Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

А посеред лісу – ванна стоїть!

100 років тому у ній купалися австрійські офіцери.

У лісі під Бродами чорні археологи викопали бетонну ванну, яка пролежала у землі 100 років. Але вона їх не зацікавила. Керівник прес-служби Львівської обласної ради Михайло Шишка натрапив на знахідку випадково, коли збирав у лісі гриби (сам він родом з Бродівщини).

«Чорні археологи, певно, думали, що то фундамент якоїсь будівлі. А виявилося, що це — ванна. Так і стоїть тепер посеред лісу», — розповів “ВЗ” пан Михайло.

Експерти припускають, що цією ванною користувався офіцерський склад австрійської імперської армії часів Першої світової війни. Ймовірно, її виготовили та “ввели в експлуатацію” у 1916 році.

Про те, що австрійці мали намір надовго затриматися під Бродами, свідчить і глибина окопу, у якому знайшли ванну (такі ж окопи були “розкидані” по усій території навколо Бродів) — більше двох метрів.

Коментар для «ВЗ»

Ярослав ОНИЩУК, заступник директора з наукової роботи КП ЛОР “Доля”, кандидат історичних наук, доцент кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки Львівського національного університету ім. І. Франка

Ванна вилита з якісного бетону, як і укріпні доти оборонної лінії, які будували австрійці, очікуючи наступу російської армії з боку Берестечка (Волині). Але росіяни прийшли з боку Луцька (Брусиловський прорив). Південно-Західний фронт російської армії завдав поразки австро-угорській армії у районі Радивилова, яка змушена була відійти на лівий берег Стиру.

Ванна — одномісна. Користувалися нею офіцери. Невідомо, чи це одна ванна, чи ціла система ванн — потрібно проводити комплексні дослідження. Припускаємо, що ванна стояла у військовому наметі або під дерев’яною конструкцією.

Схожі новини