Передплата 2024 «Добрий господар»

На Ринку давитимуть виноград – ногами

На Святі сиру і вина за 50 гривень – 200 грамів вина і сувеніри, а шматочок сирника – «на халяву»

Львівська осінь багата на різні кулінарні фестивалі. Не встигло “відгриміти” Свято кави, як цього вікенду (19-21 жовтня) на нас чекає ІІІ міське Свято сиру і вина. Новинкою цьогорічного фестивалю стане “Гігантська давильня винограду”, у якій, як і годиться у виноробному процесі, давитимуть виноградну масу ногами. Давильня запрацює у п’ятницю, 19 жовтня, о 15.00 і працюватиме до 19.00. Як повідомили “ВЗ” організатори фестивалю, планують передавити тонну винограду! Виноград буде місцевий, із Винників, і трохи закарпатського.

Вино давитимуть спеціально запрошені відомі люди — директор компанії “Дік-Арт”, яка є організатором свята, Андрій Сидор, голова Спілки приватних виноградарів і виноробів Олександр Ковач і Бернар Вілем — бельгієць, який заснував у Мостиському районі ферму з виробництва козячого молока і сирів. Усіх, хто давитиме виноград, “озброять” спеціальними чистими і новими чобітками. А на наступному фестивалі можна буде скуштувати цього вина. Взяти участь у роботі давильні винограду зможуть і перші двадцять осіб, які придбають на відкритті ексклюзивні келихи з логотипом фестивалю. Один келих коштує 50 гривень, кожен власник келиха отримає купон, який зможе обміняти на подарунок (200 грамів червоного або білого вина на вибір, сирного коника та фестивальну газету).

Урочисте відкриття свята — у п’ятницю, 19 жовтня, о 18.00. Крім Ярмарку сиру і вина, який розгорнуть на площі Ринок, на усіх чекає атракція дня — створення Головної фестивальної картини. Картину розмірами 2,5 на 1,5 метра напишуть у техніці батику фарбами на основі вина. Автори картини — художники, брат і сестра Марія і Володимир Гавриші готують сюрприз для глядачів: на картині має проступити магічне зображення. Пізніше кожен охочий зможе отримати портрет, виконаний “винними” фарбами на тонованому папері.

Головною атракцією суботнього дня стане виготовлення великого львівського сирника, яку створять спеціалісти однієї з відомих торгових марок. Сирник вагою 152 кілограми і розмірами 2 на 2 метри виготовлять за давніми гуцульськими рецептами. У ньому не буде борошна, основа — домашній сир і домашнє гуцульське масло, додаватимуть курагу і родзинки, сирник буде з ароматом ванілі й вершків. О 16.00 відбудеться презентація сирника, а потім його роздаватимуть усім охочим.

У суботу-неділю на площі Ринок відбудуться винні дегустації, попередньо записатися на які можна на сайті фестивалю. Представлять вина відомих виноградних господарств України та виномаркетів. Дегустації платні — від 40 до 80 гривень. Щодня протягом трьох днів сиро-винного фестивалю можна буде за допомогою Винної пошти відправити ексклюзивну листівку і сувеніри з площі Ринок у будь-яку точку світу. Авторські листівки роботи художників Іванки і Олександра Войтовичів коштуватимусь 5 гривень, а з поштовим відправленням — 15.

Схожі новини