Передплата 2024 ВЗ

Щоб мозок не засинав

Осінь — сонна пора. Впадають у сплячку тварини та рослини, подібне бажання виникає у людей. Ми не можемо собі дозволити провести холодний сезон у ліжку. Але прокидатися вранці та приступати до роботи — завдання непросте...

Підвищену сонливість, неможливість зосередитися на роботі невропатологи пояснюють осінньою астенією. Вона виникає внаслідок адаптації організму до холодної пори, перехід на зимовий час її посилює. Зазвичай ці симптоми минають під час перших морозів. Від осінньої астенії більшою мірою потерпають метеозалежні люди: їх часто непокоять мігрені, зранку не можуть встати з ліжка, їм важко вчитися та працювати.

За словами лікаря-невропатолога Олександра Пончука, для того, щоб мозок не хотів спати вдень, йому слід дати змогу добре відпочити вночі. Бажано лягати спати до 12-ї ночі, надавати перевагу легкій вечері за 1,5-2 години до сну. Щоб краще спати, ввечері можна приймати хвойні ванни, пити чаї з лікарських трав, які мають заспокійливу дію.

Численні дослідження показали, що в умовах значних фізичних навантажень мозок краще розвивається та працює. Вчені з Інституту біологічних досліджень Salk штату Каліфорнія виявили, що у мишей, які бігають у спеціа­льному колесі, вдвічі більше клітин у тій частині мозку, яка відповідає за навчання та пам’ять. Це означає, що, займаючись спортом, фізично працюючи, більше рухаючись, можна покращити якість розумової праці.

Не бажано відпочивати, лежачи на дивані та втупившись поглядом у телеекран. Значно корисніші улюблені заняття на зразок шиття, малювання, розгадування кросвордів та читання. Бажано читати нові книги, вивчати нові способи малювання, мати справу з важчими кросвордами: усе це допоможе досягти успіхів в інтелектуальній праці та вирішенні життєвих питань.

Мозок активує ароматерапія. Найкращі енергетики — лимон, м’ята та кипарис. Можна приймати ванни з їх оліями або використати носову хустинку. Кровотік у мозку та концентрацію уваги покращує також чай на основі “Гінкго Білоба”, а розумову працездатність підвищує кава (не більш як 2-3 горнятка на день, тобто — 80 мг кофеїну). Прихильники Оноре де Бальзака говорили, що життя та творчість великого письменника — це результат 50 тисяч чашок кави. Щоправда, пристрастю до цього напою пояснюють також його ранню смерть...

Під час серійних дослід­жень доктора Катлера та його колег з університету Пенсильванії виявили, що регулярні сексуальні контакти (хоча б раз на тиждень) значно покращують мозкову діяльність. Корисно також спілкуватися з людьми, які надихають вас на нові злети, успіхи та заробляння грошей. Якщо таких наразі немає у вашому житті, читайте інтерв’ю з зірками, які вам подобаються.

Сонливий стан мозку часто пояснюють відсутністю концентрації уваги. Зверніть увагу, що найчастіше відвертає вашу увагу від роботи, намагайтесь позбутися зайвих думок, а всі сторонні справи відкладайте на вечір або вихідні.

Неабияку роль відіграє харчування. Під час “осінньої сплячки” корисно споживати продукти, які покращують роботу мозку та заряджають його енергією. У пригоді стануть цілозернові (крупи, пшеничні висівки та паростки), горіхи, зелені листкові овочі, насіння (особливо — гарбузове), яйця, коричневий рис, жирна риба, помідори, сухі сніданки, шавлія та броколі.

Схожі новини