Передплата 2024 ВЗ

На власному обійсті Василь Савчук відтворив повстанську криївку

Прикарпатець Василь Савчук за всіма правилами конспірації облаштував повстанську криївку на території своєї садиби у селі Спас, що на Коломийщині. У самому сховку – автентичні речі: лампада, машинка для друку, автомат та форма вояків УПА, образок тощо. Щоб створити криївку, Савчук консультувався з колишніми повстанцями.

За словами пана Василя, коли копали, натикалися на людські кістки, знаходили черевики і все, у чому загинув вояк. На людські останки в однострої воїна УПА Василь Савчук натрапив, коли почав зводити будинок. За словами односельців, це був 22-річний Дмитро Дідущик на псевдо “Погиба”. Тоді дав собі слово, що поховає останки загиблого вояки. Але Дідущика перепоховали усім селом. Саме тоді пан Василь вирішив створити на подвір’ї музей-криївку. З експонатами допомогли односельчани. На зведення та облаштування сховку пішло 2 роки.

Кожна криївка мала своє призначення. В одній був шпиталь, в іншій — сховок. А криївка на подвір’ї Василя Савчука називалася боївкою. Іншими словами — штабом, у якому упівці-підпільники розробляли план наступного бою.

Над музеєм-криївкою Василь Савчук встановив пам’ятний знак загиблим воїнам УПА.

Схожі новини