Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сонячна електростанція – на чотири села

У закарпатських Ратівцях перейшли на альтернативну енергію.

Закарпатська обл.

У Ратівцях живе понад півтори тисячі людей. Селяни тримають господарку, працюють на землі. Тут ніколи не було підприємств, лише за радянських часів, як і у всіх селах, працював колгосп... Аби не пасти задніх і не чекати на подачки (село дотаційне. — Авт.), ратівці пішли назустріч прогресивним технологіям. Нещодавно тут постала перша на Закарпатті сонячна електростанція.

На десяти гектарах на сонці виблискують панелі з батареями. “Нарешті і до нашого села дійшла цивілізація, — тішиться місцевий житель пан Андрій. — Тепер маємо свою сонячну електростанцію. Це і дешево, і екологічно. Добре, що до нас прийшли і почали щось робити. Тепер люди матимуть роботу”.

За словами сільського голови Ратівців Тетяни Андрусь, сонячна електростанція — це не лише дешевша електрика для села, а й чималі надходження у бюджет. “Власникам проект обійшовся у 12 мільйонів євро, — пояснює Тетяна Михайлівна. — Вони сплачують пайову участь — 8% від вартості проекту. Гроші підуть на розвиток інфраструктури. Раніше наше село вважали мертвим. Тепер ми перші на Закарпатті у розвитку альтернативної енергії”.

За попередніми підрахунками, проект окупиться за п’ять років. Стійки під батареї привезли з Іспанії, дзеркала — з Італії.

“Раніше цікавилася вітряками, — веде далі сільський голова. — Навіть їздила у Голландію, аби побачити на власні очі, що й до чого. Там постійно ллє дощ, сильний вітер. У нас на Закарпатті сонечко. Тоді й виникла ідея із сонячними батареями. У Києві на спеціалізованій виставці вийшла на людей, які займаються альтернативною електроенергією — і вперед. Громада мене підтримала. В інших селах люди відмовлялися, мовляв, не дозволимо на наших землях щось будувати”.

Сонячну електростанцію у Ратівцях почали зводити у травні цього року. Вже дає перші кіловати.

Коментар для «ВЗ»

Сергій Крижевич, кандидат геолого-мінералогічних наук

Сонячна енергетика — явище прогресивне. Запаси вугілля, нафти у світі зменшуються. Атомні електростанції залишають “хвости” — захоронення відпрацьованого палива загрожує екології. Сонячні електростанції виробляють “чисту енергію”, бо елект­ричний струм отримують зі сонячного світла. Використання сонячної енергії є дуже перспективним, особливо у країнах та районах із великою кількістю сонячних днів: Іспанія, Італія, Франція, Австралія... В Україні — це південні райони, Закарпаття, Крим. Нині в Україні є 22 сонячні електростанції. За даними міжнародних експертів, вироблена на них електроенергія у 2012 році може сягнути 600 мегават, а у найближчі роки планується збільшення у вісім разів. Для порівняння: на 2010 рік у Чехії потужність сонячної електрики становила 1,9 гігават, у Бельгії — 0,8, у Франції — 1, у Німеччині, яка на першому місці в Європі з вироблення сонячної електро­енергії, — 17,3.

Сонячні електростанції працюють 30 років, після чого треба міняти батареї. Такі сонячні електростанції мають мінус — утилізація батарей, які містять кадмій. Цей хімічний елемент можна переробити. Порівняно з відходами, які залишають по собі АЕС, — це дрібниця.

Схожі новини