Передплата 2024 «Добра кухня»

Ваші гульки не мають стати надбанням усієї маршрутки...

Застереження психолога щодо поведінки у громадському транспорті.

“Учора у Свєтки так погуляли — ящик вина “вдули”. Добре, що вона наготувала купу жратви, а то би додому на чотирьох приповзла. А от торт був зайвим”. Жінка у деталях переповіла своїй співрозмовниці, скільки часу провела у вбиральні і як їй було зле наступного ранку. Те, що її балаканину по мобілці слухала вся маршрутка, жінку, схоже, не бентежило. Один з пасажирів не витримав і зробив їй зауваження. “От хамло”, — фиркнула та у відповідь і, відвернувшись до вікна, продовжила переповідати подрузі події минулого вечора.

Як часто ви ставали свідками подібних інцидентів? Не часто? Значить, ви не користуєтеся громадським транспортом. Саме у тролейбусах, трамваях, метро та маршрутках культура людей виявляється “у всій красі”. Тут і відбірну лайку можна почути, і стусана дістати, і залишитися без гаманця. І навряд чи всі поспішатимуть уступити вам місце — навіть якщо зайшли у транспорт на милицях, з дитиною на руках чи “обвішані” торбами.

Мабуть, ніде так яскраво не проявляється нутро людини, як у ситуації, коли їй доводиться терпіти дискомфорт. Наступив їй хтось на ногу, а з її вуст посипалася брудна лайка? Маєте справу з хамом. Забув хтось з пасажирів скористатися дезодорантом, а вона — гидливо зморщила носа? Перед вами — перфекціоніст, який висуває завищені вимоги до оточення. Як поводитися у громадському транспорті, аби скласти про себе враження людини культурної, вихованої, яка знає собі ціну і поважає інших, знає викладач етикету Ліна Полихата.

Коли будете заходити у громадський транспорт, не розштовхуйте всіх ліктями. Порада чоловікам: пропустіть вагітних, жінок з дітьми (або важкими сумками), дітей, неповносправних, людей старшого і похилого віку. Допоможіть їм піднятися у салон. Не зупиняйтеся біля входу (навіть якщо виходите на наступній зупинці) — пройдіть усередину. Поступіться місцем слабшому, хворому, старшому. Не відвертайтеся до вікна, не робіть вигляд, що не помічаєте людину, якій би мали поступитися місцем. Якщо хтось поступився вам місцем, подякуйте. Якщо не маєте наміру сідати, поясніть причину відмови.

“Скрутіть” у мобільному телефоні гучність. Добре добирайте рінгтони (не варто також ставити монотонні подразнюючі звуки, які можуть дратувати оточення). Мобільним розмовляйте коротко і по суті (обмежуйтеся відповідями “так/ні”, а краще взагалі попросити зателефонувати пізніше). Розмовляючи зі знайомим, говоріть тихо. Обирайте нейтральні теми (у громадському транспорті не варто обговорювати службові та сімейні питання).

Не струшуйте з одягу та парасольки краплі дощу і мокрого снігу (парасольку тримайте складеною — струсите з неї воду, коли вийдете з транспорту). Застудилися? Подбайте, щоб під рукою була носова хустинка.

Салон — не кухня і не вбиральня. Не їжте, не розчісуйте волосся, не чистіть нігті, не колупайтеся у носі, зубах та вухах, не поправляйте макіяж. Газету читайте у складеному вигляді, не розгортайте її. Не зазирайте у книгу чи газету сусіда і взагалі не читайте у транспорті (така звичка — згубна для зору). Не розглядайте пасажирів впритул. Не навалюйтеся усім тілом на тих, хто стоїть поряд.

Коли будете заходити у транспорт, зніміть рюкзак зі спини, аби не травмувати і не забруднити інших людей. Якщо вам важко тримати квіти чи торт, ввічливо попросіть пасажира, який сидить, потримати ваш “багаж”. А от передавати йому “на зберігання” дамську сумочку не варто. Хтось може потайки витягти з неї гаманець (не конче, щоб злодієм виявився ваш “рятівник”) — буде неприємно і вам, і йому. У салоні голосно не смійтеся, не сперечайтеся і, тим більше, не ображайте людей, які зробили вам зауваження. Зустрівши знайомого, не гукайте його через весь салон, не розмахуйте руками, щоб привернути до себе увагу. Привітайтеся з ним, кивнувши головою.

Якщо “подорожуєте” з маленькими дітьми, простежте, щоб вони не забруднили своїм взуттям оббивку сидіння та одяг пасажирів. Не займайте місця для пасажирів сумками і пакетами (маленьких дітей також краще тримати на руках). Габаритні речі не перевозьте у час пік, а громіздкі гострі предмети (наприклад, лижі) перевозьте добре запакованими. Котів, птахів та дрібних гризунів перевозьте у спеціальних клітках, собак — у наморднику. До виходу готуйтеся зазделегідь (особливо, якщо салон переповнений). Поцікавтеся у тих, що стоять попереду, чи виходять вони на наступній зупинці. Не розштовхуйте мовчки людей, прокладаючи у такий спосіб собі дорогу. Попросіть дозволу вийти. Якщо випадково когось штовхнули — вибачтесь. Якщо жінка або дівчина “подорожує” зі супутником-чоловіком (чи хлопцем), той мусить першим пройти до виходу, першим вийти і подати їй руку (на вході першою у салон заходить жінка).

Схожі новини