Передплата 2024 «Добрий господар»

Археологи знайшли артефакти княжого Львова

А перед тим довго вмовляли забудівельників дозволити їм розкопки...

У Львові черговий археологічний скандал: як це вже неодноразово ставалося, фахівці Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України випадково побачили, що на пам’яткоохоронній території обгороджують ділянку під будівництво, не провівши перед тим обов’язкові, згідно із законодавством, археологічні розкопки.

Цього разу це місце у районі найдавнішого центру Львова — біля площі Старий Ринок, на вулиці Підмурній, 5. Тут має постати медичний центр. За словами директора НДЦ «Рятівна археологічна служба» Олега Осаульчука, коли власники ділянки погоджували відвід землі під забудову, міське управління охорони історичного середовища не зазначило про необхідність проведення розкопок. Археологи побачили, що будівництво починається, ще у серпні. “Нам вдалося знайти власників ділянки і після довгих переговорів домовитись про проведення археологічних робіт, — каже Олег Осаульчук. — На жаль, домовилися лише про археологічний нагляд, оскільки генпідрядники будівництва, посилаючись на наявні у них документи від пам’яткоохоронних органів, намагаються перешкоджати проведенню масштабних досліджень. Такої ситуації могло б не бути, якби при відведенні земельної ділянки дотрималися усіх вимог пам’яткоохоронного законодавства. Адже ділянка — на території ЮНЕСКО, у зоні охорони археологічного культурного шару. Чиновники змовчали про це, що є свідомим порушенням законодавства про охорону культурної спадщини. Тепер треба або пояснювати інвестору необхідність досліджень, або примусово зупиняти будівельні роботи. Але хто їх зупинятиме: чиновники, які надали погодження?”.

Зараз археологи проводять розкопки на Підмурній. На глибині чотирьох метрів виявили багато артефактів. Це уламки кераміки XV та XVI століть, фундаменти будівель XVIII ст. та дерев’яний водогін, якому близько 200 років. “Ми дослідили приблизно 16 кубічних метрів ґрунту, — розповів керівник експедиції, науковий співробітник РАС Назар Войтович. — Ґрунт насичений артефактами. Дуже сподіваємося, нижче будуть артефакти давнішого часу. Можливо, саме на цій ділянці вдасться знайти свідчення про перші сторінки історії Львова — знахідки, що датуються першими століттями нашої ери та долітописними часами”.

“Поруч із ділянкою розташована площа Старий Ринок, де, за однією з гіпотез, локалізувався княжий Львів, — розповідає Олег Осаульчук. — За 20-40 метрів від ділянки — ринок “Добробут”. Там у 1992 році археологи розкопали культурні нашарування завглибшки до 10 метрів і знайшли артефакти V-VI ст. Це були дерев’яні споруди, багато кераміки, ювелірних виробів та кілька скарбів монет. Дослідження ділянки на Підмурній є дуже важливими, адже тут можна виявити матеріали, що стосуються міста до 1256 року”.

Схожі новини