерельною водою. Вимога до гостей — на весілля приходити у вишиванках. Молодята теж одягнули національні строї.

Весілля без градуса для цієї пари не є чимось незвичним. Зеновій є координатором руху “Твереза Україна” у Львівській області, член Молодіжного націоналістичного конгресу, а Юлія нещодавно вступила до організації, що пропагує здоровий спосіб життя. Молодята завітали до редакції “ВЗ”, щоб розповісти про своє тверезе весілля в українському стилі.

30-річний Зеновій та 24-річна Юлія зустрічалися п’ять років. Познайомилися випадково. “Зеновій прийшов у кафе, де я працювала офіціанткою, взяв мій номер телефону. — пригадує Юлія. — Залицявся, а пізніше ми почали зустрічатися. Цього року вирішили поєднати свої долі”.

Активіст руху “Твереза Україна” каже, що алкоголь вбиває у молоді креативність, зокрема, у стосунках з коханою половинкою. “Щоб бути сміливішим з дівчиною, наші хлопці напиваються, — каже він. — Колись я теж любив випити з друзями пива. Одного разу в армії отруївся алкоголем. Пообіцяв собі, що більше ніколи не буду пити, вестиму тверезий спосіб життя. Життя звело мене з представниками руху “Твереза Україна”, відтоді взагалі не вживаю алкоголю, займаюся спортом, зокрема, бігом. Втратив частину колишніх друзів, з якими ходив на пиво”.

Кілька місяців молода пара планувала весілля у тверезому стилі. Запросили тамаду з Тернополя, що має у запасі жарти, ігри, де не потрібно перехиляти чарку. Гуляли в одному з ресторанів Пустомит. Щоб зберегти чистоту “експерименту”, домовилися з баром, щоб у день весілля там не було жодної пляшки алкоголю. Хлопець боявся, щоб гості не пішли туди по “настрій”. Деякі запрошені гості відмовилися прийти на тверезе весілля. Урешти був шок. Ніхто не міг зрозуміти, як можна святкувати весілля без горілки. Запитували: що там будемо робити? Двоє запрошених не дочекалися закінчення гуляння і пішли геть.

Пан Зеновій розповідає, що найбільше були шоковані його батьки. Намагалися пояснити йому, що не можна економити у найщасливіший день свого життя. “Але я відговорився тим, що на зекономлені гроші замовлю дорожчих музик, запрошу співаків та лицарів у обладунках, — каже Зеновій Станішевський. — Свій перший келих наповнили не шампанським, а узваром. Після весілля усі гості дякували. Вони навіть не сподівалися, що на весіллі можна забавлятися і без алкоголю”.

Схожі новини