Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Маленький принц»: «доросла» прем’єра на «дитячій» сцені

“Маленький принц” Антуана де Сент-Екзюпері — історія на межі: і для дорослих, і для дітей, про дорослих і про дітей. Вловити цю межу та “намалювати” її на театральній сцені спробував Перший український театр для дітей та юнацтва.

Олексій Кравчук, режисер-провокатор та автор інсценізації, на сцені дитячого театру поставив історію для дорослих, яким би вартувало час від часу “зазирати” у минуле, щоб згадати, якими вони були, коли під стіл пішки ходили.

Вистава “Повернення” за мотивами “Маленького принца” Антуана де Сент-Екзюпері про те, “що добре бачить тільки серце, найголовніше очима не побачиш”. Це історія розказана чотирма персонажами, яких грають Сергій Кустов, Ольга Гапа, Леся Шкарп’як та Олена Крилова. Мінімум декорацій (художник — Дарія Зав’ялова): підлога всипана піском, крісло-качалка, туалетний столик, кілька барвистих боа та іграшкові літачки а-ля дитяче коло для плавання. ... А ще — напівпрозора стіна, на яку проектується відеоанімація (відео — Ася Кравчук) з ілюстраціями Екзюпері, зірками, паперовими літачками, вертольотиками... В такому оточенні актори своїми розповідями, перевтіленнями складають до купи історію Маленького принца. І у трохи більш ніж годинну виставу їм вдається вмістити цю дорослу казку, не перековеркавши сюжет та не змістивши акценти, хоч і вплівши туди нові нюанси.

Завіса трішки підіймається, а там... одна за одною з’являються чотири пари ніг (з них три пари — жіночі), що “кокетують” та “обіймаються” одна з одною. У такий незвичний спосіб стартує і фінішує “Повернення”. Елемент еротизму, що відчувається в обрамленні постановки, моментами проскакує і в самій виставі... З Маленьким принцом він не асоціюється та й не гармоніює, але на контрастах грає. Вплітають у постановку актори і пісні, що час від часу чомусь заводять: про любов, стосунки, чекання...

Маленький принц прагне повернутися на свою планету до коханої троянди. Льотчик хоче поремонтувати зламаний двигун і повернутися додому. Глядачі прагнуть повернутися у час, коли все було просто і світло. І, дивлячись “Повернення”, вони вирушають із акторами у мандри. Це і мандри сюжетом, і спогадами, і роками. У цій виставі півтонами проступають думки про вік і старість, втрачені можливості і набуті цінності, втому і натхнення, а ще про вміння бути собою, дитинність і любов.

Схожі новини