Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Звільнили за політичними мотивами

Стверджує міліціонер, який у 2004 році з трибуни Верховної Ради розповів про фальсифікацію виборів у Мукачевому, а тепер знову залишився без роботи.

До кореспондента «Високого Замку» зі зверненням про політичне переслідування звернувся один із героїв Помаранчевої революції — старший лейтенант Михайло Джумеля. Саме він свого часу з трибуни Верховної Ради не побоявся розповісти про викрадення бюлетенів під час виборів у 2004 році мера Мукачевого. Це викрадення сталося завдяки його міліцейському керівництву. Днями Джумелю звільнили з лав міліції. Чоловік каже, що руку до цього приклали начальник Мукачівського міськвідділу та керівник обласної міліції, котрі свого часу постраждали через його правду.

Обіцяли генеральські погони...

“Мені ніколи не забудуться вибори мера Мукачевого у 2004 році, — розпочинає розмову екс-міліціонер. — Про них тоді через ЗМІ дізнався увесь світ після того, як я насмілився розповісти з трибуни Верховної Ради України про викрадення бюлетенів, яке я бачив. Зараз, через вісім років, за цю правду страждаю. Хоча тоді на емоціях свіжо­спечений президент Ющенко обіцяв дати мені генеральські погони…”.

У ніч з 19 на 20 квітня 2004 року молодий сержант міліції Мукачівського міськвідділу МВС Михайло Джумеля чергував у приміщенні Мукачівської міськради, де зберігалися виборчі бюлетені. “Під час виборів відчувалося, що відбувається щось недобре, — розповідає герой того часу. — Коли старший наряду поставив мене охороняти секретно-режимну кімнату, я настроївся дуже серйозно, — згадує Михайло. — А тут за кілька хвилин з’являється замначальника міськвідділу. Дуже він здивувався, коли побачив, що тут виставлена охорона. Наказав негайно спускатися вниз і йти патрулювати місто. Я так і зробив. А коли через дві години бюлетені й протоколи було викрадено, то остаточно зрозумів, що викрадення було чітко сплановано”.

Про цей інцидент на свій страх і ризик сержант Михайло Джумеля повідомив у прокуратуру, а згодом за допомогою омбудсмена Ніни Карпачової розповів на всю Україну з трибуни Верховної Ради. Наслідками цих «пояснень» стали арешти Дернового та Швенди. Було також порушено низку кримінальних справ, де підслідними були вищевказані особи, а також тодішній заступник керівника обласної міліції Віктор Русин. Ще тоді високе міліцейське начальство телефоном із використанням нецензурщини пригрозило сержантові розправою. Відтак молодому міліціонеру «закрили» дорогу до академії МВС. Після цього він пішов із лав міліції і жив у батьків в гірській закарпатській Міжгірщині. Коли міліцейське керівництво Закарпаття й Мукачевого було змінено, повернувся на службу у той же Мукачівський міськвідділ. Минав час. Ситуація у державі мінялася, у тому числі й політична...

Всі винні у фальсифікаціях отримали… підвищення

Коли Янукович прийшов до влади, всі кримінальні справи, порушені за свідченнями сержанта Джумелі, було закрито. Більше того, фігуранти цих справ ще й отримали непрості посади. Так, колишній замначальника Мукачівського міськвідділу став тут начальником, Дерновий — начальником УМВС у Черкаській області, Корнєєв — начальником УБОЗ УМВС України в Закарпатській області, а Віктор Русин — начальником УМВС України в Закарпатській області. «За те, що в 2004 році я розповів правду про «подвиги» названих вище осіб, прийшовши до влади, вони вимагали, щоб я звільнився зі служби за власним бажанням, але я відмовлявся. Тоді за допомогою прокурора Мукачевого пана Біловара проти мене сфабрикували кримінальну справу. До речі, цей прокурор особисто казав, що постарається, аби я сповна відповів «за мої попередні гріхи по виборах 2004 року».

Аби звести порахунки з колишнім кривдником, старшому лейтенанту Джумелі «повісили» завдання тілесних ушкоджень громадянину Валерію Мандражієву під час допиту. До слова, у міськвідділ іноземця було доставлено після дзвінка його жінки про те, що, будучи п’яним, її чоловік погрожує фізичною розправою. Спочатку дебошира доставили до приймального відділення Мукачівської ЦРЛ для освідчення на ступінь алкогольного сп’яніння. Згодом — у відділок для дачі пояснень за фактом неправомірних дій стосовно дружини. «Ми спокійно поговорили з цим громадянином, і він, надавши відповідні пояснення, вийшов із приміщення Мукачівського МВ УМВС, зазначивши в журналі чергового, що ніяких претензій до дій працівників міліції не має, — пригадує той день Михайло Джумеля. — Але прокурор уже «шив» справу. На думки про «заказуху» наштовхував і той факт, нібито потерпілий про тілесні ушкодження повідомив тільки через чотири дні після допиту. Тобто таких ушкоджень він міг зазнати в будь-якому місці і за будь-яких обставин. Але, попри це, прокуратура Мукачевого «сумлінно» проводила розслідування цієї справи, і через півроку, ближче до виборів, слідчий прокуратури виніс постанову про порушення щодо мене кримінальної справи».

Правдивого міліціонера звільнили за… невихід на роботу

Колишній правоохоронець вважає, що справу дотягли впритул до виборів символічно, аби нагадати йому про кривду 2004-го. Після судів-пересудів старшого лейтенанта звільнили з органів. Відтак Михайло Джумеля заявляє про замовне політичне переслідування з боку нинішньої влади та міліцейського керівництва Закарпаття.

Натомість у відділі зв’яз­ків з громадськістю Закарпатського УМВС редакції повідомили, що Ми­хайла Джумелю справді нещодавно звільнено з лав міліції. Речник головного міліціонера краю Ганна Валюк каже, що причину звільнення чітко вказано у наказі, який екс-правоохоронець має на руках. Якщо ж Михайло Джумеля вважає, що його політично переслідують або незаконно звільнили, керівництво обласної міліції радить йому іти в суд і там це доводити. Михайло Джумеля каже, що у згаданому наказі про кримінальні справи не згадують. Написали банально: «Звільнений у зв’язку з невиходом на роботу»…

Нещодавній міліціонер має намір продовжувати боротьбу у судах та всеукраїнських і міжнародних правозахисних інстанціях, аби довести, що його таки політично переслідують…

Схожі новини