Передплата 2024 «Добрий господар»

«Фундаментальний» Лесь Курбас

У світ вийшло фундаментальне видання «Життя і творчість Леся Курбаса». Презентація книги відбулася у читальному залі Наукової бібліотеки ім. М. Драгоманова Франкового університету.

Як зазначив автор ідеї, упорядник і науковий редактор книги професор, народний артист України Богдан Козак, «вихід цього видання — подія, яка підсумовує вшанування 125-ліття від дня народження великого актора і режисера Леся Курбаса». Книга вийшла у видавництві «Літопис».

До видання й збору матеріалів для книги ініціативна група залучила курбасознавців не лише зі Львова, а й з інших міст, у яких жив і творив великий актор і режисер, — Києва та Харкова. «Тут представлені різні покоління театрознавців, різні школи і методи дослідження творчості Курбаса, — зазначив Богдан Козак. — У книзі є контекст епохи, у яку він жив і творив». У кожному розділі книги є матеріали, які раніше не публікувалися, зокрема критика театру Леся Курбаса у Харкові, епізоди львівського періоду життя актора і його навчання в університетах Відня і Львова. «Бути студентом Львівського університету початку ХХ ст. означало боротися за право слухати лекції українською мовою, — сказав директор видавництва «Літопис» Михайло Комарницький. — Лесь Курбас був одним зі 126 перших заарештованих студентів, які активно виступали на захист рідної мови. Книга спонукає до роздумів про те, що ті завдання, які стояли перед українськими студентами на початку минулого століття, актуальні і для сучасних студентів».

Вперше українською мовою у книзі вміщено стенограму зборів, на яких у 1933 році Курбаса було звільнено з посади художнього керівника театру “Березіль”, який він створив. Є також документи про допити після арешту, місце розстрілу у 1937 році і сам розстріл. Як зазначив Михайло Комарницький, на меморіальній дощці, встановленій на вулиці Підвальній 25 років тому, до 100-ліття Курбаса, вказана інша дата смерті — 1942 рік. Тоді ще не було точних даних про цю трагічну подію.

Схожі новини