Передплата 2024 ВЗ

«Книжковий корабель» на Левандівці

На Левандівці є місце, куди завжди приходжу із задоволенням. Йшла туди зі школи з ранцем на плечах, тримаючи в руках список літератури. Там конспектувала, писала реферати. Про бібліотеку-філію №15 ЦБС не забувала і в студентський період: брала по дві-три книги — Умберто Еко «Ім’я троянди», Ясунарі Кавабата «Тисяча журавлів», Джордж Орвелл «1984»...

Мимоволі бачила, як розвивається бібліотека: як нові книги витісняють старі видання, збільшується їх кількість і розширюється тематика, на стендах з’являється історична і юридична література. Опікується бібліотекою з 1985 року завідувач Софія Пінтоха. «Дуже люблю книги і квіти, — каже пані Софія. — Мрію озеленити і хол бібліотеки». Софія Петрівна з дитинства мріяла працювати бібліотекарем на кораблі — любить подорожі. З кораблем не склалося, але своїй «сухопутній» професії бібліотекар не зрадила.

Обслуговує бібліотека близько 3,5 тисячі користувачів. Часто бачу у відділі абонементу старших жінок, пенсіонерів, студентів. Приходять мами з малечею. Школярі здебільшого прямують у відділ юнацтва, читальний зал, в інтернет-центр, у холі, на східцях бібліотеки «ловлять» Wi-Fi. «Торік ми писали грант для обдарованих дітей — спільний проект Української бібліотечної асоціації, Бібліомосту (програма модернізації українських бібліотек. — Авт.) і США. Виграли три комп’ютери», — розповідає Софія Петрівна. Співпрацює бібліотека з Народним домом «Просвіта», з туристичним гуртком «Левандівка», «Самопоміч» хоче створити в інтернет-центрі курси комп’ютерної грамотності для пенсіонерів.

Найбільше на Левандівці читають Ліну Костенко, Марію Матіос, часто беруть «Країну розбитих сердець» Людмили Когут (про українських заробітчан). Цікавляться туризмом, менеджментом, маркетингом, історією. «Торік ми отримали дуже багато книжок, цьогоріч — трохи менше, — каже Софія Петрівна. — Сподіваємося на книги з Форуму видавців».

Поповнюються бібліотечні фонди й книжками, які дарують письменники, читачі. Спрезентували свої книги Володимира Круковська, Петро Шкраб’юк, Ігор Калинець подарував книгу “Знане і незнане про Антонича”, написану в співавторстві. Відомо, що Богдан-Ігор Антонич у старому приміщенні Народного дому «Просвіта», що на Левандівці, грав в оркестрі на скрипці... Видавництво «Свічадо» подарувало духовну літературу, читачі — 25 томів Франка, 12 томів Лесі Українки. «Є книги, які не варто нам нести (радянські, старі), але якщо приносять, не відмовляємо, дякуємо, — каже завідувач. — Здавши таку літературу на макулатуру, змогли купити на Форумі книгу «Записки українського самашедшого» Ліни Костенко».