Передплата 2024 ВЗ

Зацукровані судини

  • 15.11.2012, 14:03
  • 3 839

Як захистити діабетику свою серцево-судинну систему?

У багатьох країнах світу цукровий діабет розглядають не як ендокринну, а як... кардіологічну проблему. Від надміру цукру у крові страждають стінки судин (великих та малих) і нервові волокна. Як наслідок, порушується нормальна робота практично усіх органів — очей, нирок, серця, мозку... В Україні понад мільйон людей потерпають від діабету. І практично всі вони мають підвищений артеріальний тиск. Про особливості стану серцево-судинної системи у діабетиків — розмова з лікарем-терапевтом, лікарем-кардіологом, завідувачем терапевтичного відділення Львівської обласної клінічної лікарні Лесею Гусак (на фото).

— Більшість діабетиків потерпає від гіпертонії. Це гіпертонічна хвороба виникає на тлі діабету чи діабет — на тлі артеріальної гіпертензії?

— У випадку цукрового діабету І типу на тлі порушення функції нирок розвивається вторинна артеріальна гіпертензія. Гіпертонічна хвороба (як самостійне захворювання) часто поєднується з цукровим діабетом ІІ типу: хворий потерпає і від підвищеного кров’яного тиску, і від ожиріння, і від дисліпідемії (аномального підвищення рівня ліпідів та/або ліпопротеїнів у крові).

— Які ускладнення найчастіше загрожують таким пацієнтам?

— Доведено: наявність у хворого на цукровий діабет артеріальної гіпертензії підвищує ризик летальності у 7,2 раза, а нефропатії та серцевої недостатності — майже у 37 разів! Пацієнт хворіє на діабет, а помирає від серцевої недостатності. Часто — у працездатному віці (50-55 років).

— Жінок до цього віку захищають гормони?

— Так, але після 50 років гормональне тло змінюється. У клімактеричному періоді у жінок починають виникати стабільні стенокардії, інфаркти міокарда, інсульти...

— Людина начебто здорова, але має зайву вагу і скаржиться на часті головні болі. Варто бити на сполох?

— Хоча б раз на рік (а бажано — двічі) треба здавати капілярну кров на цукор натще і аналіз на глікозильований гемоглобін. Якщо будуть стрибки рівня цукру, треба здати кров на аналіз після навантажень. Бо людина може й не знати, що хвора на діабет (особливо у старшому віці, коли симптоми діабету “стерті”). До цукру у 7-8 ммоль/л хворий може звикнути і не помічати, що п’є більше рідини чи горло постійно пересихає...

— Як поводитися хворим, аби запобігти виникненню ускладнень?

— Рахувати калорії і хлібні одиниці (тримати під контролем і рівень цукру у крові, і рівень холестерину), бути фізично активними (щоб забезпечити ефективну витрату цих калорій), коригувати рівень артеріального тиску (аби не допустити порушення у роботі нирок), не зловживати алкоголем, не палити, бо цигарки згубно діють на судини...

— Як свідчить практика, діабетики часто ігнорують ці рекомендації...

— Відповідальність за стан свого здоров’я перекидають на лікаря. Але діагноз “цукровий діабет” — це той багаж, який їм доведеться нести до кінця життя. Хочуть жити — мусять змінити спосіб життя.

— Який показник кров’я-ного тиску допустимий для діабетиків?

— 130/90.

— А рівень цукру?

— Глікозильований гемоглобін — менш як 7 ммоль/л (показник крові, який демонструє, наскільки добре пацієнт контролює свою хворобу. Показує середній рівень цукру у крові, який утримувався протягом 12 тижнів. — Авт.), цукор з капілярної крові натще — менш як 6,5 ммоль/л. Мусять також перевіряти добовий білок у сечі, аби запобігти нефропатії. Виявлення мікроальбумінурії (наявності альбумінів у сечі) вважається ранньою діагностичною ознакою діабетичної нефропатії, протеінурії (наявність великої кількості білка у сечі) свідчить, що ускладнення вже “набрало обертів”.

— Від діабету страждають усі судини?

— Усі — і коронарні судини серця, і судини мозку, і судини нирок, і периферичні (нижніх кінцівок).

— Ось чому деяким діабетикам ампутовують стопи...

— Якщо рівень цукру не контро-люється, розвивається синдром діабетичної стопи. Виникає гангрена (змертвіння тканин), і стопу доводиться ампутовувати.

— На цукровий діабет ІІ типу хворіли батьки, дідусь або бабуся. Як уникнути недуги?

— Дотримуйтеся здорового способу життя. Контролюйте вагу. Якщо є зайва — негайно позбувайтеся її. Після 40 років систематично вимірюйте артеріальний тиск і рівень цукру у крові.

— До якого лікаря необхідно звернутися передусім?

— До терапевта або сімейного лікаря. А той уже скерує “за адресою” — до ендокринолога, кардіолога, офтальмолога...

Схожі новини