Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Багажник, у якому є місце і для «Ґудзика», і для «Дванадцяти обручів»

Чергову партію книжок завезла у віддалену сільську бібліотеку невтомна «Таврія», відома у літературних колах як «Чебурашка». Вона, до речі, потрапила навіть до роману Андрія Куркова «Львівська гастроль Джиммі Хендрікса». Звідки книжки? Від якого мецената?

смт Верховина, Івано-Франківська обл.

Вони з домашніх бібліотек львів’ян і призначені для жителів віддалених сіл та селищ. Акція «100 книжок для сільської бібліотеки» — це справжній народний рух, що стартував кілька місяців тому з Києва навсібіч. Тепер у багатьох містах України відбувається збір книжок (зазвичай це робить книгарня «Є» або інші книжкові крамниці). Естафету підхоплюють цілі сім’ї (скажімо, відома у Львові родина Кісь-Лобода), цілі організації (спільнота взаємодопомоги «Оселя-Емаус» вже вдруге передає книжки, якими з нею діляться львів’яни).

Найскладніше — з перевезенням зібранного. Хто може, зголошується і транспортує книжки власноруч. Але найактивнішим волонтером у цій справі на Львівщині залишається маленька синя «Таврія», яка завезла книжки вже у шість бібліотек Старосамбірського району на Львівщині, а тепер, дорогою на Гуцульщину, не забула захопити у свій багажник і ящик з книжками для районної бібліотеки Верховини.

Це книжки, зібрані у книгарні «Є» та від мешканців спільноти взаємодопомоги «Оселя-Емаус». Керівник спільноти Олеся Саноцька пояснила, що серед книжок, якими львів’яни діляться з колишніми безпритульними, трапляються однакові. Але коли починають збирати «пакунок» для сільської бібліотеки, іноді захоплюються і віддають найкраще, що мають. Цього разу поділилися світовою класикою, сучасною українською прозою та виданнями з історії та історичними романами. Бібліотекарі Галина Тимчук, Людмила Дроняк та Олеся Ткачук були заскочені несподіваним подарунком. Бібліотека вже давно не отримувала поповнення фондів, у держави на такі «захцянки» грошей обмаль, а тут — одразу ящик, у якому Роздобудько, Денисенко, Андрухович, брати Капранови, Слапчук та багато інших… Для сучасної сільської бібліотеки — справжнє багатство.