Передплата 2024 «Добра кухня»

Це не притулок, а рай для чотирилапих

Українським міським чиновникам є чого повчитися у польському Вроцлаві. Наприклад, організації притулку для бездомних тварин. Цей рай для собак і котів — за десять кілометрів від центру міста. На території 2,5 гектара, у зручних євровольєрах, квартирують 380 псів і 200 котів, не рахуючи іншої живності — гризунів, кіз, овець і навіть полярної лисиці.

Вроцлав, Польща

Біля притулку чергують декілька ветеринарних «швидких допомог», які цілодобово і безкоштовно можуть викликати містяни, якщо побачать на вулиці хвору чи поранену тварину.

Директор Зофія Бялошевська розповідає, що боролася за цей притулок протягом двадцяти років. Результат того вартий — ґміна Вроцлава виділила на його будівництво 300 мільйонів злотих. Протягом року через цю обитель проходять 2,5 тисячі псів і 2 тисячі котів. 90% тварин знаходять нових господарів. У Польщі заборонено присипляти чотирилапих, хворих лікують. Для померлих є спеціальний морг, звідки їх відвозять на утилізацію.

Пані Зофія демонструє відділення для котів. Не кожен притулок світу може похвалитися таким, бо котів утримувати надзвичайно важко, вони живуть лише в домашніх умовах. Тут — нічим не гірше. Утримують по 7-10 котів у просторих кімнатах з виходом у вольєр, зарослий травичкою. У кімнаті — полички аж до стелі, на яких для кожного є підстилка. Посередині кімнати і у вольєрі — гірки, схожі на дитячі, де чотирилапі можуть точити кігті і бавитися. Є карантинне відділення, де тварин-новачків оглядають і лікують.

Собак утримують у критих вольєрах на вулиці. Агресивних — поодинці, мирних — по 4-5 особин. На території ціле містечко з вольєрів. У приміщенні є окреме відділення для стареньких, окреме — для цуценят. Є у притулку і своя ветклініка із рентгенапаратом і операційними. У штаті притулку — 60 людей. На щорічне утримання притулку ґміна Вроцлава виділяє 2,5 мільйона злотих плюс дофінансовує витрати Громадська організація «Товариство опіки над тваринами».

Схожі новини